belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

A kéményseprők szakmai érdekképviseleteinek közleménye

A kéményseprő-ipart közösen közel 100%-ban képviselő két szakmai szervezet a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) és a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége (MOKÉSZ) elhatárolódik az ágazatban alkalmazottak közel negyedét képviselő Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) elnökségének azon kezdeményezésétől, miszerint a kéményseprők helyezzék jogi letétbe felmondásukat 2015. december 21-i határidővel, és azt érvényesítsék, amennyiben az Országgyűlés nem dönt a szakma jövőjéről.

 

Ezzel, az előzetes információk alapján a KOSZ tagságának is csak töredéke tud azonosulni, aminek a fő oka, hogy a megelőző élet- és vagyonvédelmet szolgáló kéményseprő szakma szellemiségével ez nem összeegyeztethető. A két szakmai érdekképviselet kijelenti továbbá, hogy a KOSZ elnökének egyéb, a médiában megjelent nyilatkozatával sem ért egyet, mint például a közszolgáltatás államosításával, valamint, hogy „csak a budapesti és Heves megyei kéményseprők kapnak normális díjazást”, ugyanis azt csak az önkormányzat által nyújtott kompenzációval tudják biztosítani. Az önkormányzatok által nem kompenzált, kizárólag magyar tulajdonban lévő kéményseprő-ipari közszolgáltató vállalkozások, a közel 50%-os árbevétel-kiesést eredményező rezsicsökkentés és egyéb jogszabály-módosítások eredményeképpen valóban nehéz gazdasági helyzetbe kerültek. Az elmúlt két évben talpon maradt 47 vállalkozás azonban stabilizálta gazdasági helyzetét, még ha ez alacsony bérszínvonallal is járt együtt.

Az Országgyűlés elé ez év márciusában beterjesztett törvényjavaslat az ágazatban jelentkezett problémák megoldását állami szerepvállalás és a lakosság ingyenes ellátása mellett tervezte megoldani, a Katasztrófavédelemhez telepítve a lakossági ellátását. A gondokat kizárólag a rezsicsökkentés okozta gazdasági problémák eredményezték, amelyek a megfelelő kompenzációval orvosolhatók, ezt az állami szerepvállalás mellett is a költségvetésnek biztosítania szükséges.

A törvényjavaslat általános vitáját követően az őszi ülésszakra halasztották a döntést, ez azonban a mai napig nem született meg.

A szakmai érdekképviseletek több alkalommal is jelezték, hogy milyen gazdasági, jogi, munkaügyi és egyéb problémával jár egy szerkezetátalakítás az ágazatban, ami például több évre szóló (akár 10 év is lehet) hatályos megbízási szerződéseket (ellátásért felelős önkormányzat és a pályázat útján nyertes kéményseprő-ipari közszolgáltató vállalkozás között) szüntetne meg, aminek jogkövetkezményei is lehetnek.

Mindezek kapcsán a közszolgáltató vállalkozások felajánlották, hogy a lakossági ingyenes szolgáltatást megfelelő állami kompenzáció mellett, a felvetett problémák elkerülésével, folyamatosan 2016. január 1-jétől el tudják látni, ami egyben az alkalmazott kéményseprők jövedelmének megfelelő rendezését is eredményezné. Ez a megoldás az államháztartást kisebb mértékben terhelné meg, hiszen egy szerkezetátalakítás esetén a Katasztrófavédelemnek plusz sok milliárd forintért kellene megteremtenie azt a hátteret (létszám, felszerelés, műszerezettség, informatika stb.), ami a talpon maradt vállalkozásoknak jelenleg a rendelkezésére áll, és egy nem megfelelő döntés esetén elértéktelenedik.

A szakmai érdekképviseletek meggyőződése, hogy a megoldás nem a KOSZ zsarolásnak is beillő kezdeményezése, hanem a szakmai, jogi, gazdasági és egyéb érvek ütköztetése és párbeszéd a jogalkotókkal.

Mivel az év vége rohamosan közeledik és a következő év indításához közel másfél hónapos előkészítő munkára van szüksége a közszolgáltatóknak – ami komoly nyomdai és egyéb előkészítést igényel –, nem mindegy, hogy az Országgyűlés mikor és milyen döntést hoz, hiszen ezek az előkészítő munkálatok komoly költséget és esetleg felesleges kiadásokat jelentenek a vállalkozásoknak.

A szakmai érdekképviseletek egyetértenek abban, hogy mielőbbi döntés szükséges azért, mert egy szerkezetátalakítás 2016. január 1-jétől, illetve év közben kivitelezhetetlen.

A szerzõ egyéb cikkei:

  A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének rövid évértékelése és elképzelései a 2017-es évre vonatkozóan
  A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének tervei, elképzelései a 2016-os évre
  Beszámoló a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének 2014. évi tevékenységéről és 2015. évi terveiről
  Rövid évértékelés és tájékoztató a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének (MOKÉSZ) 2013. évi tevékenységéről
  A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam