belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

Acélöntvény idomok alkalmazása az épületgépészetben

A hazai csőhálózat az elmaradt felújítások és a rendszeres karbantartás hiánya miatt elöregedett, rossz állapotban van, ezért gyakoriak a meghibásodások, csőrepedések nehezítik meg a fogyasztók és üzemeltetők munkáját. A karbantartáskor beépítendő termékek minőségével szemben támasztott követelmények magasak. A könnyű szerelhetőség, kiváló minőség, hosszú élettartam és jó ár-érték arány csak néhány az elvárások közül.

 

Ha körülnézünk a világban, azt látjuk, hogy a fejlett országokban a döntéshozók az ár kontra minőség kérdés dilemmában a magas műszaki színvonalú termékeket helyezik az olcsó, de kétes minőség elé. Csőszerelést vagy hibaelhárítást rövid idő után követő újabb meghibásodás miatti ismételt hibafeltárás és javítás az összes spórolást az anyagköltségen felemésztheti. A helyzetet néha bonyolítja, hogy nehéz eligazodni a gyártók, forgalmazók termékeinek széles kínálatában. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani, amikor összefoglaljuk a legfontosabb szempontokat ebben a témában.

Az acélöntvény idomokkal a csővezetékek javítását, bővítését és szerelését hegesztés és menetvágás nélkül gyorsan, egyszerűen és az elvárható legnagyobb biztonsággal, húzásbiztosan lehet megoldani talajszint alatt vagy fölött, falon kívül vagy burkolat alatt egyaránt (1. ábra). Az acélöntvény idomok alkalmasak két különböző anyagú és átmérőjű csőhálózati elem összekötésére. Az öntvényeket több lépcsőben látják el korrózióvédelemmel, ami garantálja a korrózió elleni hosszú védelmet a legmostohább körülmények között is. A tömítőgyűrű biztosítja a tökéletes tömítést, a nagy szilárdságú acél szorítógyűrű pedig a húzásbiztos kötést. Az acélöntvény idomok további előnye, hogy használatukkal a csővégek szögeltérése nem akadályozza a szerelést, és az üzem közbeni hőtágulásból eredő feszültségek csökkennek, vagy akár meg is szűnhetnek, mivel a csavarzatok különleges kialakításuk miatt önbeállóak. Nagyon fontos, hogy a szorítógyűrű szorítótartománya elég széles legyen, hogy gond nélkül lehessen akár a tűrésmezőn kívül eső átmérőjű vezetékhez is csatlakozni. Természetesen a tömítőgyűrű tartományának is azonosnak kell lennie a szorítógyűrűével. Amennyiben speciális igények merülnek fel, abban az esetben az átépítő készletek segítségével, cseréjével alkalmassá tudjuk tenni az acélöntvény idomokat a különböző külső átmérőjű csövek összekötésére húzásbiztosan, akár egy idomon belül is. Tömítésük alkalmas hideg és meleg vizes, illetve fűtési rendszerekben történő felhasználásra egyaránt.

A megfúró acélöntvény idomok lehetővé teszik a rendszer leürítés nélküli javítását, átalakítását, vagy bővítését acél, ólom vagy akár polyetilén vezetéken. Használatukhoz mindössze a javítandó felület megtisztítására, imbuszkulcsra és megfúrószerszámra van szükség. Felszerelése egyszerű, gyors és hatékony.

Természetesen időről időre megjelennek a több évtizeddel ezelőtt megalkotott, és azóta folytonosan továbbfejlesztett termékek olcsóbb másolatai, amelyek kedvezőbb árukkal próbálnak meg teret hódítani. A technológia fejlődése napjainkban mindenütt, így az épületgépészetben is szembetűnő. Ahogy a régi, koffer nagyságú mobiltelefonokat sem használja senki, úgy az évtizedekkel ezelőtti csőjavítási technológia használatát is alaposan meg kell fontolni.

A nemesacél bordáscsövek

A nemesacél bizonyítottan az egyik leghosszabb élettartamú, a kémiai hatásokkal szemben pedig az egyik legellenállóbb anyag. A kézzel hajlítható víz, gáz és szolár bordáscsövek is ebből az anyagból készülnek annak érdekében, hogy a szakszerű beépítés után évtizedekig problémamentesen üzemeljenek. A csövek bordázatának kialakításából adódóan keresztmetszetük a hajlítás hatására nem csökken, így biztosított a közel állandó ellenállás az egyenes és hajlított csőszakaszokon egyaránt. A bordáscső-szerelési technológia lehetővé teszi a kivitelező számára, hogy a kivitelezés helyszínén a kívánt méretűre vágja a csőszakaszt, és/vagy a cső bordázatához illeszkedő csatlakozókkal peremezés nélkül, vagy a cső végeit speciális szerelőkészlettel peremezve a rendszer részét képező hollandival és tömítéssel a szükséges csőkötést néhány perc alatt elvégezze. Hosszabb csőszakaszok kiépítése esetén nincs szükség egyenes szakaszok fittingekkel történő kötésére, ami a hibaforrásokat növelheti, ugyanakkor legalább egy méterenként meg kell fogatni elmozdulás ellen. A bordázott nemesacél cső ivóvíz, fűtésrendszer és szolárrendszerek csőhálózatába építhető be. De nézzük részletesebben!

Az ivóvíz-, fűtés- és szolárrendszerekhez a rozsdamentes acélból, speciális bordázattal ellátott csöveket használjuk. Mérettartománya 3/8”-tól 2”-ig terjed, ami széleskörű felhasználást tesz lehetővé. Különböző hosszúságú tekercsekben kerül forgalomba. A kisebb átmérőjű csövek már több mint másfél évtizede bizonyítják időtállóságukat és könnyű szerelhetőségüket a kivitelezők, felhasználók nagy megelégedésére. Az utóbbi években már a nagyobb méretekben is jelentős igénynövekedést láthatunk. Az ipari beruházások megkövetelték az 1” feletti méreteket. Szerelésük az egyszerű technológiai előírások betartásával gyors, egyben hosszú élettartamú rendszer kialakítását teszi lehetővé.

A csöveket görgős csővágó segítségével lehet feldarabolni a kívánt méretre, akár a helyszínen, akár a tervek alapján a felszerelés helyétől távolabb. Oda kell figyelni a csővágó korong minőségére és állapotára! A perem nem lesz tökéletes, ha elhasznált, töredezett élű vagy nem az acélcső anyagához gyártott vágóval készül. A peremezést kézi peremező szerszámmal - vagy egy újdonságnak számító, presszgépekbe fogható adapterrel – végezhetjük el (4. ábra). Mind a kézi, mind a „gépi” peremezésnél ugyanarra a satura (2. ábra) van szükség, illetve ugyanazt a technológiát kell követni. A megfelelő minőségű perem kerek, külső felülete sima, repedés- és sorjamentes, valamint sík felületű (3. ábra).

A méretre vágásnál ügyeljünk arra, hogy a két végén a csőnek 2-2 bordát számoljunk hozzá a mérethez, hiszen ezek tömítése adja egyrészt a hollandik megtámasztását, másrészt a tömítőfelületet is.

A peremezett bordáscső csak úgy működik hibátlanul, és csak úgy garantált a minősége, ha a kivitelező nem különböző gyártók hasonló termékeiből rakja össze. Ez a szerelési technológia és annak elemei egy rendszert képeznek, és nem cserélhetők más gyártók hasonló termékeivel.

Gázra alkalmas saválló bordáscső

A tekercsben árusított, méretre vágható saválló bordáscsövek alkalmasak gázhálózatba történő beépítésre 1/2”-1 1/4” átmérőtartományban. A gázcsövek sárga színű LDPE védőburkolattal kaphatók. A saválló gázcsöveknél a technológia megegyezik a vízcsövek szerelési technológiájával, természetesen a kötőelemeknek és a tömítéseknek a gázrendszerekre vonatkozó előírásnak kell megfelelniük. Külön figyelmet érdemel, hogy a 1/2”-os méretben a gázcső átmérője eltér a vizes csőétől. Elkészítésénél az LDPE fólia eltávolításáról, és a takaróhüvely felhelyezéséről ne feledkezzünk meg!

Szolárrendszerek

A szolárrendszerekhez a gyártók rozsdamentes csöveket látnak el kitűnő minőségű, speciális UV-álló, zártcellás, habosított EPDM szolár szigetelésekkel, amelyek kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek (5. ábra). A csövek PVC fedőfóliája a szigetelés madárcsípés elleni védelmét szolgálja. Természetesen a többeres, elektromos vezetékkel ellátott szolár bordáscsövek fogyasztói ára magasabb, mint az egyszerűbbeké, de hosszú távon mind a fogyasztónak, mind az üzemeltetőnek jelentős fenntartási költségmegtakarítást biztosítanak. A peremezésük megegyezik a vizes bordáscsőével.

Mivel sokszor az utólag felszerelt szolárrendszerek vezeték elhelyezése, illetve bekötése nehézségekbe ütközhet, ezért megtalálhatóak a kínálatban a peremezés nélküli csatlakozók is. Szerelésük rendkívül egyszerű. A csővégtől számított 3. mélyedésbe az egységcsomagban található támasztógyűrűt, míg az előtte lévő két mélyedésbe két tömítőgyűrűt helyezünk (6. ábra). Vegyük figyelembe, hogy ezek a tömítések csak 200 °C fokig adnak tökéletes tömítést. Az egységcsomagok széles választéka különböző kötési helyzetekre ad tökéletes megoldást. (Pl. toldás, külsővagy belsőmenetes csatlakozás, illetve meglévő menet nélküli csonkra.)

A gyors és egyszerű szerelési módok egyre jobban előtérbe kerülnek, így a gyártóknak lépést kell tartaniuk a piac igényeivel. A nemesacél bordáscsövek szélesebb felhasználási lehetősége érdekében több kiegészítő csatlakozót találhatunk a kínálatban, amelyek alkalmasak sima T elágazásra (7. ábra), vagy egy nagyobb átmérőjű vezeték több kisebb átmérőjűre való osztására (8. ábra).

Egy másik innovatív, modern megoldás a már elterjedt préstechnológia alkalmazásának lehetősége az inox bordáscső rendszerekben. Természetesen itt is, mint minden rendszernél, ügyelni kell arra, hogy a kialakítandó rendszer ugyanazon gyártó terméke legyen!

A csőminőségre, különös tekintettel a cső falvastagságára és a hegesztés utáni hőkezelés meglétére e termékkörnél fokozottan oda kell figyelni, mert a piacon vékony falú, gyenge csövek is megjelentek, amelyek szerelhetősége, formatartása, korlátozott nyomásállóssága és időtállósága kellemetlen meglepetéseket okozhat mind a megrendelőknek, mind a szerelőknek.

A népszerű gyártók jelentős összegeket fektetnek a kutatás-fejlesztésbe, hogy garantálni tudják a kiváló minőségű és korszerű termékeket partnereik részére. Nyilvánvaló, hogy ezekben a fejlesztésekben évtizedek hosszú tapasztalatait is kamatoztatják. A folyamatos fejlesztés az anyagok kiválasztásán és a gyártástechnológia fejlődésén is lemérhető, bár ez szemrevételezéssel nehezebben észrevehető. A magára adó gyártó komoly költségeket vállal magára nem csak a fejlesztés, hanem a terméktámogatás, szakmai tanácsadás és az esetleges garanciális hibák, károk kezelésére is. Legyünk nagyon figyelmesek, mert minden részében gyengébb képességekkel rendelkező másolatokat kaphatunk a megszokott minőségű termékek helyett! Sajnos gyakran csak az ismételt kiszálláskor szembesülünk a figyelmetlenségünkkel, ami időt, energiát vesz el a többi megoldásra váró feladat elvégzésétől és jelentős többletköltségeket okoz a megrendelőnek és kereskedőnek, emellett komoly presztízsveszteség érheti az elővigyázatlan kivitelezőket is.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Új peremezési technológia a Gebo Varionál!
  A minőség a legfontosabb
  Mesterhármas az épületgépészetben – acélcsõ + acélfitting + korszerű menettömítés
  Innovációs megoldás: horganyzott fitting és galvanizált menetes cső újrafényezve
  Fűtési rendszerek javítása, tisztítása és karbantartása belülről
  Modern, anaerob tömítőanyagok menetes csőkötésekben

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam