belépés / regisztráció
2021. április 20. kedd
Aktuális lapszám

A visszaáramlás-biztosítók alkalmazása túlnyomásos égéstermék-elvezető rendszerekben

Egyes rendszerkialakítások esetében elengedhetetlen ezeknek a szerkezeteknek az alkalmazása az épületgépész szakma ezen területén is. A visszaáramlás-biztosító feladata, hogy megakadályozza az égéstermék visszajuttatását abba a helyiségbe, amelyben a kondenzációs gázkészüléket elhelyezték, így megakadályozza az életveszélyes helyzetek kialakulását is.

 

Az MSZ845:2012-es magyar szabvány tartalmazza az égéstermékcsappantyúkra vonatkozó beépítési és kialakítási előírásokat, például a viszszaáramlás- biztosítóknak a zárási időtartama legfeljebb 15 másodperc lehet. Megkülönböztetünk mechanikai elven, és motoros elven működő szerkezeteket. A mechanikai elven működő szerkezeteknek egyszerű a kialakítása, működésük lényege, hogy abban a pillanatban, ahogy a kondenzációs gázkazán égéstermék-elvezető ventilátora elindul, a visszaáramlás- biztosító szerkezet nyit, a készülék leállásával zár a csappantyú. A motoros visszaáramlás-biztosítók szerkezete annyiban különböznek az előzőkhez képest, hogy elektromos áram segítségével tud működni, a csappantyúkat minden esetben az adott gázkészülék áramlási irányának megfelelően kell az összekötő szakaszba beépíteni, kivéve abban az esetben, amikor a szerkezet magában a készülékben van elhelyezve. Az egyik ilyen eset, amikor a kondenzációs gázkazánok ún. kaszkád rendszerű kialakítással építik be. Ennél a megoldásnál a készülékek (fali-, vagy álló kazánok) egymás mellett vannak elhelyezve és az égésterméket egy közös összekötő elem „gyűjti” össze, ami egy égéstermék elvezetőbe való csatlakozással tudja a szabadba kibocsátani. A másik alkalmazás a gyűjtőkémények területe, ahol a készülékek szintenként vannak elhelyezve, innen kötnek rá külön-külön a közös gyűjtő szakaszra és úgy vezetik el az égésterméket.

   
1. ábra     2. ábra

Az újonnan kialakított kaszkád rendszereknél, ahogy a képen is jól látható, a visszaáramlás-biztosítót be lehet építeni vízszintes, függőleges, valamint 45°-os szögben is. A beépítéseknél ügyelni kell, hogy kondenz szifont, vagy „dugót” alkalmazunk-e a különböző helyzeteknél. Ugyanis, ha függőlegesen, vagy 45°-osan van elhelyezve a szerkezet az idomban, akkor kondenz szifont kell hozzáilleszteni (1. ábra), amennyiben vízszintesen, akkor pedig dugót (2. ábra). A kondenz szifon szerepe ebben az esetben az, hogy az esetlegesen keletkező kondenzátumot el tudja vezetni a készülék kondenz elvezetőjén keresztül a csatornába. A dugó szerepe pedig, hogy az égéstermék ne tudjon rajta keresztül visszaáramolni a kazánba, így megakadályozva a működési és életvédelmi problémákat.

   
3. ábra     4. ábra

Az ALMEVA által gyártott kaszkád termékek egyik előnye, hogy menetes csatlakozással vannak ellátva, valamint gyárilag található meg bennük a visszaáramlás-biztosító szerkezet, amelyhez egy kondenz szifon is tartozik, melyet a szerkezet aljára kell csatlakoztatni (3. ábra). Menetes csatlakozásának köszönhetően a visszaáramlás-biztosító szelep a megfelelő pozícióba helyezhető, és a csatlakozás megkönnyíti a karbantartási munkákat. A kaszkád visszaáramlásbiztosító szelep teljesen a rendszerbe van integrálva, ezzel is csökkentve a rendszer magasságát. A gyűjtő szakasz egyesével csatlakozik minden kazánhoz, ezáltal stabilabb lesz és nem szükséges további megfogás (4. ábra). Ezeket a visszaáramlás- biztosítókat külön is el lehet helyezni az idomokban, de arra figyelni kell, hogy a kondenz szifont, vagy a dugót külön kell hozzá csatlakoztatni. Nagyobb kazán füstgáz csatlakozása esetén van lehetőség ún. moduláris visszaáramlás-biztosító beépítésére, amely minden rendszernél lehetőséget biztosít számunkra a speciális műszaki megoldások kivitelezésére.

Újonnan kiépített és már meglévő gyűjtőkéményeknél

Az újonnan kiépített, vagy a meglévő felújított gyűjtőkémények esetében a függőleges és a vízszintes beépítési módot lehet alkalmazni. (Az ilyen típusú visszaáramlás-biztosítókat és égéstermék-elvezető idomokat az ALMEVA ter mékpalettáján találjuk meg.) Ezt a két esetet külön vegyük figyelembe, ugyanis a meglévő gyűjtőkémények esetében adott a kürtő átmérője és így „korlátozott” lehetőségeink vannak. Ezeket a meglévő megoldásokat szokták „termofor” gyűjtőkéményeknek (5. ábra) nevezni. Jellegzetes kialakításuk, hogy az alsó szintről haladva folyamatosan bővül az égéstermék-elvezető keresztmetszete. Kezdetben ezekre a kéményekre szilárd tüzelésű berendezéseket kötöttek rá, majd ahogy változott a technológia és az igény, folyamatosan hozzácsatlakoztatták a gázkészülékeket. Jelenleg nagyon rossz állapotban vannak Magyarországon ezek a kémények, amelyek felújítása elengedetlen. Felújításukra több rendszerkialakítás is szóba jöhet. Nagyon fontos, hogy kizárólag egyszerre történhet meg ezeknek a készülékeknek és a hozzátartozó égéstermék-elvezetőjüknek a cseréje vagy felújítása. Az egyik ilyen lehetőség, ha a kondenzációs készüléktől indulva koncentrikus („cső a csőben”) rendszert alakítunk ki, amelyben el tudjuk helyezni a füstgáz oldalba a visszaáramlás-biztosító szerkezetet. A közös gyűjtő szakaszt pedig ugyanezzel a rendszerkialakítással (koncentrikus) kibéleljük , természetesen amennyiben a meglévő keresztmetszet engedi. A megfelelő átmérők meghatározásához minden esetben el kell végeznünk a hő- és áramlástechnikai méretezéseket is.

       
5. ábra     6. ábra     7. ábra

A másik lehetőség, ha ugyanezzel a koncentrikus rendszerrel csatlakozunk a kéménybe, de a meglévő termofor kéményt az égési levegő bevezetéséhez kibéleljük, vagy a meglévő bélelést felhasználjuk, amennyiben ez a rendszer kifogástalan állapotban van, ugyanis a készülék nem szívhat égési levegőt a meglévő kéményből (MSZ 845:2012). A harmadik megoldás, ha szétválasztott rendszerkialakítás mellett döntünk, ami azt jelenti, hogy a külső homlokzatról fogjuk az égéshez szükséges levegőt biztosítani a készülékhez. Ügyelni kell arra, hogy ugyanazon a külső homlokzaton (égtáj szerint) legyenek kialakítva. Az égéstermék-elvezetést pedig egyfalú idomokból állítjuk össze, azaz mind az összekötő szakasz, mind a közös gyűjtő szakasz is egyfalú rendszerből van kiépítve, így nem kell a meglévő kürtő keresztmetszetével foglalkoznunk. Ennél a megoldásnál a berendezést az egyfalú rendszerbe kell beépíteni. Létezik egy olyan kialakítás is, amelyet nem nagyon szeretnek alkalmazni, ugyanis ezt a megoldást a külső homlokzaton kell kivitelezni. Az előírásoknak megfelelően kültérben kizárólag olyan idomokat, rendszereket lehet alkalmazni, amelyek nem tokos kialakításúak (jelen eset a külső köpenycsőre vonatkozik), és a környezeti hatásoknak ellenálló. Az ALMEVA rendszerek anyaga ebben az esetben (nagyobb átmérőknél is) PPH/INOX. Az égési levegőt a beépített légbevezető idomokon keresztül, valamint a kéményfejnél tudja beszívni. Nem esztétikus kialakítás, de vannak olyan esetek, amikor ezt kell alkalmazni. Célszerű nem a fő homlokzatra elhelyezni, de egy beugró részben tökéletesen kivitelezhető. Ennél a megoldásnál a visszaáramlás-biztosítók az épületen belüli összekötő szakaszban van elhelyezve.

Új kialakítás esetén az előzőekben részletezett megoldásokat ugyanúgy lehet alkalmazni (6., 7. ábra). Minden esetben el kell végeznünk a hő-, és áramlástechnikai méretezéseket, valamint át kell vetetnünk a helyi kéményseprőipari szervvel, szolgáltatóval is. Fontos, hogy az ALMEVA égéstermék-elvezető rendszereket is kizárólag olyan készülékekhez lehet alkalmazni 2016. július 1-jétől, amelyek rendelkeznek a gyártó által bevizsgált C63(X) besorolással.

Összeségében a visszaáramlás-biztosítók beépítése elengedhetetlen a kaszkád-, illetve a gyűjtőkéményes rendszerekben is, ugyanis ezeknek a hiánya működési és életvédelmi problémákat is okozhat.


A szerzõ egyéb cikkei:

  A Szakma Sztár Fesztivál egy szponzor szemével

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam