belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Adiabatikus hűtés, mint a hagyományos légkondicionálás alternatívája

A CoolStream rendszerek ventilátoros légkondicionáló rendszerek, melyek a párolgás természetes elvén alapulnak. Az úgynevezett adiabatikus hűtés a hagyományos légkondicionálás hatásos és hatékony alternatívája, különösen ipari és félipari épületekben, amelyeknél a légkondicionálást az építmények hatalmas mérete miatt egyébként nem lehetne költségtudatosan megoldani.

 

Ha a meleg külső levegő egy benedvesített deszorpciós közeg mellett áramlik el, energiacserére kerül sor és a levegő hőmérséklete jelentősen csökken. Minél melegebb és szárazabb a külső levegő, annál hatékonyabban működik a párolgáson alapuló hűtés.

A CoolStream S•T•A•R rendszerek alkalmazhatók majdnem minden iparágban, pl. a műanyag- és fémfeldolgozás, élelmiszergyártás és az elektromos ipar területén, valamint nagyobb helyiségekben, pl. logisztikai és elosztó központokban, barkácsáruházakban vagy sportcsarnokokban is (1. ábra).

30 °C feletti külső hőmérséklet esetén a levegőt több mint 10 °C-al lehet hatékonyan lehűteni. Az adiabatikus hűtés 4-7-szer olcsóbb, mint a hagyományos légkondicionálás, alacsonyabb beruházási költségek mellett. Ezenkívül a párolgásos hűtés 100%- ban friss külső levegőt és magas levegőminőséget biztosít. Így a CoolStream rendszerek egész évben használhatók külső levegő bevezetésére, a hűtés pedig csak szükség esetén kerül bekapcsolásra. A rendszer a jellemzően magasabb hőmérsékleti szinten lévő épületekből természetesen működő szellőzőrendszer segítségével vonja el a hőt. Ez kellemes hőmérsékletet eredményez a tartózkodási zónákban.

CoolStream S•T•A•R rendszerek

Coolstream S (2. ábra)

A „CoolStream S” igény szerint szellőztet és hűt. Szellőző üzemmódban a rendszer friss külső levegővel látja el a helyiségeket. Meleg napokon, amikor a sima szellőztetés már nem elegendő, bekapcsol az adiabatikus hűtés. A levegő hőmérsékletét elpárologtatott víz segítségével csökkenti.

Coolstream T (3. ábra)

A „Coolstream T” igény szerint szellőztet és hűt, emellett a meleg levegő visszavezetését is lehetővé teszi. Ha kint hűvösebb lesz és melegre van szükség, a friss külső levegőhöz a rendszer meleg keringetett levegőt kever. A meleg keringetett levegő célzott bevezetésével a hőmérsékletet kellemesen lehet temperálni.

Coolstream A (4. ábra)

A „Coolstream A” három modulból áll: adiabatikus hűtőmodul, légkeverő modul és ventilátor modul. A „Coolstream T” vagy „R” modellekhez hasonlóan meleg levegőt adagol. A levegőt azonban közvetlenül a csarnokfödém alatt keveri a bevezetett levegőhöz.

Coolstream R (5. ábra)

A „Coolstream R” egész évben gondoskodik a helyiség légkondicionálásáról: szellőztetés, hűtés, fűtés és meleg levegő visszavezetés, valamint levegőszűrés egyesül egy rendszerben.

Természetesen a fentiekhez egy 21. századi vezérlés is társul, amelyet már tabletről is irányíthatunk, paraméterezhetünk. Nem túlzás, hogy a zsebünkben lapulhat ezentúl az üzemünk komfortjának a kulcsa.

A cikk végén szeretnénk minden partnerünknek, az olvasóknak megköszönni egész éves figyelmüket, esetleges együttműködésüket. Így az ünnepek közeledtével mindenkinek kívánunk békés, boldog karácsonyt, és sikerekben, egészségben gazdag, boldog új esztendőt.

***

1. ábra. Adiabatikus hűtés, mint a hagyományos légkondicionálás alternatívája
2. ábra.
3. ábra.
4. ábra.
5. ábra.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Épületgépészet vagy építészet – vagy mindkettő egyszerre?
  Hő- és füstelvezetés
  Esettanulmány egy költséghatékony energetikai megoldásról

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam