belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

A jövőnket építjük!

A hazai építőipar egészét átfogó Construma-csokornak nevezett kiállítás megnyitóján Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója az alábbiakat nyilatkozta:

„Idei kiállításunk a megújulás jegyében zajlik. Nem csak az időpont miatt, ami a természet tavaszi kibontakozásával esik egybe és nem csupán azért, mert éppen ezekben a napokban kerülnek átadásra olyan csodálatos építészeti létesítmények, mint a 4-es metró, a megújult Ludovika, vagy a Várkert Bazár, hanem azért is, mert a természet és az ország megújulása mellett a szakma és a mi kiállításunk is megújult. Az iparág évről évre bizonyítja, hogy milyen hatalmas innovációs tartalékokkal rendelkezik. Ez tette lehetővé, hogy átvészelje a válság nehéz esztendőit, hogy a kedvező gazdasági feltételek mellett ismét erősen emelkedő pályára lépjen. Ezt bizonyítja az érdeklődés az idei Construma iránt, ami azt jelzi, hogy elindult a növekedés a korábbi évekhez képest. A Construma nem csak Magyarország, de az egész régió meghatározó szakkiállítása. Így együtt az idén már öt kiállítás a piac egészét lefedve, koncentráltan mutatja be a szektort, egy időben, egy helyen. A Construma mellett ismét lesz Otthon Design, Construma Kert és most először jelentkezik a Reneo, a megújuló energiák kiállítása és társrendezvényként pedig a Ligno Novum Woodtech kiállítás. Soha ennyi alternatív megoldás, energiatakarékos innováció nem mutatkozott be a Construmán mint idén. Az Öko City stand kormányzati intézmények támogatásával jött létre, és szemléletformáló projekt keretében, működés közben tanulmányozható egy közel 40 m2-es családi ház. Büszkén mondhatom, hogy a Construma ma már nem egyszerűen egy szakkiállítás, de a szakma igazi tudásközpontjává nőtte ki magát.

Az építőipar csúcsrendezvényén felvonul az egész szektor: 14 ország, több mint 510 kiállító, 17,100 m2 és több mint 40 konferencia. Ez a legfontosabb szakmai találkozási pont ma, Magyarországon.”

A rendezvény díszvendége, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megnyitó beszédében a következőképpen fogalmazott:

„Valami újnak a megalkotása, létrehozása mindig nagyszerű dolog. Az építés valójában a bennünk lévő alkotó energia megnyilvánulása, hiszen tudjuk, aki épít, az a jövőbe néz. A mai szakkiállítással induló építőipari szezonban minden esély megvan arra, hogy a magyar építőipar a 2013-as fellendülési pályán maradjon. A növekedést támogatják a versenyszféra bővülő beruházásai, az uniós forrásból megvalósuló fejlesztések, és az emberek, családok lakásépítései, felújításai is.

Nehéz évek vannak az építőipar, az építőipari vállalkozások mögött, amelyek számára a 2013-as év ugyanúgy fordulópontot jelentett, ahogy a magyar gazdaság egésze számára. Elmondhatom, hogy Magyarország mára minden  lényeges gazdasági mutatót tekintve jobban teljesít. Az elért sikerek megteremtik annak a befektetői bizalomnak az alapját, amely nélkülözhetetlen a további gazdasági növekedés eléréséhez, így az építőipari beruházások emelkedéséhez. A tartós és erős növekedés tényét támasztja alá a 2014. február 19- én megjelent Eurostat jelentés is, miszerint Magyarország az első helyen van az unión belül az építőipari termelés növekedési ütemét tekintve. Az építőipar bővülése és fejlődése örömteli hír, célunk ugyanakkor az, hogy ezt hosszú távon fenntartsuk. Ennek érdekében további kormányzati lépéseket tervezünk, amilyen például az energiahatékonysági program megvalósítása vagy új támogatási formák bevezetése.

Ami a lakásépítéseket illeti, tudjuk, hogy a visszaesés talán ezen a területen volt a legnagyobb az elmúlt években. Hazánkban a lakásállományon belül magas a rossz műszaki állapotú és energetikailag korszerűtlen lakások aránya. Ezzel kapcsolatban két bejelentést szeretnék tenni. Az egyik, hogy folytatni szeretnénk a lakóépület korszerűsítési programunkat. Erre a célra több hazai és uniós forrást szeretnénk fordítani és bővíteni szeretnénk a támogatható lakáscélú beruházások körét. Ez a szándék jó alapot teremthet arra, hogy a közeljövőben a teljes lakossági épületállományt érintő épületenergetikai programsorozatot tudjunk indítani.

A másik bejelentésem egy ma aláírt rendelethez kötődik, amely alapján a cégek 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, vagy lakásvásárlását. Ez a lehetőség jelentős segítséget nyújt majd a magyar családoknak.

Befejezésül, aki házat szeretne építeni, azt szeretné, hogy az minél előbb, jó minőségben, nem túl drágán készüljön el. Remélem, hogy eljön az idő a magyar építőiparban, amikor korrekt áron, reális határidőkkel, jó minőséget tudunk építeni. Akik ma itt vannak ezen a kiállításon, ezért dolgoznak.”

A hivatalos megnyitót követően került sor a Construma-díjak ünnepélyes átadására:

Horváth Sándor, a zsűri elnöke röviden ismertette a döntést. A zsűri bizottság tagjai: az ÉVOSZ, a Magyar Építőanyagipari Szövetség, az Építéstudományi Egyesület, valamint a Magyar Mérnök Kamara Épületgépész Tagozata egyhangúan döntött az alábbi négy termék díjazása mellett:

1.
2.
3.
4.

 
Wolf System Építőipari Kft.: Easi-Joist gerenda rendszer.
Rockwool Hungary Kft.: Ecorock FF homlokzati hőszigetelő rendszer.
Oventrop GmbH magyarországi képviselete: Pinox termosztatikus szelepfej.
ÖKO TECH-HOME Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.: AB CLEAR biológiai szennyvíztisztító berendezés.

Gratulálunk a győzteseknek és remélem, nem tartanak bennünket az olvasók teljesen elfogultnak, de mi a saját épületgépész csapatunk, az Oventrop Pinox termofej termékdíjának örültünk a legjobban!

A kiállítás sikere egyértelműen bizonyította, hogy a gazdasági válságnak vége és egy új időszak kezdődik a régió számára, amelynek a látogatók, az építkezők már most teljes bizalmat szavaztak.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam