belépés / regisztráció
2021. április 20. kedd
Aktuális lapszám

A megtérülés fétise

Számtalan esetben tapasztaltam, hogy amikor egy ügyféllel valamilyen fűtéstechnikai beruházásról, bármilyen összetett vagy egyszerű rendszerről beszélünk, mindig felmerül a kérdés: „És mikor fog ez megtérülni?” Nekem ilyenkor feláll a szőr a hátamon: tulajdonképpen hogy jön ide ez a kérdés? Most akkor akarunk fűteni vagy nem? Ez nem biztosítási kötvény vagy üzleti beruházás, a fűtés a lakás vagy a ház része, amit funkcionális okokból kell beépíteni!

Miért van az, hogy csak a fűtéstechnikai berendezésekkel kapcsolatban merül fel a megtérülés kérdése, az épület többi részével kapcsolatban nem! A tetőtől azt várjuk el, hogy ne essen be az eső, az ablakoktól azt, hogy ne fújjon be a szél és ki lehessen látni rajtuk. Ezek pedig külön-külön szintén ugyanannyiba kerülnek, mint a fűtés.

Nos, a történet ott kezdődött, hogy a külföldi fűtéstechnikai – főképp kazán – gyártók kb. 20 éve megjelentek hazánkban, és behozták magukkal az otthon bevált marketing érveket. Sajnos, a hazai gazdasági helyzet teljes ismerete nélkül tették ezt, egymásra licitálva, kemény munkával el is rontották a piacot. Ugyanis arról nem szóltak, hogy minden állításuk a külföldi energiaárakon, és az ott sokszor bőkezűen osztogatott támogatásokon alapul. Például, amikor Ausztriában kérdeztem egy pellet kazán gyártótól, hogy melyik készüléket adják el a legnagyobb számban, a legdrágábbra mutatott. És elmagyarázta, hogy ez a vevőnek szinte alig kerül valamibe, mert különféle jogcímeken a beruházás 80-90%-át megkapja. Ha pl. olajtüzelésről áll át, kap pénzt az olajtartály, mint veszélyforrás elbontásáért, az emisszió csökkentéséért, a hazai üzemanyagra való átállásért stb.

Ami a szomorú, hogy ezt az érvrendszert az elvileg tájékozott magyar cégek kritika nélkül átvették. Az eredmény ismert: egy fűtéstechnikai rendszernek nem elég jónak, gazdaságosnak, vagy műszakilag a legjobbnak lenni, hanem MEG KELL TÉRÜLNIE, és ezt vér-verejtékkel be is kell bizonyítani. De a megtérülési számítások elég bizonytalanok. 20 évre előre meg kell becsülni a gáz, a tűzifa, az áram árát. Ugyancsak meg kell határozni az inflációt ugyanerre a 20 évre, és persze a hitel költségeit is, ha éppen nincs elég pénzünk. Láthatjuk, hogy az ilyen számításban sok a becsült, önkényesen felvett változó. A becslések kismértékű változtatásával látványos eredményeket, azaz szinte bármit ki lehet hozni. Sőt, minél olcsóbb maga a készülék, a rendszer, annál kevesebb megtakarítást „kell kihozni”, és itt könnyebb harcolni a drágább és egyúttal magasabb minőség ellen.

Én egy másik, sokkal igazabb megközelítést javaslok az elcsépelt megtérülés helyett. Teljesen nyilvánvaló, hogy egy korszerű rendszertől elvárható, hogy a leggazdaságosabban működjön, legyen olcsó, legyen tartós, és keveset kelljen a fenntartására költeni. Ahogy sok esetben, ezekből a tulajdonságokból is általában kettőt-hármat lehet választani, tehát kompromisszumot kell kötnünk. A bekerülési ár, azaz az „olcsó” kritérium inkább korlát, mint követelmény. Ha ezt helyezzük minden elé, akkor általában lényegesen rosszabbul fogunk járni hosszabb idő elteltével: többet kell költeni a javításra, többet fogyaszt a berendezés, vagy előbb kell kidobni.

Szerintem, ha valakinek most rendelkezésére áll 3-4 millió forint, azt okosan be tudja fektetni a meglévő ingatlanjába. A következő pozitív hatásokat tapasztalhatja:

  • Az ingatlan azonnal többet fog érni.
  • A havi rezsi költség jóval alacsonyabb lesz. Magyarországon a lakás rezsije jelentős részét teszi ki a család költségvetésének, tehát a család könnyebben fog élni.
  • Ha évek múltán az ingatlant el kívánjuk adni, a hasonlóakéhoz képest alacsonyabb havi számlák felmutatásával sokkal jobb árat lehet elérni.

Tulajdonképpen kevés ennél jobb helyet lehet találni manapság egy ilyen nagyságrendű, nélkülözhető összegnek, leszámítva a maradandó élmények vásárlását, utazásokat. A pénzügyi befektetések, például az értékpapírok kockázatosak, és nem mindenki született bróker adottságokkal. A hosszú futamidejű, biztosítási jellegű befektetéseknél nagyságrendileg a betett pénzt lehet visszakapni, de csak legalább 10 év elteltével, amikor a vásárlóerő már jóval kisebb. Az otthon tartott pénz nincs igazán biztonságban, és gyorsabban értéktelenedik el.

Én azt javaslom, hogy a komolyabb háztartási rendszereknél lassan fejezzük be a megtérülés alapú érvelést, és csak ott használjuk azt, ahol valóban lehet, az ipari berendezéseknél, ahol az a költség, amit csökkenteni szeretnénk sokkal magasabb, és a beruházás ehhez képest fajlagosan kisebb. Óvatosan, de szintén használhatjuk az olcsó, önmagában elhelyezhető berendezéseknél, ahol a nem túl magas megtakarítás akár 3-4 éven belül fedezheti a bekerülési költséget. Ilyenek például a termoszifon jellegű szolár vízmelegítők, de itt is csak akkor, ha nem kell a meglévő épületen különösebb „műtéteket” végezni, ami jelentős helyreállítással jár. Hasonló a helyzet a háztartási szennyvíz egy részét WC-öblítésre, vagy mosásra újra hasznosító eszközöknél, ahol új építés esetén tényleg szép minden, de egy meglévő háznál ki kellene építeni egy csomó új vezetéket, szétverve, majd helyreállítva a burkolatokat, áttörve a födémeket és a falakat.

A lakosságnál térjünk át az előtakarékosság hangoztatására, amit a mostani beruházás valójában jelenteni tud! Tulajdonképpen rezsit veszünk előre, igaz, nem pontosan tudjuk, hogy mennyit, de biztosan jelentős összeget. Ez lehet, hogy nem olyan egyszerű, nem lehet táblázatokat nyomni az emberek kezébe, de tisztességesebb, mint a rengeteg becsült adatot megkérdőjelezhetetlen igazságként tálalni.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Tanúsítványok: CE, ETA, Teljesítménynyilatkozat és társaik
  Tanúsítványok: Eurovent, Solar Keymark, ISO és társaik
  Szellőzőgépek hővisszanyerõ rendszerei – kicsit más szemmel
  DencoHappel az új GEA Klímatechnika!
  Jó szelet! – Az ErP rejtelmei
  Hőszivattyúk társasházban

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam