belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

A Worldskills nemzeti válogatója egy szakmai szakértő szemével

Megtisztelő szakértői megkeresést kaptam a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum főigazgatójától, Dr. Horváth Bélától annak kapcsán, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából először nyílik lehetőség a 2017 őszén megrendezésre kerülő szakmai világversenyen egy fiatal versenyző delegálására a víz-, gáz- és fűtésszerelő szakmából is.

 

Itt igen sokrétű feladattal találtam szembe magam, hiszen a versenyt megelőzi a kiválasztott versenyző intenzív, hónapokon át tartó szakmai felkészítése, amelynek során a résztvevőket és a nemzeti előválogató lebonyolítását is a szakértőnek kell összeválogatnia. A versenyzők kiválasztása két lépésben történt. Az első feladat egy elméleti teszt volt, majd az onnan továbbjutottaknak egy kétnapos gyakorlati nemzeti döntőn kellett részt venniük, amelyre április 24-26 között került sor a IV. SkillsHungary Nemzeti Döntőn, párhuzamosan a Szakma Sztár versennyel együtt. A komplett versenyfeladat megírása, kidolgozása és pontozási mechanizmusának meghatározása is az én feladatom volt.

A Nemzeti Döntő lebonyolításában, a technikai eszközök beszerzésében segítségemre voltak a Szily Kálmán Szakiskola munkatársai, akik egyébként majd az intenzív felkészítési időszakban is a tanműhelyi gyakorlat végzésére biztosítani fogják a helyszínt. A válogatón a pontozásban, illetve a zsűrizésben megtiszteltek jelenlétükkel Netoleczky Károly és Versits Tamás mérnök urak, illetve Gulyás Attila szakmai zsűri tag, akiknek ezúton is szeretném megköszönni áldozatos munkájukat!

A versenyfeladat struktúrájában hasonló volt a világversenyhez. Több modulra osztottam fel, azonban mégis egy komplett gáz, fűtés, víz, csatorna mini rendszert szerettem volna megvalósíttatni a versenyzőkkel. Mind a szakági feladatokban, mind anyagválasztásban igyekeztem sokszínű feladat elé állítani a versenyzőket. Nagyon ösztönző volt látni, hogy a fiatalok körében is találni nagy lelkesedéssel rendelkező szakmagyakorlókat. A válogató nyertese, Miklós Ádám kiemelkedő versenyvággyal és lendülettel rendelkezett, ez a versenyfeladatán is meglátszott. Ádám mellett Zeleszkó Bence vehet részt a következő néhány hónapos felkészülésen. Ez idő alatt mesteremberek mellett is gyakorolnak majd hagyományos és újabb technológiákat, hogy a későbbi tanműhelyi gyakorlat során már csupán a megszerzett, elmélyített tudásukat tisztázzák le.

A világverseny színvonala ugyan rendkívül magas, de a visszajelzések alapján nyugodt szívvel megelőlegezhetjük, hogy helyt tudunk majd állni a nemzetközi mezőnyben is.


A szerzõ egyéb cikkei:

  WorldSkills 2017 Abu Dhabi
  Passzív/alternatív gépészeti megoldások
  Felületfűtés? Jaj, ne!
  Hagyatkozzunk bátran a szakember tanácsaira!
  Komfortos lakás (fűtési rendszer tekintetében)
  Szikra karácsony

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam