belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

A szemléletváltás szükségessége a lakóépületek szellőztetésénél

Az energiatudatosság a fenntartható fejlődés alappillére az új épületeknél, és a meglévő épületek felújításánál is. Egy alacsony üzemeltetési költségű épülethez nemcsak jó hőszigetelő képességű, külső határoló szerkezetek, hanem megfelelően működő gépészeti rendszerek is szükségesek. Az energiaárak kiszámíthatatlan változása miatt egy épület filtrációs hőveszteségét mindenképpen csökkenteni szükséges, amit a hőszigetelő képesség fokozásával lehet célzottan elérni. A fokozott légzárás következtében viszont a belső komforttényezők törvényszerű romlásával is kell számolnunk, ami egészségünkre, közérzetünkre, teljesítőképességünkre is kihathat.

 

Tehát egyrészt fent kell tartanunk a minőségi építőanyagok kedvező hőszigetelési jellemzőit, valamint ezzel párhuzamosan egyensúlyt kell találnunk a belső levegőminőség fenntartásával is, ezért tudnunk kell az egész épületet egy komplex rendszerként vizsgálni.

Optimális belső levegőminőség

A kedvező belső környezet kialakítása, fenntartása, a különböző belsőépítészeti, világítási, akusztikai feltételek mellett nagymértékben függ a belső levegő minőségétől. A belső levegő minőségét viszont sok egyéb paraméter mellett a kedvező légtechnikai jellemzők beállításával tudjuk befolyásolni, ezért a gépészeti megoldások körében a légtechnikára egyre több figyelmet kell fordítani. Az Európai Unió egyre több tagállamában ismerik fel és követelik meg a lakóépületek szellőzésének szabályozottá tételét. A hatékony légcsere szabályozásáról gondoskodó szellőzőrendszer már elengedhetetlen része egy korszerű épületnek.

Míg egy gyengén szigetelt épület esetén a szabályozatlan szellőzésnek tulajdonítható az energiaveszteség 25–30%- a, addig egy korszerűen szigetelt épület hőveszteségének akár 50%-át is okozhatja a hagyományos ablaknyitásos légutánpótlás és a szabályozatlanul működő elszívó rendszer.

Ma már nem elégedhetünk meg egy olyan rendszertelen megoldással, hogy a villanykapcsolóval együtt „működtetjük” a fürdőszobai ventilátort amellett, hogy a légpótlást az ablaknyitással biztosítjuk.

A helyiségenkénti légcsere szabályozás elvén alapuló technológiák ennél sokkal kifinomultabb megoldásokat kínálnak, mert az épületben tartózkodók életritmusa és az ebből adódó tevékenységeik időben jelentősen eltérnek egymástól. Az új építések és felújítások során tehát egyaránt meg kell oldani a levegő utánpótlását a lakószobák irányából, valamint a szennyezett levegő eltávolítását a vizes kiszolgáló helyiségekből. Nem tartható fenn a régebbi tervezői, kivitelezői szemlélet, mely szerint az ablak majd megold minden szellőzési problémát, ha nincs levegő a lakótérben, akkor csak ki kell nyitni, így majd ezen keresztül megtörténik a légcsere. Az sem megoldás, hogy a fürdőben, vagy a WC-ben lévő egyszerű ventilátor majd igény esetén „kihúzza” a lakásból a kellemetlen szagokat. Ezt el kell felejteni!

Szükséges és elérhető a belső igény szerint működő szellőzőrendszer, amely automatikusan és azonnal választ ad a belső szennyezés következtében kialakult légcsere igényre, valamint csak akkor működik intenzíven, ha az indokolt.

Az elmúlt években Magyarországon alig 6000-7000 darab új lakás épült, illetve adtak ki ezekre használatbavételi engedélyt, ez a szám jócskán alulmúlja a korábbi, válság előtti időszakot. Ezen időszak alatt az épületgépészet folyamatosan fejlődött, újabb és újabb megoldások jelentek meg, amelyek hátterében az energiatudatosság és innováció áll. Az épületgépészeten belül a lakóépületek felújításánál új építések esetén a légtechnikának tulajdonított szerep nem túl nagy, viszont ez a terület felelős gépészeti oldalról a filtráció csökkentéséért. De még mindig sok esetben találja magát szemben az ember érdekes esetekkel, ahol sem a tervező, sem a kivitelező nem ismerte fel a terület fontosságát. Egyszerű axiális ventilátort választva, a beruházó, építtető csak az építést követő évben/években – esetlegesen szakértő bevonásával – szembesül azzal a problémával, hogy a kezdeti olcsó technológia menynyire kedvezőtlenül befolyásolta a lakók közérzetét.

Nagyon sokszor éppen a szellőzetlenség okoz olyan belső körülményeket, amelyek párásodást, penészesedést, egészségügyi megbetegedést vonnak maguk után, ezeken pedig azok az aktuális légtechnikai megoldások segíthettek volna, amelyeket már az építéskor körültekintően kiválaszt a megrendelő.

Szemléletváltoztatás, szükséges rendszerszemlélet

Az elérhető légtechnikai megoldások közül, a rendszerszintű szemlélet következtében, a legkedvezőbb megoldást a központi szellőző rendszerek nyújtják. Legyen szó akár családi házról, több lakásos épületről vagy panelépületekről, a kedvező megoldás mindig a központi, helyiségenkénti érzékelésen alapuló megoldások között keresendő.

Az egyszerűbb kialakítás és kedvezőbb kiépítési költségek miatt a helyiségenkénti érzékeléssel rendelkező központi elszívásos rendszerelemek biztosítanak kedvező komfortot. A helyiségenkénti levegőminőség-érzékelés, és -szabályozás alkalmazásakor a helyiségek funkciója szerint választható szenzorokkal optimalizálható a légcsere. Így működnek az Aereco higroszabályozású légbevezetői, és a pára-, mozgás-, CO2-, - VOC-érzékelős légelvezető elemek, amelyeknél egy központi ventilátor kerül beépítésre. Ezek a megoldások 30 éves gyártói tapasztalatnak, a folyamatosan fejlesztett technológiának és szigorú minőségellenőrzésnek köszönhetően megbízhatóan képesek a feladatuk pontos és precíz ellátására.

Amennyiben a helyiségenkénti érzékelésen alapuló technológiai megoldásokat részesíti előnyben, viszont ennél is többet szeretne, rendelkezésre állnak az elszívott levegő hőjét is hasznosító megoldások. A hővisszanyerős szellőzési rendszerek egyaránt elérhetők a családi házak, valamint a több lakásos épületek esetén is.

A központi szabályozott szellőző rendszer számos előnnyel rendelkezik, ilyen pl. a központi gépelhelyezés általi sokkal csöndesebb üzemmód, a folyamatosan változó légcsere biztosítása, a karbantartási igény.

Minden területen kedvezőbb: tervezés, kivitelezés, üzemeltetés

Egy központi szellőzési rendszer tervezési szempontból is átláthatóbb. Tipizált megoldásokkal, optimális kiosztásokkal tervezhető a rendszer, hiszen minden egyes szellőző rendszerelem képes az adott helyre beépítve reagálni a tér igényeire, így csak annyit szellőztetni, amenynyi ténylegesen indokolt. Ezért a tervezők számára a rendszer intelligenciája hihetetlenül kedvezően alakítja a tervezői időráfordítást.

Egy rendszer installációjánál a kivitelező akkor jár jól, ha minden beszerelendő rendszerelem könnyen és gyorsan kiválogatható, integrálható. Ebben a központi rendszer verhetetlen, mivel az egyes ágakba beépített, és helyiségenként szükséges rendszerelemek ismétlődnek.

Az üzemeltetés is a lehető legkönnyebb lesz, hiszen a rendszerelemek automatikusan, az igényekhez igazodva végzik a dolgukat, a lehető legkisebb energiaszükséglettel.

Változni, változtatni kell a szemléleten a lakóépületek szellőzési rendszereinek kiválasztásánál, beépítésénél, hiszen az elérhető megoldások bőven biztosítani tudják a lehető legmagasabb komfortkövetelményeket a lehető legkisebb energiafelhasználás mellett úgy, hogy közben mi is jól érezzük magunkat, legyünk tervezők, kivitelezők, forgalmazók, építtetők, vagy akár csak lakók.

***

1. ábra. Szellőzés ablaknyitással
2. ábra. Szabályozott szellőztetés
3. ábra. Rendszerkialakítás


A szerzõ egyéb cikkei:

  Családi házak, lakások energiatakarékos szellőzése
  Új generációs DXR és DXA hővisszanyerős rendszerek
  Helyiségenkénti légmennyiségek szabályozása lakóterekben az optimális komfortért
  Az energiatakarékosság esetleges nem várt veszélyei
  Speciális érzékelők a szellőzőrendszerek szabályozásához
  Felújítás energiatakarékosan, komfortosan, csakis átgondoltan

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam