belépés / regisztráció
2021. április 20. kedd
Aktuális lapszám

A hagyományok tisztelete

Ismét eltelt egy év és reménnyel telve, bizakodva, új tervekkel indulunk az új esztendőnek. Megragadva az alkalmat, szeretnék köszönetet mondani azoknak a kedves barátainknak, olvasóinknak, támogatóinknak, akik szóban, írásban, vagy csak a gondolatok szárnyán is az év végén, az év elején ránk gondoltak, jókívánságaikat fejezték ki. Nagyon jólesett, mert így a barátaink támogatását a hátunk mögött tudva sikerült megkezdeni a munkát.

Sokszor felmerül a hagyományok tiszteletének gondolata, de leginkább akkor, ha valamitől, a környezetünk szokásaitól eltérünk.

Életemben először a Karácsonyt egy meleg éghajlatú országban töltöttem, ahol az emberek – turistaparadicsom lévén – mindent megtettek azért, hogy a kedves vendég jól érezze magát. És ez így is volt, minden szép, elegáns és tápláló volt. A szállodákban, vendéglőkben, de már az utcákon is, mindenütt feldíszített karácsonyfák, ember nagyságú betlehemek voltak, hirdetve a Karácsony érkezését. Az időjárás is kegyes volt velünk, mert naponta 20–25 °C és napsütés várt ránk a szállodai medencéknél, vagy a kellemes tengervízben. Kényeztettük a testünket, lelkünket és valóban úgy éreztük magunkat, ahogyan azt a vendéglátóink tervezték. Ebben a kellemes légkörben érkezett el a Karácsony ünnepe és mi lélekben arra az érzésre vártunk, ami eltölt minket, amikor felcsendül a „Mennyből az angyal…” ének dallama. De nem jött ez az érzés, pedig volt gyertyafény, csillagszóró, még tűzijáték is. Valami hiányzott, valami elmaradt, talán éppen az, amit az évezredes hagyományaink a szívünkbe égettek és ma már – még akkor is, ha nem gondolunk rá – ösztönösen irányítanak bennünket. Később feldolgozva az érzést értettem meg, hogy az említett történet kicsit tágabb értelemben véve a szakmánkra is igaz. A hagyományok motiválnak bennünket, irányítják az érzéseinket. Hagyományőrzésként fontos az egymás iránti tiszteletadás, a másik fél elfogadása, megbecsülése, még akkor is, ha az néha nehezünkre esik.

Kissé konzervatív gondolkodásúnak tartom magam, ezért szívesen venném az olvasóink véleményét arról, hogy ma már tényleg ennyire más világot élünk? A „Mennyből az angyal” dallamát végleg elnyomja a mobilcsörgés? Vagy még ma is fontos a hagyományok tisztelete?

Várom leveleiket!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam