belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

A múlt értékein a jövő kihívásai felé

A Fegyver és Gépgyár útja a távoli múltban, 1891-ben kezdődött a precíziós gép és fémeszköz gyártással, majd a gázmérők és vízmelegítők előállításával folytatódott. A szigorodó gázbiztonságnak, a technikai, energetikai és környezetvédelmi előírásoknak és a megváltozott piaci háttérnek köszönhetően azonban a gyárnak folyamatosan fejlesztenie kellett, korszerűbb és az adott korszak kihívásainak megfelelő termékekkel kellett válaszolnia. De ma is ugyanaz a precizitás határozza meg a gázkészülékek gyártását, mint korábban, például a szerszámgépekét.

 

Az első igazgató Epperlein Oszkár korának legnagyobb kihívását, a precíziós gép és fémeszköz gyártás nehézségeit vállalta fel. Nem csupán fegyverek (Frommer géppuska), de szerszámgépek, és az elsők között Diesel motorok is készültek ott.

A FÉG tevékenységi köre fokozatosan bővült (mérlegek, körzőkészletek, fémipari tömegcikkek, sport és vadászfegyverek) készültek a gyártósorokon.

A FÉG elnevezés elsőként 1935-ben (mint egyesülés), majd 1965–ben, mint Fegyver és Gázkészülékgyár jelent meg. A háztartások gázellátásához kezdetben gázmérőkkel, vízmelegítőkkel járult hozzá. A gázkészülékek fejlesztéséhez nagy lökést adott az 1960-as évek végén kezdődött gázprogram. Ekkor kerültek forgalomba elérhető áron a világszínvonalat képviselő vízmelegítő és fűtőkészülékek (KV6, KV6-C „cirkogejzír”), az 1980-as évektől pedig a FÉG-VESTALE modul kazántelepek, és a SPIREC hőcserélők. Ezekből az eltelt évtizedek alatt milliónál is több készült, és lett értékesítve. Közülük ma is sok üzemel Magyarországon, valamint külföldön egyaránt.

1991-ben a FÉG is több kisebb kft.- re vált szét. A kazángyártás Makón (Nóvum Fégkazán), a konvektorgyártás Ócsán (FÉG Konvektor) folytatódott.

A Vara-FÉG Kft. 2008-ban vállalta fel az ipari és lakossági gázkészülék gyártását és ekkor kezdett gyártmány- és gyártásfejlesztésbe, új gépek és berendezések beszerzésébe, valamint új üzemcsarnok építésébe is.

A régiek törekvése a mai világban is érvényes. A pontosság és tartósság ugyanolyan szempont mai is, mint a nagy precizitást és minőséget követelő fegyvergyártás idején. A mi filozófiánk nem a fogyasztás növelése, hanem a tartós, innovatív és mindenki számára megelégedést adó, a környezetet a lehető legkevésbé terhelő termék. Melyek szinte közmondásos „tartóssága” számunkra ma is éppúgy igény, mint a gyár elmúlt 125 éve során.

Az eltelt idő alatt a cég szervezeti formája többször is változott, azonban szakmai elkötelezettsége, a közösség szolgálata és a korszerű termékek előállítása iránti igénye nem.

A fejlesztések a szigorodó gázbiztonság technikai, energetikai és környezetvédelmi előírások irányába mutatnak. Egyes típusok gyártását a vállalatnak meg kell szüntetnie, a már évtizedek óta üzemelőket pedig az új előírásoknak megfelelően korszerűbbekkel kell helyettesítenie, szoros versenyben a külföldi gyártókkal.

A jelen

A Vara-FÉG Kft. jogutódként idejében felkészült a változásokra. Követésükre több fejlesztési programot indított el és valósított meg. Jelenleg a kereskedelmi forgalomban a következő főbb termékcsoportokat kínálja:

Vízmelegítő gyártási program

Átfolyós használati melegvíz-készítésre (HMV) szolgáló berendezésekre változatlanul kiemelt igény jelentkezik. Az MV széria (vízmelegítők) kéménybe köthető, és zárt égésterű (parapetes) kivitelben készül (1-2. ábra).

A kéménybe köthető változat két teljesítmény fokozatban kapható:

  • MV-19.1 és MV19.1E, 19 kW névleges terhelésű 2,5-10 l/p teljesítményű,
  • MV-21 és MV-21E, 25,9 kW névleges terhelésű 3,0-13 l/p teljesítményű („E” jelzés: elemes gyújtás).

A zárt égésterű változat típusjelzése MZV-18. Ez a folyamatos lángszabályozású készülék 19,4 kW névleges hőterheléssel, 90% hatásfokkal, és 2,4-10 l/p teljesítménnyel üzemel.

Zárt égésterű CIRKONOVA program

A CIRKONOVA program a meglévő tapasztalatokra, és gyártástechnológiára alapozva követi a cég hagyományos értékeit: a megbízhatóságot, és a fogyasztók számára elérhető árat, kiegészítve a szigorúbbá vált gázbiztonsági és energiahatékonysági (ERP) követelmények betartásával, és a kondenzáció nélkül elérhető maximális hatásfokjavítással (3-4. ábra). Ennek megfelelően az olyan alkalmazási területekhez illeszkedik, ahol az üzemviteli feltételek, pl. a hagyományos fűtési rendszerek fűtővizének harmatpontinál magasabb visszatérő hőmérséklete miatt kondenzáció nem várható. A korszerűbb műszaki megoldással 15-20% energiamegtakarítás várható, ennél lényegesen több a sokkal költségesebb kondenzációs kazánnal sem lenne elérhető.

Az egycsöves rendszerek visszatérő hőmérsékletét például a kritikus helyzetű legalsó szintű fogyasztó megfelelő ellátása határozza meg. Csökkentése kétcsöves rendszereknél is csak a fűtőfelület növelésével érhető el.

Természetesen ez a szituáció nem elfogadható, így a Vara-FÉG Kft. jövőbeni fejlesztései ennek a problémának a megoldására irányulnak.

A kéményes fűtő változat (C-12…36HE) csak cserére szolgált, gyártása és forgalmazása ebben az évben megszűnik. Véglegesnek a kéményes kombi, valamint a zárt égésterű, ventilátoros készülékek tekinthetők a következő alapváltozatokban:

Mint kéményes fűtő készülék:
C-12HE 7-10 kW

Mint kéményes kombinált fűtővízmelegítő készülékek, beépített hőcserélővel és váltószeleppel:
CK-24HE 12 -24 kW
CK-36HE 12 -30 kW

Mint kéményes kombinált fűtővízmelegítő készülékek beépített váltószeleppel, külső beépített hőcserélős tárolóval kiegészítve:
CK-12HE-T 7-12 kW
CK-18HE-T 10 -18 kW
CK-24HE-T 12 -24 kW
CK-36HE-T 12 -30 kW

Mint zárt égésterű fűtő készülék:
ZC-12HE 7-12 kW
ZC-18HE 10 -18 kW
ZC-24HE 12 -24 kW
ZC-36HE 12 -35 kW

Mint zárt égésterű kombinált fűtővízmelegítő készülék beépített váltószeleppel, külső beépített hőcserélős tárolóval kiegészítve:
ZCK-12HE-T 7 -12 kW
ZCK-18HE-T 10 -18 kW
ZCK-24HE-T 12 -24 kW
ZCK-36HE-T 12 -35 kW

A külső HMV-tároló kisebb kazánteljesítménnyel is több fogyasztási hely egyidejű használatát biztosíthatja.

Mint zárt égésterű kombinált fűtővízmelegítő készülék beépített hőcserélővel és váltószeleppel:
ZCK-24HE 12-24 kW
ZCK-36HE 12-35 kW

Ezeknek a kazánoknak a hatásfoka névleges állapotban 90%. A további fejlesztés ennek növelésére irányul.

Kondenzációs ECON program

A jelenleg érvényes hazai és nemzetközti előírásokat (ERP) 2018 után is minden tekintetben kielégítő, zárt égésterű, kondenzációs falikazán fűtő (ECON 26F), kombi (ECON 26K) és tárolós (ECON 26T) kivitelben készül. Olyan alkalmazási területeken ajánlott, ahol a fogyasztói hálózat kialakítása a fűtési idény jelentős részében lehetővé teszi a fűtővíz visszatérő hőmérsékletének harmatpont alá történő hűtését (5-6. ábra).

Ezt a feltételt az új szabályozás a kazánok szezonális hatásfokának a kis teljesítményű (a munkaidő 85%-a) és csúcsidőszaki (a munkaidő 15%-a) súlyozásával veszi figyelembe, ami a kis hőmérsékletű és felületfűtési rendszerek esetén a kondenzációs kazánoknak biztosít előnyt.

Az ECON túlnyomásos égőterét monoblokk szerkezetű alumíniumszilícium- magnézium öntvény hőcserélő zárja hermetikusan.

A teljes előkeveréses magas hatásfokú, kis károsanyag-kibocsátású PREMIX rendszerű gázégő szintén az öntvénybe szerelt. Teljesítményszabályozása mikroprocesszoros, fordulatszám szabályozású befúvó ventilátorral. A teljes tartományban szabályozott légfelesleg biztosítja a magas kondenzációs hőmérsékletet. Automatikus, elektromos szikragyújtása, és ionizációs lángőrzése van. Villamosenergia-fogyasztás csak a ventilátor és a szivattyú működésekor jelentkezik. A FÉG Spirec rozsdamentes hőcserélőnek köszönhetően HMV-készítés során is kondenzációval üzemel. A készülék installálható komplex kommunikációs rendszerekhez (Open Therm, okos központi vezérlések).

A konstrukció teljes mértékben hazai gyártású és fejlesztésű, gazdagítva a cég termékválasztékát, viselve névjegyét.

A kondenzációs kazánprogram a következő teljesítmény kategóriákat tartalmazza: (1. táblázat).

A két 45 kW-os kazánegységből álló ECON-90 modul valójában a korábbi FÉG-VESTALE építőelemes kazántelep korszerűsített változata és ugyanúgy társasházak, és közösségi építmények fűtési és HMV ellátására szolgál. Nagy előnye, hogy a készülék befoglaló méretei és csatlakozási pontjai megegyeznek a korábbi verzióval, leegyszerűsítve a korábbi Vestale telepek kondenzációs kazánokra való kiváltását nagyobb bontási és átalakítási költségek nélkül.

Konvektor program

A konvektor program a továbbra is jelentkező igény kielégítésére, a sok évtizedes forgalmazási tapasztalat figyelembevételével újult meg.

A formatervezett Basic, Standard, Exclusive konvektorok színtartó, zománcozott burkolattal rendelkeznek. A hőhasznosító dob kívül-belül szintén tűzzománcozott. Gázégője rozsdamentes acél. Szabályozója Sit 630 kombinált gázszelep, 0,5-1 K pontosságú.

A széria főbb adatai: (2. táblázat).

Pellet program

Ez a hazai fejlesztésű berendezés egyedülállóan érzéketlen a pellet minőségére: fa és mezőgazdasági hulladék, illetve f6; f8 mm pellet égetésére egyaránt alkalmas. Automata duál mikroprocesszoros vezérléssel, fordulatszabályozású ventilátorral, és automatikus hamu- és salakkihordással rendelkezik (7. ábra).

Üzemi nyomása: 2 bar, a kilépő füstgáz hőmérséklete folyamatosan 120 oC körül ingadozik. A teljesítménye az előremenő vízhőmérséklet függvényében szabályozható, kizárva a túlmelegedést. A pellet tartályos tárolása esetén (ajánlott 1 m3) a tüzelőanyag utántöltésére több hétig nincs szükség (3. táblázat).

A jövőről

A megvalósult, teljes mértékben hazai fejlesztésű pellet kazán, kondenzációs kazán, MV vízmelegítők, Vestale Econ ipari kondenzációs kazán a Vara-Fég megújuló energetikában való részvételi szándékát, új műszaki gárdájának rátermettségét, eredményességét bizonyítják.

A cég jövőbe vezető útja a napenergia- hasznosítás különféle lehetőségeivel folytatódik, az ezzel kapcsolatos fejlesztési eredményei hamarosan megismerhetőkké vállnak. A távlati tervekben szerepelnek hulladék (maradék) hőhasznosító berendezések, és olyan hőszivattyús rendszerek is, amelyek azok kis hőmérsékletszintű hőjét is hasznosítani képesek.

Az sem biztos, hogy a jelenlegi kazántechnológia már elérte elméleti korlátait. Teljesen új lehetőségeket bevonva a kazánépítésbe, folytatódik a nem kondenzációs, és a kondenzációs kazánok fejlesztése, részben környezeti jellemzőik, részben energetikai tulajdonságaik javítása céljából.

Az épületenergetikai változások következtében radikálisan csökken a fűtési hőigény, nem állhat meg tehát a kis teljesítményű és emissziójú hőtermelő készülékek fejlesztése sem. Másfelől racionális, piacképes megoldást kell találni arra az ellentmondásra, amit a fűtési és a HMV hőigények növekvő különbsége okoz.

Nem elég csupán korszerűbb kazánokat, megújuló és hulladék energiát hasznosító berendezéseket létrehozni, ha maga a fűtési rendszer alkalmatlan az előnyeik kihasználására! A cég szándéka a kis hőmérsékletű, fajlagosan nagy fűtőfelületet igénylő fűtési rendszerek: hőtermelők és hőleadók fejlesztése is. Azonban figyelme nem csak a felületfűtésekre, hanem a radiátoros rendszerekre is kiterjed, amelyekkel kapcsolatban főképpen technológiai változások történnek.

Termékeinek formavilága továbbra is „egyszerű és célszerű” – erre a múltban és a jelenben is sok példa említhető – a jövő pedig majd újabbakat teremt.

A fejlesztést kreatív munkatársak végzik, és a cég nyitott a külső kezdeményezésekre is.

A múltban gyártott szerszámgépeken, „Frommer” és „Kameniczky” fegyvereken, körzőkészleten, és háztartási gázkészülékeken keresztül máig vezető, több mint százhuszonöt éves út a sokoldalúság, és a „több lábon állás” stratégiájának hasznosságát bizonyítja, amit a cég jelenleg is követ. Nem titkolt szándéka, hogy a FÉG márkanevet itthon és a világpiacon egyaránt naggyá tevő gyártmányokat korszerű belsővel és esztétikus külsővel újra kihelyezze a nemzetközi piacokra.

A jövő rejtett titkait, elérésük útját kitalálni valódi kihívás. Azonban ez többeknek, ha igazán keresték, mégiscsak sikerült. Szándékunkban áll elérni, ahogyan korábban is, hogy a legjobbak, a legelsők között említsenek minket!

Irodalom:
[1]. Dr. Németh József: Hagyomány és megújulás, „A gázmelegítőtől a KOMBI lakásfűtőig
[2;3] 813/2013/EU, és 814/2013EU rendeletek a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a helyiségfűtő és kombinált fűtőberendezések, továbbá a vízmelegítő és tároló berendezések és környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról

***

1. kép. Epperlein Oszkár, igazgató (1896-1903)
2. kép. Fegyverneki Frommer Rudolf, igazgató (1903-1936)
1. ábra. MZV-18, zárt égésterű vízmelegítő
2. ábra. MZV-21E elemes gyújtású vízmelegítő
3. ábra. CIRKONOVA ZCK zárt tűzterű kazán
4. ábra. CIRKONOVA ZCK burkolat nélkül
5. ábra. FÉG-ECON kondenzációs kazán
6. ábra. FÉG-ECON kondenzációs kazán belső szerkezete
7. ábra. FÉG pellet kazán 5–100 kW
1. táblázat.
​2. táblázat.
 


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam