belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

A mosolyok országa – Thaiföld

Indiától és Kínától egyenlő távolságra található a magyarok körében egyre népszerűbb Thaiföld, Délkelet-Ázsia zömében buddhista vallású királysága. A „mosolyok országa” gazdag kulturális örökséggel rendelkezik (itt elsődlegesen az aranyozott templomait értjük), ahol egyszerre érhető tetten a jelen és a múlt.

 

A Sziduni öbölben fekvő Pattaya (Thaiföld riviérája) a fővárostól százötven kilométernyire, a tíz esztendeje átadott új repülőtértől indulva például közvetlen buszjárattal is megközelíthető. A rohamosan fejlődő turistaközpont a minden igényt kielégítő szállodákkal, számtalan masszázsszalonnal és vízi sport lehetőségeivel egyaránt vonzza az aktív és passzív kikapcsolódásra vágyókat. Közel négy évtizede a város a vietnámi háborúban megfáradt amerikai katonák kevéssé ismert menedékhelye volt, akkor még gyenge szolgáltatásokkal. Mára nemzetközi üdülőhellyé nőtte ki magát a mintegy 150 ezres lélekszámú város, hiszen jelenleg is közel 25 ezer férőhellyel rendelkezik a világ minden sarkából érkező turisták számára.

Aki már Pattayát bejárta, annak nem szabad kihagynia a közelben található Nong Noch falut, melynek világhíres botanikus kertjét a tulajdonosáról nevezték el. Az elmúlt esztendőkben egymillió körüli látogatót regisztráltak itt, de naponta is átlagosan háromezer az érdeklődők száma. Az 1979-ben alapított botanikus kert közel negyedszáz hektárnyi területen fogadja a turistákat. A lenyűgöző növényvilágon kívül az állatokban is gyönyörködhetünk. A legnagyobb érdeklődést a másfél órás színpadi show műsor váltja ki, zömében elefántos produkciókkal, egy híján negyven ormányos látványos mutatványaival. Kuriózumnak számított az egyik öreg harcos állat a maga csaknem kilencven esztendős korával. Az alvó tigrist pedig karnyújtásnyira érezhetik a bevállalós érdeklődők, sőt, „elefántolhatnak” is kosárban üldögélve.

A fővárostól akár egy órányi repülőúttal eljuthatunk a Koh Samui szigetre, amelyet akár egy nap alatt is végignézhetünk a bérelhető motorbiciklikkel, vagy a hagyományos kétkerekűvel, mivel a körbejárható távolság alig több ötven kilométernél. A monszunos szigeten több mint húsz strand (hol púder finomságú homokos, másutt gránitsziklákkal tarkított) várja a fürdőzőket, még decemberben is.

Chaweng az éjszakai élet első számú központja, míg a nyugodt lüktetésű Nathon városkában zavartalanul élvezhetjük a naplementét. Ahogy Thaiföldön mindenütt, itt is rendelkezésre állnak a közlekedés alapjárművei, a tuk-tukok. A repülőtér közelében fontos zarándokhelynek számít az aranyozott Nagy Buddha emlékmű, 13 méteres magasságával.

A szigetlakók táplálékát a tengeri halak és a kókuszültetvények termése szolgáltatja. Ez utóbbi szüretelése igazi attrakciónak számít, mivel a majmok legügyesebbjei fél éves képzés után akár hétszáz kókuszdiót is leszednek a fákról gazdáiknak. Akik pedig a vadregényesebb tájakat szeretik, azok áthajózhatnak a bő tíz kilométernyire fekvő sziklásabb Koh Phangan szigetecskére, ahol szinte érintetlen erdei ösvényeken kirándulgathatunk.

Az ellentétekkel teli, színes Bangkokot, a csaknem húszmilliós metropoliszt pedig szinte lehetetlen bemutatni egy cikk terjedelemben, ezért most csak ízelítőt tudunk adni. A hármas számmal játszadozva, íme, egyfajta rövid summázat: a Franciaországnyi méretű ország közel harmincezer templomában és kolostorában mintegy 300 ezer szerzetes híve a vallásának és a fővárosban éppen ennyi taxist is regisztrálnak. A szinte megszámlálhatatlan utcai árus és piac mellett elegáns bevásárlóközpontok, luxusszállodák, valamint futurisztikus felhőkarcolók között csónakázhatunk – vagy éppen a hangulatos háromkerekű tuk-tuk járgánynyal közlekedhetünk a modern metrók és a magasvasút (skytrain) mellett.

Bangkok legértékesebb, felbecsülhetetlen kincse a Grand Palace, a királyi rezidencia nagy palotája, a Chaksi dinasztia ősi hagyatéka. A palota közepén álló, a Smaragd Buddha templomában üldögélő jáde szobrocskákhoz számos csodát kötnek a helybéliek, merthogy az ország létének és biztonságának letéteményeseként tekintenek rájuk. A főváros legfőbb nevezetessége egyébként a két hatalmas szobor, nevezetesen a fekvő és az arany Buddha. Igazi érdekesség még az úszó piac, mivel minden üzlet a vízen köttetik.

Érdemes még megemlíteni Thaiföld néhány nemzeti ünnepét, ugyanis a thaiok rendkívül érzelmes emberek, életükben fontos szerepet játszanak ezek az összejövetelek. Az egyik legnagyobb eseményt, amely a király születésnapjához kötődik, minden évben december 5-én tartják meg Thaiföld valamennyi régiójában. A háromnapos ünnepség december 3-án veszi kezdetét, amikor is az elit Királyi Őrség újból esküt tesz őfelségének, Bhumibol királynak. Mindezt természetesen színpompás és mozgalmas ceremónia keretében, a fővárosi Royal Plazában. Születése napján az országban mindenütt ünnepelnek, döntő többségében rózsaszín ruházatban, ami önmagában is különleges látványt nyújt. A kormány épületei és az összes hivatal virágkoszorúval feldíszítve, illetve kivilágítva, fényben úszva pompázik. Éjszaka egész Bangkok, elsősorban a Rachadomnoen Avenue és a Grand Palace környéke egyfajta elmondhatatlanul tündöklő meseországhoz hasonlít. A tiszteletadók százai ezért az élményért már napokkal korábban a helyszínen éjszakáznak, hogy minél közelebbről láthassák királyukat. A ceremónia részeként szombaton délelőtt a Nagy Palotában nemzetközi audenciát tart a király, majd délután a koronaherceg trónörökös, Maha Vajiralongkorn, a következő X. Ráma király tart hivatalos beszédet. Végül szerzetesek vezérkara már vasárnap reggel elkezdi az ünneplést, és este a parlamentben a miniszterelnök zárja a megemlékezést szónoklatával.

Nyugodtan elmondhatjuk, hogy ebben az országban ténylegesen gyakorolják a buddhista filozófia alaptézisét, miszerint „mindig őrizzük meg a mosolyunkat”! És itt tényleg minden adott ahhoz, ami egy felejthetetlen utazáshoz kell: aranyozott építészeti remekművek, ősi romvárosok, korallzátonyos tengerpartok, egzotikus gasztronómia, és végül, de nem utolsósorban a vendégszerető emberek. Thaiföld sokarcú kultúrája és az itt élők kedvessége mindenkit elvarázsol, ezért aki teheti, máris tervezze be ezt az úti célt, mert megéri!
 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Szenzáció az Egerszalóki „Pamukkale” Sódomb
  Világhírű radonterápia az Alpok gyomrában
  Síró torreádor a madridi arénában
  Debütáló zarándoklat Csíksomlyón
  Integrált ipar Hannoverben – lengyel partnerséggel
  Egyre népszerűbb Lengyelország

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam