belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

A réztermék gyártók hazai szervezete Európai Réz Intézet néven folytatja tevékenységét

A réz és ötvözetei a 90-es évek elején „újra felfedezett” termékként jelentek meg a hazai építőipari piacon. A II. világháború előtt szerelt épületgépészeti csövek, vagy tető-, és homlokzatfedések, rézcsatornák a mai napig üzemelnek, hirdetvén az anyag hosszú élettartamát, azonban a tervgazdaság ideje alatt a réz, mint stratégiai anyag alkalmazása az építőiparban korlátozva volt. A piaci liberalizáció után a hazai szerelőipar ismerkedni kezdett a Nyugat-Európában ekkorra már az egyik legkedveltebb szerelési anyagként elterjedt rézcsöves rendszerekkel.

 

A rézipar felismerte a közös, gyártófüggetlen ismeretterjesztés, oktatás és marketing jelentőségét, és 1992-ben, a közép-európai régióban elsőként megalapította a Magyar Rézpiaci Központ Egyesületet (MRK).

Az MRK tevékenységének fő célja 1992 óta Magyarországon, 1996-tól Csehországban és Szlovákiában, majd 2006-tól Romániában egyaránt a réztermékek használatának ösztönzése, piacának védelme, a termékek gyártófüggetlen népszerűsítése. Itthon a megalapításától kezdve szerveztük a Szakszerű rézcsőszerelés című tanfolyamokat, amelyeken több ezer szerelő ismerkedett meg a rézcsőszerelés rejtelmeivel. 13 évvel ezelőtt indult az épületgépészeti szakiskolák tanulói részére szervezett online rézverseny, amely mára hagyománnyá vált, és idén 3 ország 96 iskolájának 1043 diákja oldotta meg a feladatokat. A tervezők, szerelők és építtetők munkáját segítik kiadványaink, mindenekelőtt tervezési és szerelési segédletünk. Több ezer érdeklődő ismerkedik a réz épületgépészeti (www.rezcsoinfo.hu) és az építészeti (www.copperconcept.org/hu) alkalmazásának előnyeivel, tulajdonságaival weboldalainkon keresztül.

Az Európai Réz intézet hazai irodája egy nemzetközi szervezet része, a Nemzetközi Rézintézet (International Copper Association – ICA) stratégiai vezetése alatt a Copper Alliance nevű hálózatot regionális irodák képviselik Brüsszelben, New Yorkban, Santiagóban és Sanghajban. A brüsszeli székhelyű European Copper Institute (ECI) Európában koordinálja a tevékenységet és a szervezeten belüli átalakulások eredményeképpen a továbbiakban Magyarországon az Európai Réz Intézet dolgozik a réztermékek piacfejlesztésén. További információk a www.copperalliance.eu/hu weboldalon.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Felületfűtések rézcsővel
  Garantált minőségűek a rézcsöves rendszerek
  Napkollektoros rendszerek csővezetékei
  Felületfűtési rendszerek rézcsővel
  Rézcsövek az új GMBSZ-ben

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam