belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Ausztria mediterrán tartománya: Dél-Karintia

Sógoraink legdélibb tartománya az Adria közelségének köszönhetően a mediterrán övezetre jellemző klímával vonzza látogatóit. Az országban itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, ennek köszönhetően a csodálatos fekvésű Klopeini-tó Ausztria legmelegebb vizű természetes fürdőhelye. A vidék azonban még számtalan más különlegességgel és természeti csodával várja vendégeit.

 

Az Alpok csúcsai által körülvett völgyben közel 1300 állóvíz, majd kétszáz fürdőtó, nyolcezer kilométernyi folyóvíz és számtalan gyógyforrás található. A vidéket az itt kanyargó Dráva érintetlen természeti szépségei is gazdagítják, a víziturizmusra kiválóan alkalmas helyek pedig számtalan lehetőséget kínálnak az ide látogatóknak. A csodás Klopeini-tó leginkább a családok számára ajánlott, az ivóvíz tisztaságú tó vizének hőmérséklete olykor a harminc fokot is megközelíti. Mivel nem a hegyi patakok, hanem források táplálják, vize kevésbé hűl le, ráadásul homokos partja fokozatosan mélyül. A tavat gyerekbarát szállodák veszik körül, amelyek sorában sokak véleménye szerint az egyik legvonzóbb a külön bekerített partszakasszal rendelkező Strandhotel Seeblick. A csodálatos tó kiválóan alkalmas a vízisportok gyakorlására és élvezésére. Ráadásul a tavat körbeölelő kerékpárúton akár elektromos biciklivel közlekedve is megcsodálhatjuk a környéket. És ha már a rendkívül egészséges kerékpározásról esett szó, akkor érdemes megemlíteni, hogy csaknem 1300 kilométernyi kiváló minőségű kerékpárút várja a bringásokat.

Az igazi különlegességeket kedvelő bátrabbaknak ajánljuk a közeli bányaaknában azt a mintegy hét kilométeres földalatti kerékpárutat, ahol bukósisakkal a fejünkön, kis lámpával a homlokunkon tekerhetünk a sötétben. A korábban évszázadokon át működő mészkőbányában néhol emeletnyi magasságú csarnokokhoz érkezünk, másutt elhagyott csillék, fúrók, csizmák és egyéb bányászati kellékek emlékeztetnek az itteni kemény munkára.

A bányákról szólva itt említjük meg, hogy Ausztria talán legelragadóbb csodáinak egyike az Obir cseppkőbarlang. Ezt a barlangrendszert 1870-ben fedezték fel az ólmot és cinket kereső bányászok, és így vált ez az ércbánya kontinensünk ritkaságnak számító értékes cseppkőbarlangjává. Azt pedig már nem is lehet írásban érzékeltetni, hogy a barlangút program félidejében milyen csodás élményben lehet részünk: egy óriási cseppkő-színházteremben egyszer csak eltűnik a világítás, és a mágikus csendes sötétségben – a fényeffektusok szinkronban a zenével – berobbantják Bach D-mol tokkáta és fúgáját, a lelket borzongató remekművet. A felejthetetlen, örök élmény garantált!

Az Alpok kikerülhetetlen élményeinek egyike természetesen a hegyi gyalogtúrázás, amihez persze érdemes kellő felszereléssel felkészülni az óvatosság és a természet tiszteletének jegyében. Az pedig nyilvánvaló, hogy a télen sífelvonóként működő kabinokkal nyáron is feljuthatunk a Petzen hegy (2100 m) közelébe, mintegy négyszáz méternyire. Itt a völgypanoráma lenyűgöző látványában lehet részünk, de érdemes a hütték speciális kulináris világát is közelebbről megismerni. A kihagyhatatlan kirándulásokon pedig izgalmakban nem lesz hiány, hiszen az alpesi növényfajták felfedezése mellett például kőszáli kecskéket is láthatunk a sziklás oldalakon. A szlovén határ melletti szurdokokban kellemes az idő, friss a levegő és lélegzetelállító a látvány.

Karintia egyik nevezetessége a cirbolyafenyő, amelynek gerendáiból házacskák is épülnek. Ezeknek különleges gyógyhatást tulajdonítanak a helybéliek, ugyanis a növény kipárolgása élettanilag igen kedvező hatással van az emberi szervezetre: mélyebb, jobb minőségű alvást biztosít, ezáltal sokkal intenzívebb a pihenésünk.

Még érdemes megemlíteni néhány látnivalót a sok közül. Az erősebb nem képviselői számára szívből ajánljuk például az Oldtimer múzeumot, míg az elmúlt évszázadokat idéző Parasztmúzeum inkább a hölgyek figyelmére tarthat számot. Az élményparkok azonban valódi családi programnak bizonyulnak, ahol minden korosztály számára adott az ügyességi próbatétel, sokhelyütt pedig mini állatkerteket is láthatunk. Összegezve a fentieket elmondhatjuk, hogy a szomszédos Ausztriát nem csak a téli síszezonban érdemes felkeresni, de bármely évszakban számos lehetőség kínálkozik az aktív, illetve a passzív pihenést igénylők számára egyaránt.

 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Szenzáció az Egerszalóki „Pamukkale” Sódomb
  Világhírű radonterápia az Alpok gyomrában
  Síró torreádor a madridi arénában
  Debütáló zarándoklat Csíksomlyón
  Integrált ipar Hannoverben – lengyel partnerséggel
  Egyre népszerűbb Lengyelország

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam