belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

A kazánfejlesztés trendjei manapság

Kazánt fejleszteni nem olyan egyszerű manapság. Gyártani nagyon könnyű, hiszen beszállítók garmada áll készen teljes kazán alkatrész megoldásokkal, viszont fejlesztésbe belevágni a fejszét nem mindennapi feladat. Könnyítés a gyártó számára a már unásig ismertetett ErP rendelet, mely szerint az EU tagállamokban már csak kondenzációs kazánt lehet gyártani. A legnagyobb probléma a hőcserélő kialakítással, fejlesztéssel, teszteléssel kezdődik.

 

Egy háztartási kondenzációs kazán fejlesztésénél a bekerülő ár 40%-át jelenti csak a hőcserélő. Ha itt hibázik a gyártó, már dől a projekt. Ezért választ a gyártók legnagyobb százaléka hőcserélő beszállítót, mert ez jelenti a rövidtávú megfelelő megoldást a készülékre.

A fűtésrendszerek döntő többsége tartalmaz szennyeződést, amely előbb, vagy utóbb megjelenik a gázkészülék primer hőcserélőjében, és kiég a hőcserélő belső falára, ami előbb hatásfok csökkenést okoz, később pedig dugulást. Amennyiben a hőcserélő párhuzamos csőkígyó kialakítású, akkor a savazása, tisztítása nagyon nehézzé válik, hiszen a kisebb ellenállás irányába fog menni a savazó folyadék és ezért csökken a tisztíthatóság esélye. Viszont, ha a hőcserélő soros, egyetlen egy spirál alkotja, abban az esetben a tisztíthatóság már garantált. Ha ehhez még nagy csőátmérő is tartozik, akkor sokkal kisebb az esély, hogy eldugul. Továbbá az igazán jó hőcserélő szerelhető és szétbontható, még jobb, ha össze is szerelhető. Az európai gázkészülék gyártás és hőcserélő fejlesztés jövője valahol itt látható, amennyiben a tulajdonost és a szervizpartnert megvédjük a kellemetlenségektől, a hőcserélő esetleges 100.000 forint feletti cseréjétől.

Ha a kazán tartóvázát fejlesztjük, három szempontot kell figyelembe vennünk:

  1. A tágulási tartály oldalt helyezkedjen el és ne a hőcserélő mögött azért, hogy egy csere esetén, vagy után-pumpáláskor könnyen hozzáférhető legyen.
  2. A jó minőségű kondenzációs kazán tartólemeze lemezből készül és nem műanyagból.
  3. Jelentős gondot okoz a készülékgyártónak a hidraulikus blokk felhelyezése a tartóvázra. Lehetőleg minél kevesebb ponton csatlakozzon hozzá.

A váltószelep fűtés előremenő ágában történő elhelyezésekor a hidraulikus blokk és a kazán csatlakozó pontjainál sokkal egyszerűbb a csőkiosztás meghatározása, mert ilyenkor a váltószelep előremenő ági pozíciója miatt két előremenőnk és csak egy visszatérőnk van a fűtés és HMV oldal felé. Ilyenkor van értelme a fűtési visszatérő ágban elhelyezett mágneses iszapleválasztó szűrőnek. Az intelligens vezérlőpanel a szervizest segíti nem csak a beüzemeléskor, de a karbantartáskor is. Megkönnyíti ezt a folyamatot, ha a menü programjából visszaolvasható az elektródán mérhető pillanatnyi ionizációs áram nagysága, ha az elektróda esetlegesen cserére szorul. Szintén a karbantartást segíti, ha tudjuk mérni a pillanatnyi HMV mennyiséget a készülék menüjén keresztül. Ez is eldöntheti, hogy a szekunder hőcserélőt kell-e savazni, vagy cserélni.

A kondenzációs technológia következő lépése lehet az ún. „abszolút kondenzációs lépcsőfok” kinyerése, ahol egy NTC termisztor segítségével figyeljük a már felhasznált égéstermék hőmérsékletét, és ha ez még mindig 45-65 °C között van, akkor még megpróbáljuk azt visszahűteni a keringető szivattyú sebességét moduláltatva. Így az égéstermék akár 20 °C alá is kerülhet.

A modulációs tartomány jelenleg - ami a hazai piacon teljesítmény oldalon elérhető - 1:10 arányú. Ez azt jelenti, hogy 25 kW-os névleges teljesítményről vissza tud a készülék modulálni 2,5 kW-ra. Hamarosan megjelenik az 1:20 és 1:40-es arányú modulációs tartomány is.

Végezetül nem mehetünk el szó nélkül a mobil-applikációs kazánvezérlés mellett sem. Ez a megoldás igen jó vevőcsalogatónak tűnik, viszont jelenleg a gyártók is keresik ennek a tényleges célját. Az igen rövidtávú tapasztalatok jelenleg azt mutatják, hogy a végfelhasználók 3-4 napig használják az applikációt a beüzemelés után, azután pedig egyáltalán nem.
 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Fent maradt a Titanic
  Ariston Kapcsoltam
  1 Megawatt fölötti fűtési teljesítmények az Aristontól

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam