belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

A jó biznisz

Tudom, hogy év végén valami kellemes, minden szakmabelinek kedves témával illene foglalkozni, de most mégsem ezt teszem. Talán azért, mert az év vége felé, amikor közeleg a karácsony ünnepe egy kicsit mindenkit a megtisztulás érzete kerít hatalmába, s elhatározások születnek. Nos, ezt kihasználva, szeretnék a szakmai üzletkötéssel, a „bizniszek” etikájával röviden foglalkozni. Eluralkodott ugyanis az építőiparban – de még a mi kedvenc szakmánkban, az épületgépészek családjában is – az a fajta üzletkötés, amely egyáltalán nem a kölcsönösség elvén alapszik, azaz, hogy én fizetek, a másik fél pedig terméket, szolgáltatást nyújt ellenértékként. Azt hihetnénk, hogy akkor kötődik a jó üzlet, amikor mindkét fél elégedett azzal, amit kapott. Sajnos úgy érzem, hogy ez az utóbbi időben egyre inkább változik és nézetem szerint nem jó irányban, hiszen a másik fél becsapása, csúnya szóval az átverése, egyre elfogadottabb. Tipikus esete ennek az építkezés, amikor egy jól felkészült ravasz róka vállalkozó, már az első találkozáskor tudja, hogy hol és miként lehet az egyszerű, rutintalan építkezőt megvezetni, azaz a tőle felvett, nem kevés pénzért, pl. nem első osztályú munkát végezni, esetleg minden korábbi (ügyesen nem leírt) megállapodást szemtől szemben letagadni. Fordulhatsz a vállalkozó ügyvédjéhez is, aki gyakran ott volt a tárgyaláson, de ő általában érdekelt a nyereségben, így erősen szelektív a hallása, illetve az emlékezete. Lehet menni bíróságra is, de akkor fel kell készülni egy hosszú évekig tartó, rendkívül költséges, néha megalázó procedúrára. Tehát, ha hiszel és nem vagy teljesen bizalmatlan, illetve nem írsz le mindent, akkor ezt „buktad”!

Míg én úgy gondolom, hogy adott esetben egy jogtalan haszonszerzésről beszélhetünk, a fondorlatos vállalkozó szerint a balek fizessen! És akkor még nem beszéltem a 7-8 oldalas szerződésekben elrejtett kis trükkökről, amit a hiszékeny fél többnyire olvasatlanul ír alá.

De ennyi elég is a panaszáradatból! Közeleg a karácsony és talán a fenyőfa árnyékában mindenkinek lesz egy kis ideje, hogy átgondolja az ez évi, akár ilyen irányú történéseket is, s kezdje az újesztendőt egy új fogadalommal: én nem leszek többé hiszékeny!

Annak reményében, hogy egyre kevesebb ilyen „jó biznisz” születik a jövőben, szerkesztőségünk nevében boldog karácsonyt kívánok Önnek is Kedves Olvasó!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam