belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

A jó és minőségi termékeink segítenek minket az eladásokhoz

„Jó pár éve annak, hogy ugyanannál a cégnél dolgozol és az ügyvezetői pozíciót is rád ruházták. Végiggondolva az elmúlt évek történéseit, vannak abban nagyon szép időszakok és gondolom – inkább az utóbbi években – az üzleti élet kudarcait is megtapasztalhattad!”- kezdem a beszélgetést Marosi Balázzsal, a HERZ Armatúra Hungária Kft. vezetőjével.

 

Te hogyan élted meg az elmúlt időszak történéseit?

2006 májusa óta vagyok a jelenlegi pozíciómban, talán azt lehet mondani, hogy az építőipar abban az időszakban, vagyis 2006 környékén, szárnyaló pályát futott be. Akkor és a megelőző években megalapoztuk a lehetőséget, hogy új telephelyre költözhessünk, bővíthessük munkatársi létszámunkat, amit jelenleg is tartunk. Gyakorlatilag a válság óta eltelt időszakot sem élem meg kudarcként: nehezebb lett ugyan a piacon érvényesülni, nehezedtek a feltételek, de ez nem kudarc, hiszen a válság egy olyan új üzleti metodikához, új gondolkodásmódhoz segített bennünket, ami hosszútávon a segítségünkre is lehet. Így megnyílnak olyan új üzleti lehetőségek, új piacok, amelyeken korábban nem voltunk jelen, mint pl. a projektek területe, ahol korábban kevésbé jeleskedtünk, ma ezek száma folyamatosan bővül és új partnerek jelennek meg a színen. De mindezek ellenére az ún. klasszikus kereskedelmi forgalmazással vannak nehézségek és úgy gondolom, nem csak nálunk. Itt az építkezések hiánya jelentősen befolyásolja az értékesítési módokat. Az itt kialakult nehéz pillanatok miatt kellett egy új szemlélettel fordulni a projektek felé, ahol viszont a siker másoktól veszi el a lehetőséget, hiszen a piac egyelőre csak szűkül.

Minek tulajdonítod azt, hogy nektek sikerült a projektek területén előrébb jutnotok?

Elsősorban persze a munkatársainknak köszönhető ez a „siker”, hiszen ők voltak azok, akik be tudták vonni a projekteket az értékesítési struktúránkba. Természetesen ezekkel az ún. projektes cégekkel korábban is volt kapcsolatunk, de valami miatt sohasem jutottunk el odáig, hogy konkrét értékesítés legyen belőle. Fontos, hogy ezek az értékesítések továbbra is a nagykereskedelmi hálózaton keresztül történnek. És természetesen a rendkívül jó és minőségi termékeink is hozzásegítenek minket ezekhez az eladásokhoz.

A sikert nem kell magyarázni, de a kudarcok emlegetése sem felesleges, hátha mások, a szerencsésebbek, ebből is okulhatnak! Mondanál ezekről valamit?

Amiből ezek a nehézségek elsősorban adódtak, hogy a betervezésnél nem voltunk eléggé jelen. A versenytársaink jóval előnyösebb helyzetben voltak, ők korábban kezdtek el az épületgépész tervezőkkel konkrét kapcsolatokat kiépíteni, gondolok itt pl. a tervező-, és szelepkiválasztó szoftverek használatára is. Itt le voltunk maradva, ezen próbálunk jelenleg javítani, hogy gyorsabban előrébb tudjunk lépni.

Ezen kívül rendkívül sok gyártó és kereskedő cég van a piacon, viszont nagyon kevés az építkezés, a beruházás. Ez pedig egy olyan árversenyhez vezet, ami ugyan érthető, de senkinek sem jó! Az árak csökkenésével nekünk is szembe kell néznünk, ami viszont ennél a forgalomnál, a termékek nyereségességét jelentősen lecsökkenti.

Meg szoktam kérdezni - és így teszem ezt most is - mire vagy büszke az elmúlt évekből, ami a nevedhez fűződik és mi az, amit másképpen tennél, ha újra kezdhetnéd?

Véleményem szerint az elődömhöz lényegesen több dolog köthető, mint hozzám. Én inkább egy jó csapatot próbáltam formálni, jó csapattal szerettem volna együtt dolgozni, ami szerintem sikerült is. Amit jelentősen másképp csinálnék? A Herz kapcsán nem változtatnék semmit, talán egy picit nagyobb irodát építtetnék, mint ami most van. Az oktatótermünk is lehetne nagyobb, mivel elég nagy igény van az oktatásainkra.

Manapság minden olyan rendezvényen találkozunk, ahol mások támogatásáról van szó. Legutóbb a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék új laboratóriumának avatásakor. Az adakozás, az oktatási intézmények támogatása úgy érzem, hogy beépült a gondolkodásotokba. Ez a te ötleted volt, vagy az anyavállalatotok is ezt az utat járja?

Valóban, ez már a nevemhez köthető, mert itt Magyarországon az ilyen jellegű és szintű támogatás az én ötletem volt, de természetesen Ausztriában is hasonló utakat jár az anyacég. Mi megpróbáljuk – ahogyan csak az erőnkből telik – az oktatási intézményeket minden téren segíteni, így van ez a BME, illetve a PTE esetében is, mind a két helyen egy pellet tüzelésű kazánunk van elhelyezve, működőképesre szerelve. Ezek segítségével a hallgatók már az oktatás során meg tudják tapasztalni, hogy mit jelent az alternatív energiával, illetve szilárdtüzelésű anyaggal történő fűtés. Mindent tudnak rajta mérni, mert nagyon fontos, hogy a hallgatók már a tanulási időszakban  új technológiákkal ismerkedjenek meg.

Mi az, amit támogatásra alkalmasnak ítéltek meg, hiszen ma sokan szorulnának erre?

Ezt egyetlen szóval lehet megfogalmazni: a szakma. Vannak olyan területek, ahol nehezen találkozhatnak a szakemberek olyan termékekkel, amelyeket mi is forgalmazunk. Így pl. egy szolnoki kéményseprő vállalattal van együttműködésünk, amelynek alapján náluk is elhelyeztünk egy biomassza kazánt, hogy a kéményseprők ne a tetőgerincen találkozzanak először olyan füstgázokkal, amelyek a pellet kazánokból származnak, hanem lehetőség szerint még a földön. Továbbá, olyan szervezeteket is támogatunk, akik mindenképpen a szakmához köthetők.

Az adakozás alapja a lehetőség, a tehetősség! Milyen évet zártatok 2012-ben? No, és gondolod, hogy 2013-ban is sokan számíthatnak rátok?

Ha az üzleti évet nézem, akkor 2012 nem volt annyira gyümölcsöző, mint amennyire szerettük volna, panaszra azonban még sincs okunk, mert a 2011-es év szintjén tudtunk maradni. Létszámban nem csökkentünk, de nem is nőttünk. 2013-ban pici fejlődést szeretnénk elérni, bár ma még nem látjuk ennek a reális alapját. Bízunk abban, hogy az év második felében már történik valamilyen gazdasági előrelépés, valamilyen építőipari fellendülés, és mi ebben mindenképpen részt szeretnénk venni, így hozzátéve valamit a 2012-es év forgalmához. Azt is reméljük, hogy az idén munkatársi létszámban is lesz lehetőségünk fejlődni.

Kicsit más téma: nyakunkon a kisebb- nagyobb kiállítások, megvolt a Pollack Expo, következik az ISH és a hazai piac legnagyobb bemutatója a Construma-Hungarotherm. Hogyan döntöttetek, melyiken vesztek részt?

A pécsi kiállításon, az elmúlt 5-6 év alapján már állíthatjuk, hogy rendszeres látogatók vagyunk. A Hungarothermen szintén több éve állítunk ki, így most is mindkét termékcsoportunkkal, az épületgépészeti szabályozással és a megújuló energiás termékeinkkel is kint leszünk.

Közel 50 éve aktív szereplő a Herz cég a hazai épületgépész piacon. Még mindig meg kell mutatni magatokat a versenytársaknak? Bizonyítani a partnereknek, hogy vagytok, működtök és lehet rátok számítani?

Igen, már közel 50 éve vagyunk jelen a magyarországi piacon. Ennek ellenére azt gondolom, hogy minden cégnek meg kell mutatnia magát. Hiszen ez rendkívül fontos a partneri kapcsolatok ápolása miatt. Emiatt mi ezen a szokásunkon nem szeretnénk változtatni!

No, de elég a közéletből! Mi van veled? Hogyan éled a mindennapjaidat?

Továbbra is három kamaszodó 17, 14 és 11 éves gyerekkel. Két fiú, egy lány: Dániel, Marcell, Fanni. A kislány a legfiatalabb, aki biztos, hogy nem lesz egy elveszett lány két báttyal. A mindennapjainkban próbáljuk megalapozni a számukra azt a bázist, tudáshátteret, amelyet jónak tartunk, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz a későbbiekben, mivel kamaszok és így egyre kevésbé tudunk részt venni a nevelésükben. Elfoglaltságom miatt főleg a hétvégeken, ünnepnapokon vagyunk együtt, de azért a hétköznapokon is próbálok időben hazamenni. A feleségem is elfoglalt ember, hiszen gyermekorvosi szakasszisztens.

Üzennél esetleg valamit a szaklap oldalain keresztül?

Azt hiszem, hogy mindannyiunknak a legideálisabb az lenne, ha Magyarországon elindulna az építőipari beruházások folyamata. Nemcsak szakmai oldalról, de egyéb más politikai szempontból, társadalmilag is jót tenne. Ez nagyon hiányzik! De sajnos egyelőre ennek az elmozdulásnak semmi jele nem mutatkozik. Bizakodásra csak az adhat okot, hogy már azt hallottam egy-két szakmabeli cégtől, hogy ők is ugyanúgy, ahogyan mi, idén második félévtől várnak valami kis javulást. Hogy ezt most a szívünk, vagy az eszünk diktálja, nem tudom!

Vannak azért tervezők, akiknek van munkájuk, akik projekteken dolgoznak. A tervezői kapcsolataink vegyes képet mutatnak, vannak olyanok, akiknek folyamatosan van munkájuk de arra is van példa, akiknek nincs. Sajnos ez utóbbiból van a több! De az első csoport, aki tud állandóan megbízásokat szerezni, talán optimizmusra adhat okot! Úgyhogy nem üzennék, hanem inkább kívánnék magunknak egy „munkás” évet!

Mi a véleményed a szaksajtó tevékenységéről?

Én úgy látom, és ennek nagyon örülök, hogy a tavalyi, tavalyelőtti változás nagyon pozitívan ment végbe a Magyar Installateurnél. Egyrészt, hogy talpon tudott maradni az újság, másrészt, hogy kivitelében, minőségében azonos maradt az előzőekkel. Illetve maradt ugyanaz az irányvonal, mint korábban, mert ez szerintem nagyon jó! Az, hogy éppen ebben a válságos időszakban lett egy újsággal több, egyfelől talán még jó is lehet, ugyanis miután új emberek léptek be erre a piacra, talán tudnak szerezni új információkat, de ennek azért – én úgy érzem –, sajnos csekély az esélye. A másik oldalról nézve, mint hirdető cég, szerintem a megjelenése nem szerencsés, mert plusz anyagi áldozatokat kíván tőlünk, ugyanis mégis csak figyelembe kell vennünk, hogy talán más olvasói körökhöz jut el. Bár már eltelt egy év, de még mindig nem tudom kijelenteni, hogy rosszkor vagy jókor jött ez az új lap, mert nincs a piacon érezhető jelenléte. Tehát azért még kivárnék, hogy ezzel kapcsolatosan egyértelmű véleményt nyilvánítsak.

Összességében azért úgy gondolom, ezen a szűkös épületgépész piacon ez a lapmennyiség is sok, mert ennyi információt nem tud a piac produkálni.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam