belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Az a kereskedelmi cég, amelyben megvan a változás képessége, biztosan helyet talál magának a piacon

Hosszú idő telt el azóta, hogy ügyvezető igazgatónak neveztek ki. Tavaly még azt nyilatkoztad, hogy a „betanulás” időszakában vagy, de azt is megemlítetted, nem vagy biztos abban, hogy ezt a pozíciót egyáltalán meg lehet-e tanulni - kezdem a beszélgetést Ürögi Lászlóval, a MART ügyvezető igazgatójával.

 

Nos, most miként vélekedsz? Beletanultál már? Jó ügyvezetőnek lenni, vagy ez egy igen veszélyes beosztás?

A szó szoros értelmében veszélyesnek nem mondanám, hiszen kicsi az esélye annak, hogy leesek egy munkaállványról, vagy rám borul egy raklapnyi fajansz, viszont óriási felelősséggel jár. Egy-egy rossz döntés munkatársak százaira lehet negatív hatással. Minden cégvezető szakmai életében előfordul, kártyás szóhasználattal élve, hogy időnként 19-re kell lapot húzni. Ilyenkor nem könnyű, de dönteni kell, nem fogja más meghozni a döntést.

Képesnek kell lenni 1-2 évvel előre gondolkodni. Stratégiai tervezésnek mondhatnám, de ennek semmi köze az igazi stratégiai tervezéshez. Az élet persze mindig közbeszól, vagyis képesnek kell lenni arra is, hogy időben felismerve a megváltozott körülményeket időben újratervezzünk. Tehát igyekszem ellátni a rám bízott feladatot a legjobb tudásom szerint, de most már tudom, hogy megtanulni nem lehet, csak folyamatosan tanulni.

Essünk túl az elkerülhetetlen, fontos, de mégis szokványos kérdéseken! Milyen változások történtek az építőipar, az épületgépészet területén az elmúlt esztendőben?

Gondolom ma már nem kérdés senkinek, hogy az építőipar, azon belül a magasépítés teljesítménye nő. Ez természetesen jótékony hatással van az épületgépészeti kereskedelmi területre is. Információim szerint majdnem minden jelentősebb kereskedelmi szereplő pozitív oldalon van a 2014-es év összehasonlításában. Tapasztalható egy kis átrendeződés, de az is jól látszik, hogy mindenki a saját stratégiájának megfelelően építkezik, és kevésbé van elfoglalva a másikkal. Talán az egyik legnagyobb problémát az építőipar minden szegmensében a megfelelő szakember hiány jelenti, mert manapság komoly feladattá vált egy új pozícióba jó alapokkal rendelkező munkatársat találni. Egyre erőteljesebben mutatkoznak az X generáció belépésének hatásai az építőiparba, de az Y generáció szintén megmutatja már magát. Ezt a trendet alapvetően üdvözlöm, ugyanakkor kihívást is jelent, mert véleményem szerint helyesen, az eddigi struktúrák és munkamódszerek alapjait feszegetik, ami hatalmas változásokat fog hozni a jövőben.

Milyen évet hagytatok a hátatok mögött?

Nem unatkoztunk, az biztos. A fő értékesítési számaink bőven terv fölötti értékeket mutatnak. Ezen belül minden részterület hozta a megfogalmazott célokat. A nem tervezett mértékű forgalmi növekedés viszont túlterhelt néhány részleget, ami felhívta a vezetőség figyelmét arra, hogy 5 év kifelé történő koncentrálás és szinte töretlen növekedés után itt az ideje a cég teljes átvilágításával elkezdeni nem csak a feltárt hibák kijavítását, hanem a szervezeti, működési modellt is úgy átalakítani, ami megfelelő tartalékokat szabadít fel egy újabb 4-5 éves növekedési ciklus végrehajtására.

Milyen új termékeket, fejlesztéseket terveztek bevezetni, megvalósítani 2015 folyamán?

Az elmúlt 9 hónap nagyon intenzíven telt. Elkezdődött az integrált vállalatirányítási rendszer bevezetésének előkészítése. Ez hatalmas feladat szinte a cég egészére nézve. Részben ennek előkészítésére, részben egy régi hiányt pótolva az év első felében a teljes cikktörzs felülvizsgálatával összekötve létrehoztuk a Rabat Lista rendszerét. Ezzel az árképzési rendszer is felülvizsgálatra és átalakításra került, valamint néhány, a vásárló partnereink által jogosan felvetett problémára is megteremtődött a megfelelő rendszer. Mindemellett a webes felületeket is újragondoltuk és megkezdődött azok fejlesztése. Így hamarosan teljesen megújult vállalati honlap segíti majd partnereinket, valamint két új webshop felülettel igyekszünk a kor igényeinek megfelelni, mind a végfelhasználói igények, mind a vállalati ügyfelek igényeinek kielégítésére.

Talán a sikeres, eredményes évzárásotoknak köszönhetően továbbra is támogatjátok a szakmai szervezeteket, azok rendezvényeit, köszönet érte. Kialakult már az ezzel kapcsolatos stratégiátok? És a legfontosabb kérdés, hogy megéri ez?

Nem lehet és nem is illik patikamérlegen mérni, hogy megéri-e támogatni a szakmai szervezetek munkáját. Ha a célok jók, ha látszik a megvalósítás komoly szándéka, akkor mi készek vagyunk segíteni. A Magyar Épületgépészek Napja rendezvény megvalósítását hagyományosan támogatjuk, és minden olyan megkeresésre igent mondunk, amelynek céljaival a vezetőség azonosulni tud.

Kicsit az előző kérdést folytatva, a saját szerelői körötök megtisztelése, megtartása érdekében gyönyörű, egzotikus utakat szerveztetek korábban. Mi történt 2014-ben és mit terveztek erre az évre?

Minden évben számtalanszor visszatérő kérdés, hogy mikor lesz ismét Partner Hűség Projektünk, amelynek csúcspontja volt az általad is említett igazán különleges, közös utazás partnereinkkel. Ez jóleső visszacsatolás partnereinktől, mert úgy tűnik, hogy maradandó emléket sikerült nyújtanunk ezekkel az utazásokkal. Az idei évre ekkora kaliberű projektet egyelőre nem terveztünk, a jövő évről pedig korai lenne még beszélni.

Természetesen idén is megrendezzük, most már 10. alkalommal, a hagyományos Oktoberfest-ünket, amelyet ezúttal még különlegesebbé szeretnénk tenni, mivel kettős jubileumot is ünneplünk az idén. Amellett, hogy már 10. alkalommal rendezzük meg az Oktoberfest-et, idén ősszel van a MART Kft. alapításának 25. évfordulója is.

Tehát, most ünnepelitek alapításotok 25. évfordulóját. Milyen rendezvényeket, eseményeket terveztek még ezzel kapcsolatban?

A cégek általában abban az évben készülnek rendezvényekkel, amelyik évben az alapításuk jubileumi évfordulója van. Az emberek akkor, amikor betöltötték a neves dátumot. Mi ez utóbbit választottuk. Az Oktoberfest rendezvényünkkel indítjuk a jubileumi évet, a többit egyelőre fedje jótékony homály.

Tavaly említetted a Nagykereskedők Szövetségének hiányát. Történt valamilyen előrelépés? Egyébként változott valamelyest a piaci erőviszonyok sorrendje hazánkban?

Pár éve tartó folyamat, hogy az épületgépészeti kereskedelmi rendszer átalakul. Ez az átalakulás folytatódni fog. Egy ilyen folyamatban óhatatlan hogy kereskedelmi rések keletkeznek. Érthető, hogy a nagyobb erőforrásokkal rendelkező cégek könnyebben tudnak ezekben a résekben teret nyerni. Az erőforrások alatt nem a pénzügyi hátteret értem.

Ha valamely kereskedő egy kicsit lazít valamely részterületen, akkor biztosra veheti, hogy azonnal rástartolnak a versenytársak.

Az erőviszonyokra léteznek mérőszámok, de nem ezek az érdekesek, hanem hogy ki, milyen mértékben rendelkezik a változtatás képességével. Az a kereskedelmi cég, amelyik képes a változásra, biztosan helyet talál magának a piacon.

Nem a Nagykereskedők Szövetségének hiányáról beszéltem tavaly, hanem egy Fórumról, ahol azokat a fő kérdéseket lehet átbeszélni, amelyek minden épületgépészettel foglalkozó nagykereskedőt egyaránt érintenek.

Ez még mindig nem jött létre, miközben vannak komoly kereskedelmi szakpolitikai kérdések, amelyekben egységes álláspontot lenne célszerű kialakítani, ha változást akarunk elérni.

Hazánk egyik legnagyobb nagykereskedelmi cége vagytok, mindazzal az elfoglaltsággal, ami ezzel jár. Magyarul, eléggé le vagy terhelve. Nem sínyli ezt meg a családod?

Kialakult egy életritmusunk és ebben nem volt érdemi változás. Meg kellett hozni azt a döntést, hogy nem viszem haza a munkát. Így az az idő, amit otthon töltök a családé és a pihenésé.

Kamasz gyermekeid vannak, és talán ezek azok az „utolsó” idők, amikor még hallgatnak rátok, elfogadnak benneteket. Hogyan oldod fel a rettenetes időhiány következményeit? Van a családnak közös hobbija?

Akinek kamasz gyermekei vannak, vagy már túl vannak ezen a korszakon, azok tudják, hogy a kamaszok nem igazán hallgatnak a szülőkre. Azok a szülők élik ezt a korszakot meg nehezen, akik elfelejtik, milyenek voltak ők maguk 20-25 évvel ezelőtt. Természetes, hogy egyre kevesebbet tudunk együtt lenni a gyerekekkel. Élik a saját életüket és ebben a szülőknek egyre kevesebb hely jut. Cserében viszont egyre több idő jut saját magunkra. Ki-ki el tudja dönteni, hogy ez jó, vagy rossz.

Döntött már a családi tanács a gyermekeid jövőjét illetően? Hol szeretnének továbbtanulni?

Szerencsésnek mondhatom magunkat a feleségemmel. A fiam és a lányom is határozott jövőképpel választottak középiskolát. Nem befolyásoltuk és nem „terelgettük” őket semerre. Saját maguknak kell felépíteniük a jövőjüket, nekünk pedig az a dolgunk, hogy segítsük őket az útjukon. Fiam a vegyészet felé orientálódik, lányom a kommunikáció terén bontogatja szárnyait. Szerencsére még van pár évünk a felsőfokú iskola kiválasztására. A bejutás csak rajtuk múlik.

Zárszóul szívesen kérdeznélek a közeli és távolabbi vágyaidról, álmaidról, mind a családdal, mind a céggel kapcsolatban…

A családdal kapcsolatban kívánok a gyerekeimnek sikeres diplomaszerzést, jó munkahelyet (esetleg ne külföldön, hanem itthon), szerencsés párválasztást, egy tucat unokát stb.. Ez mind-mind jó lenne, de ezt majd az élet hozza magával, és bármi is valósul meg belőle, annak a feleségemmel együtt örülni fogunk.

Régi vágyam viszont a családdal közösen lakóautóval bebarangolni a skandináv országokat: Finnországot, Svédországot, Norvégiát.

Mivel egy ilyen körút legalább 1-1,5 hónap, így vállalati vágyaim között van, hogy kollégáimmal közösen olyan cégszervezetet, működési modellt építsünk fel, ami lehetővé tesz időnként egy ilyen hosszú távollétet is. És nem csak nekem, hanem bármelyik MART alkalmazottnak.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam