belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Általános tűztechnikai információk

Középületekben, hotelekben, bevásárlóközpontokban, reptereken stb. amennyiben tűz keletkezik minden a tűzoltó szervek döntéseinek és reagálásának gyorsaságán múlik. A tűz gyorsan terjed, óriási hőfejlesztéssel és nagyon kevés idő marad a mentésre mielőtt a menekülési útvonalak lezáródnának. Mégis az áldozatok közül kevesen szenvednek égési sérüléseket. Megjelenik azonban a füstfejlesztés az égési folyamat melléktermékeként. Csökken a láthatóság, a menekülési útvonalak megtelnek füsttel, ez pedig füstmérgezést, vagy rosszabb esetben fulladást idéz elő, veszélyeztetve az épületben tartózkodó személyek életét.

 

A statisztikai számokat figyelembe véve, az európai 10.000 tűzesetben keletkezett haláleset közül az áldozatok 80 százaléka a füst által okozott fulladásban vesztette életét és nem égési vagy a magas hő által okozott sérülésékben.

Ami a modern építkezésekhez felhasznált építőanyagokat illeti, nemcsak kitűnő tűzállósági paraméterekkel kell rendelkezzenek, hanem füstkibocsátásuknak is minél kisebbnek kell lennie, illetve égve nem szabad csepegniük.

Azoknak a szervezeteknek, amelyek az építőanyagok kiválasztásával és tervezésével foglalkoznak egy beruházás keretén belül, tervezőknek, tűzoltóknak és kivitelezőknek, nagyfokú felelőséggel kell eljárniuk. Miként viselkednek az építőanyagok tűzesetben, hogyan lehetnek biztosak a menekülési útvonalak, hogy az épületben tartózkodó személyek biztonságosan el tudják hagyni az épületet vészhelyzet esetén?

Az európai tűztechnikai besorolás

A műszaki szigetelésekkel szemben támasztott tűztechnikai európai uniós osztály szerinti besorolási követelményeket a DIN vagy MSz EN 13501 szabvány tartalmazza, amely megmutatja, hogy a termék miként járul hozzá (vagy nem járul hozzá) a tűz terjedéséhez. Ezen szabványok életbelépése előtt, a műszaki szigetelések az égésük megkezdése szerint voltak többnyire értékelve. A követelmények és a besorolási lehetőségek 2012-től lettek az EU által szélesítve, innentől kezdve az értékelések és besorolások reálisabbak lettek, így növelve a tervezés biztonságát. Innentől figyelembe vettek egyéb melléktulajdonságokat is, mint pl. a füstfejlesztést és égve csepegést, így ezeket a tulajdonságokat is kombinálni lehet az égéssel, ezért ezek is a besorolási rendszer részei lettek.

Tűztechnikai vizsgálatok

A műszaki szigetelőanyagok tűztechnikai paramétereit a DIN vagy MSz EN ISO 11925-2 szabvány alapján vizsgálják független európai minősítő intézetek.

Tűztechnikai paraméterek besorolása

A vizsgálatok alapján a műszaki szigetelőanyagokat az alábbi osztályokba lehet besorolni az európai uniós DIN vagy MSz EN 13501 szerint:

A1 - Éghetetlen (nem ég lánggal)

A2 - Nem éghető (nem ég lánggal)

B - Nehezen éghető (nem ég lánggal)

C - Nehezen éghető (lánggal ég 10 perc elteltével)

D - Közepesen éghető (lánggal ég 2–10 perc elteltével)

E - Könnyen éghető (lánggal ég 2 perc elteltével)

F - Nagyon könnyen ég (nincs megállapított teljesítmény)

A következő mutató az „s” (smoke, vagyis füstkibocsátás) és a következő besorolási lehetőségei vannak:

s1 - nincs/minimális füstkibocsátás

s2 - közepesen füstfejlesztő

s3 - füstfejlesztő

A harmadik mutató, amely a műszaki szigeteléseket jellemzi, az égve csepegési hajlam (d= droplets, vagyis égve csepegés) és a következő besorolási lehetőségei vannak:

d0 - Csepegés /részecske csepegés nélkül (nem 600 másodperc eltelte előtt)

d1 - Folyamatos csepegés/részecske csepegés nélkül (10 és 600 másodperc között nincs folytonos csepegés)

d2 - Égve csepeg

A biztonság a Kaimannal tervezhető

A szintetikus kaucsukból gyártott szigetelőanyagok terén a Kaimann cég, mint a modern technológiák fejlesztője mindig intelligens, teljes körű megoldásokat kínál tervezők, kereskedők és kivitelezők számára. Új fejlesztésű termékeink megfelelnek a legszigorúbb s1 európai füstfejlesztési besorolási osztályok követelményeinek, így a tervezők, tűzoltók és kivitelezők a „biztos oldalon” állnak alkalmazásukkal.

A Kaitrace ellenőrzési rendszer megbízható, könnyedén ellenőrizhető ellenőrző rendszert biztosít, amellyel a termékek minősége beépítés után is könnyedén ellenőrizhető, így az ellenőrző szervek dolga leegyszerűsödik.

Bővebb információk a www.kaimann.de oldalon találhatók.


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam