belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

A Szakma Sztár Fesztivál egy szponzor szemével

Annak idején, amikor én jártam épületgépész technikusi osztályba, akkor „Országos Szakmai Tanulmányi Verseny”, röviden „OSzTV” versenynek hívták azt, amit most Szakma Sztár Fesztiválnak és nem kapott ekkora nyilvánosságot. A döntőbe jutott versenyzők az adott középiskola tanműhelyében végezték el a versenyfeladatokat és az eredményhirdetés is a helyszínen volt.

 

A tavalyi évben kaptam meghívást erre a rendezvényre Czentnár Zsuzsannától és Bujdosó Balázstól, akik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Szakma Sztár Fesztivál épületgépészeti szakmáiban versenyfelelősi szerepet töltenek be. A meghívást elfogadtam és a döntőbe jutó diákoknak vittem az Almeva Hungary Kft. által biztosított ajándékcsomagot, így lehettem szemtanúja annak, hogyan zajlik ez a három napos verseny az épületgépészet négy szakterületén: az épületgépész technikus, a víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelő, a hűtő- és légtechnikai rendszer-szerelő és a központifűtés- és gázhálózat rendszer-szerelő szakmákban.

Személy szerint nekem nagyon megtetszett a versenynek ez a magas színvonalú lebonyolítása, szervezése, a megnyitástól egészen a záró ünnepségig. Már akkor, a helyszínen körvonalazódott bennem, hogy a következő évi versenyen a diákok egy kisebb égéstermék-elvezető rendszer összeállításával tehetnék komplettebbé a szakmai feladatot. Szakmai tapasztalatom, hogy jelenleg egyre több gáz-, és fűtésszerelő kezd el ezzel a szakággal is foglalkozni, így fontosnak tartom a kémény rendszerek kialakításának és kiépítésének ismeretét elméleti és gyakorlati oldalon is. A korszerű ismeretek megismertetését már a tanulóknál el kell kezdeni. Ezért is találtam célszerűnek, hogy a döntőbe jutott tanulók ilyen szerelési feladattal is találkozzanak a versenyen. El is kezdtem a verseny szakmai feladat részének szervezését, egyeztetését a korábban említett két kiváló tanárral. A versenyfeladat megálmodásánál figyelembe kellett vennünk, hogy a diákok a lehető legegyszerűbb rendszerkialakítást tudják elvégezni a megadott (előírt) idő alatt. Ezért egy úgynevezett PPH/PPH koncentrikus elvezető rendszert (Almeva LIK rendszer) kellett összeépíteniük, amelyeket kondenzációs gázkazánokhoz lehet beépíteni. Zsuzsának és Balázsnak köszönhetően a „meglepetés feladat” bekerült a központifűtés- és gázhálózat rendszer-szerelő jelöltek gyakorlati versenyének döntő feladatai közé.

Külön köszönet jár a főszervezőknek azért is, mert lehetőséget kaptam egy kisebb bemutatófal kialakítására, amelyen szétválasztott rendszert (Almeva STAR PPH), koncentrikus rendszert (ALMEVA LIK PPH/PPH), valamint légszigetelt kültéri rendszert (Almeva LAB PPH/INOX) láthatott az érdeklődő.

Eljött 2016. április 18., a Szakma Sztár Fesztivál első napja, amit nagy érdeklődéssel vártam főleg azért, hogy mit fognak mondani a versenyzők az égéstermék-elvezető rendszerrel kapcsolatosan, ugyanis erről a „meglepetés feladatról” egy-két utalás kivételével nem tudtak semmit. A megnyitó ünnepség befejeztével, de még a szerelési feladat elkezdése előtt a diákok megkapták azokat az instrukciókat, amelyek a feladat elvégzéséhez szükségesek. Elmondtam a főbb műszaki tudnivalókat és többször is kiemeltem, hogy mire figyeljenek oda, milyen idommal kezdjenek, valamint minden elem összeillesztésénél használják a kapott Almeva lassan száradó szilikon zselét.

A központifűtés- és gázhálózat rendszer-szerelő szakmában az öt döntőbe jutott tanuló megkezdte a feladatok elvégzését. Első napi feladat volt egy adott gázhálózat kialakítása és az égéstermék-elvezető rendszer összeépítése. A szerelésre előírt idő 4 óra volt. Minden versenyző a gázellátás kialakításával kezdett. A végéhez közeledve tapasztaltam, hogy még csak akkor kezdtek neki a kémény elemek összeépítésének. A versenyzőket figyelve jó volt látni, hogy megfogadták tanácsaimat és így az idomokat szakszerűen, könnyedén tudták egymásba illeszteni. Ezen versenyrész szervezésénél is ragaszkodtunk ahhoz, hogy ugyanúgy, mint a többi szakágnál is, el tudjunk végezni egy tömörségi nyomáspróbát. Ezért megkerestük és felkértük a Filantrop Kft. (Kecskemét - Kéményseprők) képviselőit, hogy támogassák ezt a nívós versenyt. Egy nap alatt megérkezett a pozitív válasz, amelyet ezúton is nagyon köszönünk! Így a verseny első napjának végén a feladatok értékelése előtt a Filantrop Kft. munkatársai megkezdték a tömörségi vizsgálat elvégzését az általuk biztosított műszerrel. Emellett tükörrel azt is vizsgálták, hogy a tömítő gyűrűket az összeépítésnél nem nyomták-e ki. A diákok által elkészített feladat (rendszer) ellenőrzése teljesen szakszerű és életszerű volt. Mivel a versenyzők ilyet még nem láttak és most szereltek először ilyen rendszert, ezért árgus szemekkel figyelték az eseményeket. Mindannyian kíváncsiak voltak arra, hogyan is sikerült az első ilyen rendszerszerelésük, hogyan értékelik munkájukat a gyakorlott szakemberek. Ahogy befejeztük az egyik ellenőrzést, már érdeklődtek is, hogy tömör-e a rendszer. Megnyugtattuk őket, hogy minden rendszernél pozitív eredmény jött ki, hiszen tökéletesek voltak a szerelések ezen a téren.

A második napon az adott központi fűtési rendszer kialakítására került sor, amit több-kevesebb sikerrel vettek a versenyzők. Ennek a feladatnak az elkészítésére is 4 óra állt rendelkezésre.

A harmadik napon volt a záró ünnepség, amelynek színvonalas megvalósítása szintén a szervezőket (MKIK) dicséri. Eddig a pillanatig az eredményekről senki sem tudott, nagy volt az izgatottság. Az eredményhirdetésnél a nagy színpadra hívták ki a különböző szakmák helyezettjeit és felkészítőit. Itt a verseny legjobbjai vehették át a dobogós helyekhez járó díjakat. Ezen események után következett szakmánként a szponzori díjak kiosztása, amelyek már a szakmai standokon, az adott szakágak vizsgafeladatai előtt kerültek sorra. Nagy öröm volt számomra, hogy a központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakma országosan öt legjobb diákjának személyesen tudtam gratulálni az elért helyezésekhez és eredményekhez. A gratuláció mellett az Almeva Hungary Kft. ajándékcsomagjait is átnyújthattam.

A versenyfeladatok és a bemutató falak lebontásánál már azon gondolkoztam, milyen további „meglepetés-feladattal” lephetnénk meg a következő évben versenyző tanulókat. Bízunk benne, hogy a következő évben rendezendő Szakma Sztár Fesztiválon is részt tudunk venni, és szakmai ismeretekkel valamint korszerű technológiákkal támogathatjuk a jövő szakembereit.


Nagy segítség, hogy egyre több cég nyújt szakmai támogatást

A Szakma Sztár Fesztiválon ismét találkoztam Czentnár Zsuzsanna tanárnővel, aki már évek óta az esemény egyik főszervezője. Ebből az alkalomból beszélgettünk egy kicsit a szervezés nehézségeiről és örömeiről.

Hányadik Szakma Sztár Fesztivál ez már és mi változott az évek során?

Ez Magyarországon már a 9. Szakma Sztár Fesztivál, ebből az épületgépészet 8. alkalommal van jelen. Az épületgépészet négy szakmával képviselteti magát: az épületgépészet technikus, a hűtő- és légtechnikai rendszer-szerelő, víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelő és központi fűtés és gázhálózat rendszer-szerelő szakmával. Mondhatnám azt, hogy a korábbi években modulszerű vizsgáztatás, versenyeztetés volt, ettől az évtől komplex, tehát van szakmai gyakorlat és szakmai elmélet is. Újdonság, hogy újabb feladatokat kell kitalálni, korszerű technológiát kell alkalmazni, és ami nagy segítség, hogy egyre több cég nyújt szakmai támogatást.

Akik itt eredményt érnek el, azokra könnyebben rátalál a szakma?

Igen, örömmel tölt el, hogy ma például két olyan volt diákom van itt, akik tavaly még versenyzőként, technikusként szerepeltek, az egyik most egyetemre jár, a másik pedig egy cégnél dolgozik, őket itt szólították meg, itt figyeltek fel rájuk és itt kaptak állásajánlatot. Ezért is jó lenne, ha sok olyan diákunk lenne, akik részt vesznek ezen a versenyen.

A diákok alatt szinte mindig fiúkat értünk és most láttam, hogy az egyik szerelési munkán egy nagyon kedves, csinos kislány is dolgozik. Ez nem szokatlan?

De, igen! Először van a versenyen a technikusok között lány. Talpraesett hölgynek tűnik, én csak bátorítani tudom, mert ebben a szakmában nőnek lenni jó!

-pl

***

Nagy Anett Vivien, döntős épületgépész technikus


A szerzõ egyéb cikkei:

  A visszaáramlás-biztosítók alkalmazása túlnyomásos égéstermék-elvezető rendszerekben

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam