belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Az „első számú közellenség” oldott oxigén a fűtővízben

Lassan öt esztendeje, hogy foglalkoztam ezzel a témával. Sajnálatos módon még mindig van ennek aktualitása, hiszen az elmúlt két-három esztendőben ugyancsak megszaporodtak a belső korrózió okozta meghibásodások. E tények sarkalltak arra, hogy újfent megosszam a 20 év tapasztalatát.

 

A reklamációs statisztikában a belső korrózióból eredő tömítetlenség (radiátor lyukadás) okaként majd minden esetben tetten érhető a fűtővíz megengedettnél magasabb (0,1 mg/liter) oldott oxigén tartalma. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy a jótállási időn belül sem indokolt a radiátor garanciális cseréje (1-2. ábra). A kívülről szép és tetszetős termékeket belülről „rágja a rozsda”, ha a fűtővíz oldott oxigén tartalma magas (3-4. ábra). Az oldott oxigén mennyiségétől és a rendszer-nyomástól függ elsősorban az, hogy mennyi idő elteltével jelentkezik a belső korrózió eredménye, a lyukadás. Tapasztalataim szerint már fél év (egy fűtési szezon) is elegendő lehet, hogy „győzzön a korrózió” (5-6. ábra)!

De vajon hogyan kerül, kerülhet oxigén (levegő) a fűtési rendszerekbe?

A leggyakoribb esetek

 • Az úgynevezett nyitott és „nyomott” rendszerek estében, ha nem elegendően magas a „hurokmagasság” a tágulási tartálynál, akkor bizony folyamatosan áramlik a fűtővíz a tágulási tartályon keresztül, ami a vonatkozó előírások szerint nem megengedett. Ilyen esetben a tágulási tartályban lévő víz felületén bejutó oxigén bekerül a teljes fűtési rendszerbe és ott belső korróziót okoz. Egy korábban rendeltetésszerűen működő fűtési rendszerben egy egyszerű szivattyú-csere is okozhat problémát (7-8. ábra)!
  A két szivattyú „emelőmagassága” közti különbség mintegy 3-4-szeres, de a „hurokmagasság” maradt 1,4 m. Következmény: az új szivattyú „átdolgozik” a tágulási tartályba (9. ábra).
  Ennek két káros következménye is van:
  1. A fűtési rendszerbe nagy menynyiségű oldott oxigén kerül.
  2. A fűtővíz jelentős része nem a fűtőkörökbe, hanem a tágulási tartályba megy, ami nagymértékben növeli a veszteségeket és a fűtőkörökbe nem jut elegendő fűtővíz.
  2000-ben fordult elő Celldömölkön, hogy 120 db radiátort kellett ismételten kicserélni egy éven belül, mert a kivitelező elmulasztotta ellenőrizni a fűtési rendszert, hogy az megfelel-e az acéllemez radiátorokra vonatkozó, 1981 óta érvényben lévő előírásoknak. De egyéb károk is keletkeztek. A pincében lévő három acéllemez kazán közül kettő kilyukadt, ennek következtében a rendszerben lévő víz kétszer árasztotta el a teljes pinceszintet, ahol eladásra szánt könyveket tároltak. Összességében több millió forintos kár keletkezett egy felelőtlen beavatkozás következtében.
 • A rendszeres vízpótlás is korróziót okozhat. A havonta utántöltött víz mennyisége nem haladhatja meg a fűtési rendszer víztérfogatának 2%-át.
  Régi fűtési rendszereket gyakran kell utántölteni és sokszor le is kell üríteni. Ez szintén elősegíti, gyorsítja a belső korróziót!
  E tekintetben legveszélyeztetettebbek a régi társasházak, irodaházak és a régi távfűtéses rendszerek.
 • Automatikus vízutánpótlás nem alkalmazható! A hálózati víz oldott oxigéntartalma 6 – 8 mg/ liter is lehet. Ez mintegy 60 – 80 szorosa a megengedettnek. Íme, egy példa, egy délmagyarországi város távhő szolgáltatójának kazánházából (10. ábra).
  Több távhő szolgáltatónál is tapasztaltam olyan megoldást, hogy a fűtési rendszer „táguló vizét” egy nyitott tartályba engedik, majd onnan táplálják vissza a rendszerbe, nyomásesés esetén.
  Ez a műszaki megoldás szintén nem alkalmazható, ha acéllemez radiátorok vannak a fűtési rendszerben, mert a radiátorok belső korrózióját okozza.
 • Automata légtelenítőkön keresztül, ha a légtelenítési pontnál a rendszernyomás alacsonyabb a légköri nyomásnál (elsősorban a keringtető szivattyú szívó oldalán), szintén oxigén (levegő) kerülhet a rendszerbe (11. ábra).
 • Nem oxigéndiffúzió-mentes csövekkel kialakított padlófűtési rendszerek alkalmazásakor, illetve, ha ilyen csövekkel szerelt rendszerbe utólag építenek be acéllemez radiátort, belső korrózióra kell számítani.
  A nem oxigéndiffúzió-mentes csövekkel kialakított padlófűtési rendszer esetében a hőcserélővel történő szétválasztás sem teljesen biztonságos megoldás. A hőcserélő kilyukadását követően a radiátor is kilyukad (12. ábra)!
 • HMV cirkulációs vezetékbe acéllemez radiátort beépíteni TILOS! A hálózati víz oldott oxigéntartalma igen magas. Sajnos ilyennel is találkoztam Debrecenben (13. ábra).

Összefoglalás

Minden esetben, amikor egy radiátor beépítésére kerül sor, vagy amikor „csak” radiátorok cseréje kerül szóba, meg kell vizsgálni a teljes fűtési rendszert!

Ellenkező esetben nem tudhatjuk, hogy a fűtési rendszer megfelel-e az acéllemez radiátorok üzemeltetésével kapcsolatos műszaki követelményeknek. Ennek elmulasztása egyértelműen a kivitelező vétsége és a radiátor ebből adódó meghibásodása nem minősül garanciális cserének.

***

1. ábra. Vogel & Noot Síklapú T6 radiátora lyukadás előtt
2. ábra. Vogel & Noot VONOVA szelepes radiátor a lyukadás előtt
3-4. ábra. A belső korrózió „kívülről”
5. ábra. A radiátor belső felülete öt fűtési rendszerben eltöltött év után, ha a fűtési rendszer vize nem tartalmaz oldott oxigént
6. ábra. A radiátor belső felülete, amikor a fűtővíz tartalmaz oldott oxigént
7. ábra. Az eredeti CALOR II-es szivattyú
8. ábra. Az „új” szivattyú
9. ábra. A biztonsági előremenőn (amire már nincs is szükség, mert az eredeti szilárd tüzelésű kazánt gáztüzelésűre cserélték) beáramló víz
10. ábra. A jobb oldalon látható a hálózati víz csatlakozása nyomásmérővel, majd egy nyomáscsökkentő és a fűtési rendszer töltőcsonkja egy nyomásmérővel
11. ábra
12. ábra
13. ábra

www.vogelundnoot.com


A szerzõ egyéb cikkei:

  Hasznos ismeretek a síklapú és vertikális radiátorok előnyös tulajdonságairól
  Új lehetőség régi radiátorok gyors cseréjére, esztétikusan
  Törülközőszárítós és design radiátorok
  Még egyszer a hidraulikai beszabályozásról kizárólag a radiátorok tekintetében
  DESIGN fűtőtestek
  Amire nem mindenki gondol

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam