belépés / regisztráció
2021. augusztus 3. kedd
Aktuális lapszám

A hőszivattyús technológia hazai alkalmazásának „eredményei” 2012-ben

Nem túl hálás feladat az, amikor a hazai hőszivattyúzás 2012. évi „eredményeiről” kell beszámolni, tekintettel arra, hogy piaci fejlődésről, eladások növekedéséről nem beszélhetünk. 

 

A gazdasági válság és a megújuló energiák, mint valós lehetőség iránti érdeklődés csökkenése miatt tovább romlott az éves eladási statisztika. Mindehhez társult a kormányzati megújuló energia tervek ismételt átdolgozásának újabb hírei és a 2012-ben hiába várt KEOP pályázati kiírások megjelenése. Ez a kedvezőtlen makro környezet a szakterületet hátrányosan érintette. Az eladási statisztikát az 1. diagram mutatja.

Miközben 2010-ig a hazai földhős hőszivattyús piac tudott EU TOP 15 szintű listában szerepelni 5 projekttel, ez a folyamat mostanra legállt, mivel jelenleg nincsenek nagy állami, vagy multinacionális vállalatok általi példamutató környezetvédelmi szemléletű beruházások hőszivattyús technológiával. 2012-ben talán 4- 5 olyan projekt volt, ahol a néhány 100 kW hőszivatytyús teljesítmény beépítésére szükség volt. Ez a helyzet nagy piaci árversenyt indított el, amelynek káros következménye, hogy olyan vállalkozások is szerephez jutottak, akik csak a minőség rovására és a rendszergarancia elhagyásával tudtak teljesíteni. Ez a generálkivitelezői hozzáállás hosszabb távon nem szolgálja a szakterület fejlődését, mert pontosan a minőségi színvonalat garantáló, felkészült vállalkozások elől veszi el a munkalehetőséget.

Talán ez megelőzhető, a javaslatunkra a pályázatoknál alkalmazott hőszivattyús SPF garancia vállalásával. A minőség biztosítása érdekében további lépést tettünk a földtani és a gépész tervezők, kivitelezők EU minősítésű oktatásának bevezetésére. Ma elmondhatjuk, hogy az első EUCERT és GEOTRAINET szakoktatások megszervezéséhez már csak néhány hónap kell. Ezzel kibővül korábbi oktatási munkánk, amelyet például a Magyar Mérnöki Kamarával együtt végeztünk hőszivattyús mesteriskolák szervezésével.

2012-ben is aktívan folytattuk a közös megújuló energia érdekérvényesítést a Megújuló Energia Platform (MEP) tagjaként és továbbra is csak reménykedni tudunk abban, hogy a kormányzat NCST 2020-ra tervezett megújuló energia fejlesztési programjában a hőszivattyús technológia alkalmazásának intenzív fejlesztése megvalósul. A program tervszámait mutatja a mellékelt 2. diagram.

Ennek a hőszivattyús fejlesztésnek a szakmai megalapozására egy „GEO POWER” nevű akcióterv tanulmány is készült, amely feldolgozta a hazai hőszivattyús fejlesztés minden szegmensét. A 2012-es évet a MAHŐSZ új vezetőségének megválasztására összehívott közgyűléssel zártuk, ahol elnöki pozícióra jelölést nem vállaltam, mivel 5 évi vezetői munka után egy új és megfiatalított vezetésű és kibővített tagságú szövetség további sikeres munkájában bízom, utódom dr. Maiyaleh Tarek BME Energetikai Gépek Tanszék docense vezetésével. 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Aktualitások a magyar hőszivattyús szakterületen
  Hőszivattyús szakmai konferencia 2016
  Hőszivattyús helyzetkép 2016 októberében
  Megújuló energia alkalmazásának helyzete 2015 elején
  A Construma-Reneo 2014 tükrében a megújuló energiákról

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam