belépés / regisztráció
2021. október 15. péntek
Aktuális lapszám

A tanszékünk minden tagja a legjobb tudása szerint, felelősséggel végzi a munkáját

A Magyar Épületgépészek Napja rendezvényének első napján sikerült dr. Kalmár Ferenccel, a Debreceni Egyetem tanszékvezető tanárával közös időpontot találnunk, hogy a szokásos évzáró, évértékelő beszélgetésünket megtartsuk.

 

Kezdjük ismét azzal a kérdéssel, hogy mi történt a tanszéken az elmúlt esztendő alatt? Mint tanszékvezető, mire vagy a legbüszkébb?

Talán a tanszék munkatársai által elvégzett munkára lehetek a legbüszkébb, valamint arra, hogy 2015-ben 21 mérnök kolléga hozzánk jelentkezett a Létesítménymérnök MSc képzésre. Természetesen vannak olyan kiemelkedő eredmények is, amelyeknek nagyon örülünk, így például annak, hogy 2015-ben az Országos Tudományos Diákköri Konferencián Vigh Ádám volt Létesítménymérnök MSc hallgatónk díjat nyert. Örülök annak, hogy a Magyar Épületgépészek Napján Sinka András volt Épületgépész BSc hallgatónk díjat nyert, Kardos Tamás volt Létesítménymérnök MSc hallgatónk pedig dicséretben részesült. Örömre ad az is okot, hogy ebben az évben Csáky Imre kollégánk megszerezte a PhD fokozatot, Dr. Lakatos Ákos kollégánk pedig MTA Bolyai János ösztöndíjat nyert. Fontos eredménynek tartom, hogy sikerült ebben az évben is megrendezni az Épületgépészeti Szakmai Napokat Debrecenben.

Említetted a Fenntartható Épületenergetika Információs Központot. Tavaly úgy fogalmaztál, hogy sikerült ezt hadrendbe állítani és ezáltal gazdagabbak lettetek, többet tudtok mutatni a hallgatóknak, a külsős érdeklődőknek. Most is megerősíted ezt?

Mindenképpen szeretném megerősíteni azt a tényt, hogy a röviden csak „DEM háznak” nevezett épület nagyon sok lehetőséget biztosít számunkra az oktatásban, hiszen a hallgatók a gyakorlatban is megismerkedhetnek azokkal a berendezésekkel és rendszerekkel, amelyeket a legtöbb esetben csak képeken láthattak. Ugyanakkor különféle üzemeltetési módokat, üzemeltetési tapasztalatokat is bemutathatunk, akár a megújuló energiaforrásokat alkalmazó rendszerekkel kapcsolatban. Az elmúlt egy évben több száz látogatót fogadtunk különböző korosztályokból, akiket érdekelt a létesítmény. Az épület délelőtt és délután is két-két órára nyitva áll mindenki számára, akit érdekel az épületgépészet, az épületenergetika. A Szakmai továbbképzésben 2014-ben és 2015-ben meghirdetett Épületenergiagazdálkodás című előadássorozat központjában is a DEM ház áll. Talán arra is büszkék lehetünk, hogy az előadásunkat bemutathattuk az épületgépész kollégák számára Debrecenben, Nyíregyházán, Veszprémben, Szombathelyen, Budapesten kétszer is, valamint Egerben. Megtiszteltetés volt számunkra. Ezúton szeretnénk megköszönni a meghívást és a lehetőséget.

Arról is beszéltünk az elmúlt alkalommal, hogy a létesítménymérnök MSc. három specializációval fut nálatok: az épületenergetika, épületüzemeltetés és épületgépész vonalon. Meglepetésetekre ez utóbbi volt a legkevésbé közkedvelt. Most hogyan álltok ezzel a kérdéssel?

Talán 2015-ben alakult először úgy, hogy épületgépészek jelentkeztek legtöbben, de nem jelentős a különbség az egyes specializációk között. Mi egyformán fontosnak tartjuk mindhárom specializációt és abban reménykedünk, hogy az összlétszám 20 fő felett marad a jövőben is.

Hogyan alakultak azok a fontos ipari kapcsolataitok, amelyekkel az eddig elért eredményeiteket meg tudtátok tartani?

Továbbra is meghívjuk azokat a cégeket, akik erre nyitottak, hogy szakmai előadásokat tartsanak hallgatóink számára. Ebben az évben is nagyon sokan eljöttek és tapasztalataikat átadva emelték a gyakorlati képzés színvonalát. Köszönjük, hogy az idejük egy részét ránk fordították! Néhány céget meg is tudtunk látogatni a hallgatóinkkal, és ez a számukra és számunkra is nagy élmény volt. Itt szeretném megköszönni a DE MK Hallgatói Önkormányzatának, hogy támogatja a hallgatóink szakmai kirándulásait.

Tavaly az épületfizika tárgyat kedvelted a legjobban, mert más oktató nem lévén, ezt kellett tanítanod. Most melyik tárgyat szereted éppen?

Ezen a téren nem történt változás, ebben az évben is megmaradt az épületfizika és továbbra is nagyon kedvelem ezt a tantárgyat. Csak reménykedem abban, hogy a hallgatók is… E tárgy mellett feladatom a Belső környezet minősége című tárgy oktatása MSc tagozaton.

Minden évben felteszem a kérdést, hogy miként látod az oktatás helyzetét ma Magyarországon? Bevált a legutóbb emlegetett külföldi diákok oktatása?

A karon egyre több a külföldi diák. Több szakra is jelentkezhetnek: a gépészmérnöki szak mellett elindult az építőmérnöki, a mechatronikai mérnöki képzés is, és tudomásom szerint indulni fog angol nyelven a műszaki menedzser és a környezetmérnöki képzés is. Épületgépész-, illetve létesítménymérnök képzés nem indul angol nyelven, de a felsorolt szakokon a mi tanszékünk is oktat néhány tantárgyat. Ez természetesen azt feltételezi, hogy az oktatónak angol nyelven kell tartani az előadásokat és a szemináriumokat. Továbbra is úgy gondolom, hogy ez egy lehetőség arra, hogy nemzetközi szintre lépjünk és a kar némi saját bevételre tegyen szert.

Még egy kicsit az emlékezésnél maradva szeretném megkérdezni, hogy mi teljesült az akkor emlegetett vágyaidból, azaz, hogy a tanszék létszáma megmaradjon, többen tudományos fokozatot szerezzenek?

Ebben az évben a tanszék létszáma nem változott. Továbbra is tízen dolgozunk, különböző beosztásokban. Ahogy korábban említettem, az elmúlt évben a fokozattal rendelkezők száma egy fővel gyarapodott, aminek mindannyian nagyon örülünk.

Büszke lehet már a szakma, hogy Debrecenben van egy erős épületgépész tanszék?

Szerintem a tanszékünk minden egyes tagja a legjobb tudása szerint, felelősséggel végzi el a rá bízott munkát és megoldja a feladatait. Abban bízunk, hogy úgy a hallgatóink, mint a szakma pozitívan értékeli a munkánk eredményét.

Kicsit más vizekre evezve. Nem túl régen volt a XXI. Épületgépészeti Szakmai Napok rendezvénye nálatok Debrecenben. Ennek keretében most egy sikeres tudományos konferenciát szerveztetek, de a hagyományos szakkiállítás elmaradt. Többen is jelezték felénk, hogy ez a meglepetés erejével hatott. Mit üzensz nekik, ez most már így lesz a továbbiakban is?

Az elmúlt évek során én azt tapasztaltam, hogy egyre nagyobb számban szerveznek kiállításokat szerte az országban és a cégek számára rengeteg a megjelenési lehetőség. E mellett számos cég saját road-showt is szervez. Én úgy éreztem, hogy több cég számára lassan már teherré kezd válni, hogy októberben még Debrecenben a Műszaki Karon is meg kell jelenni. Ezért 2013-ban és 2014-ben a debreceni Épületgépészeti Szakmai Napok alkalmával rendezett szakkiállításon egy cégtől sem kértünk kiállítói díjat. Minden meghívott cég és kolléga vendégként volt jelen. Idén is saját forrásból finanszíroztam a rendezvényt, de ez kisebb volt a korábbiaknál. Ha úgy alakul, hogy lesznek épületgépész cégek, akik eljönnének a debreceni Épületgépészeti Szakmai Napokra kiállítóként, mert az a meggyőződésük, hogy a rendezvényen való megjelenésnek számukra összességében pozitív hozadéka van, akkor lesz újra kiállítás is. Ennek nagyon örülnék, de e tekintetben most még pesszimista vagyok.

Eddig a csak a szakma kérdéseivel foglalkoztunk. Milyen változásokról tudsz beszámolni a magánéleteddel, a családoddal kapcsolatban?

Idén májusban megszülettet harmadik gyermekünk, Imola. Miklós már 9, Botond pedig 6 éves. A két fiú, velünk együtt nagyon örült Imolának. Egy-egy fárasztó, nehéz nap után, nagy öröm hazamenni. Ezt többen is elmondhatják a tanszéken, hiszen majdnem mindegyik kollégámat kisgyermek is várja otthon.

Zárszóul szívesen venném a véleményedet ismét az „emberi igazságtalanságok megszüntetéséről”, amiről legutóbb is említést tettél?

Kosztolányi mondta talán: „Nincs igazság. Azaz, annyi igazság van, ahány ember van. Mindegyiknek igazsága van. Ezek nem juthatnak érvényre, ellentmondanak egymással. De ebből a sok igazságból meg lehet alkotni egy csillogó, hideg, okos, márványszerű hazugságot, melyet az emberek igazságnak neveznek.”

Kihasználva a szaklapunk adta lehetőséget, mit üzennél a kollégáidnak, a szakmai kapcsolataitok képviselőinek, akiknek a segítségére továbbra is szükségetek van?

Elsősorban szeretném megköszönni a Magyar Installateur szaklapnak a megkeresést és a kérdéseket. Szeretnék élni a lehetőséggel és minden kollégának jó egészséget, sok-sok örömet és sikert kívánok 2016-ban is!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam