belépés / regisztráció
2021. április 20. kedd
Aktuális lapszám

A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének rövid évértékelése és elképzelései a 2017-es évre vonatkozóan

A 2016-os év a kéményseprő szakma mélyrepülése volt, amit elsősorban a 2015 december elején elfogadott 2015. évi CCXI Törvény és annak végrehajtására az év közepén megszületett 99/2016-os Kormányrendelet és a 21/2016-os BM. rendelet eredményezett.

 

Sajnálatos módon a Katasztrófavédelem és azon belül a Gazdasági Ellátó Központ, ahol a kéményseprő- ipari szervet létrehozták semmilyen kommunikációt nem volt hajlandó folytatni a kéményseprő szakmai szervezetekkel, így a MOKÉSZ-szal sem, pedig több alkalommal is felajánlottuk kollégáink szakmai tudását, tapasztalatát.

Egy területen lehetett csak (ami egyébként kényszer volt) együttműködni a Katasztrófavédelem Oktatási Központjával, mégpedig az oktatásban, melynek keretében a vonulós tűzoltó kollégák kéményseprő szakmunkásképzésében és vizsgáztatásában vettek részt az arra hivatott kollégáink. Év vége felé egy nem igazán jól sikerült, gyorsított, kiprovokált mesterképzéshez asszisztáltak tagjaink közül többen, részben munkakörükből adódóan, részben felkérésre.

Sajnálatos, hogy a kéményseprőipari szolgáltatást szabályozó jogszabályok megalkotásában véleményünket nem vették figyelembe és a hozzá nem értő OKF alkalmazott jogászok akarata uralkodott el a szakmai érvek felett. Ennek negatív eredményeit sajnos már szenvedi a szakma, a szolgáltató, a közszolgáltató és a kéményseprő-ipari szerv.

Mind ezek alapján a 2016-os évet a még talpon maradt vállalkozások életben tartása, vagy a szerződések felmondása jellemezte, hiszen a jogszabályi környezet július 1-jétől oly mértékben lecsökkentette a munkalehetőséget, hogy sok vállalkozó, vállalkozás a második félév közepén felmondta az önkormányzatokkal kötött szerződését.

A lakosságnak és a szakmának a legnagyobb pofont az jelentette, hogy a legtöbb szén-monoxid-mérgezést okozó nyílt égésterű gáztüzelő berendezés kéményei esetében az évenkénti ellenőrzéseket két évenkéntire módosították a jogászok a létszámprobléma kezelése érdekében. Ennek sajnos lesznek halálos áldozatai.

Célunk a 2017-es évre, hogy legyen egy igen magas szintű szakmai tudással rendelkező szakmai érdekszövetségünk, ennek érdekében egységbe hívjuk a „talpon maradt” közszolgáltatók és szolgáltatók szakembereit, a szövetség pedig nyitott marad a Katasztrófavédelem kéményseprő- ipari szervének alkalmazottai előtt is.

Bízunk továbbá abban, hogy idén lesz lehetőségünk a konzultációra a Katasztrófavédelemmel és a Belügyminisztériummal, hiszen a problémákat, a negatív statisztikákat nem lehet a végtelenségig a szőnyeg alá seperni.

Bízunk a kéményseprő szerencsében, ami egyszer talán ránk, kéményseprőkre is hatással lesz.


A szerzõ egyéb cikkei:

  A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének tervei, elképzelései a 2016-os évre
  A kéményseprők szakmai érdekképviseleteinek közleménye
  Beszámoló a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének 2014. évi tevékenységéről és 2015. évi terveiről
  Rövid évértékelés és tájékoztató a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének (MOKÉSZ) 2013. évi tevékenységéről
  A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam