belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

A globális napelemes piac előző éve és a kilátások II.

A 2013-as év közepétől érezhető volt a napelemes termékek árainak stabilizálódása, ami a szektor résztvevői számára nagy megkönnyebbülést jelentett. De az elmúlt két év túltermelése és az árak összeomlása még 2013-ban is látható volt: a megmaradt európai fotovoltaik gyártók közül is igen sokan lettek fizetésképtelenek és a két nagyvállalat, a Bosch valamint a Siemens is kiszálltak ebből a szektorból.

 

2010-ben közel 750 napelemes technológiával foglalkozó vállalkozást regisztráltak a világon, 2012 végére már csak 150 maradt meg belőlük. A konszolidáció azonban még 2014-ben is tart. A későbbiekben is csak azok maradnak fenn, akik nyereségüknek legalább 10%-át eddig is K+F-be fektették be. 2015-ben is az ázsiai területekről fog érkezni a világvezető napelemgyártók többsége.

A hanyatlás oka: alapjában megváltoztak az erőviszonyok a napelemes piacon. Az olcsón termelő kínai versenytársak, mint a Yingli, a Trina Solar vagy a Suntech mérsékelt árakkal lépnek fel a piacon. Az európai és elsősorban a német gyártók így nem képesek lépést tartani, mivel az itteni előállítási költségek több mint 15%-kal magasabbak az ázsiainál. De saját hibák is felgyorsították ezt a negatív fejlődést, mivel pont a know-how-t hordozó németek mulasztották el több éven keresztül az újabb termékek fejlesztését és bíztak az erős állami támogatásokban. Ennek következményeképpen a német napelemipari ágazat 2011 óta 24 ezer alkalmazottjának nagyjából egyötödét veszítette el. Egy kormányzati statisztika szerint az ágazat árbevétele tavaly 7,34 milliárd euróra csökkent a 2011-es 11,9 milliárdról.

A 2012-es év napelemes termelésre a nagyszámú csődeljárás és felvásárlás volt jellemezők. 2013-ban további 28 cég, köztük 18 gyártó jelentett be csődöt. A 2013-as év végén pedig jó pár neves európai projekttervező, mint a Gehrlicher Solar és a SAG Solarstrom is kénytelen volt csődeljárást indítani maga ellen. Mindezek oka az európai piacokon uralkodó állapotok voltak. 2014-ben a neves IBC Solar is letett az európai piacról és további érdekeltségét az ázsiai, valamint az afrikai területekre tette át.

A legfájdalmasabb volt a Suntech szétesése 2013-ban, amelyik korábban a világ legnagyobb napelemes modul gyártói közé tartozott. Ennek leányvállalatát, a Wuxi Suntech-et sikerült csak megmenteni, ezt a napelemekhez cellagyártó kínai Shunfeng Photovoltaic International Ltd. vásárolta fel.

A 2013-as év második felében a poliszilícium és a wafer árak megerősödtek. Az év végére már 18 amerikai dollárt (13 Euro) kértek a poliszilícium kilogrammjáért. A fotovoltaik elemeket és azok tartozékait előállító gyártósorok gyártói is fellélegezhettek és 2013 decemberében már ismét több lett a megrendelési állományuk.

A poliszilícium és az inverterek piactere Ázsia felé mozdult el

Amíg a napelemes modulok gyártása már régebben is Ázsiában koncentrálódott, úgy a poliszilíciumot, az invertereket és a gyártósorokat zömében Amerikában és Európában gyártották.

Azonban a piac keleti irányba történő eltolódása miatt ez is megváltozott. Több kínai poliszilícium gyártó átalakította gyártósorait, és így ultratiszta poliszilíciumot képes előállítani. Az inverterek gyártása is egyre inkább a keleti térségben történik ezentúl. Az SMA és a Power-Line ugyan továbbra is világvezető márkanevek, de az őket követő három, nagy forgalommal rendelkező cég már Japánból és Kínából jön: Omron, Tabuchi és Sungrow.

Ezt a változást érzik a vezető invertergyártók is. Az SMA részvényeket és forgalmat veszített a világpiacon, dolgozókat bocsátott el és újabb gyártósorokat nyitott meg, többek között a japán piac számára.

Egyre fontosabb lesz a szoláráram tározása

Az energiatározós technológiák piacának egyre növekvő kínálata jellemezte a 2013-as évet. Ezt a technológiát 2013 májusa óta Németország is igen erős fejlesztési programmal támogatja. 2013 októberében pedig a kaliforniai szabályozó ügynökség előírta, hogy a szövetségi állam nagy áramtermelői 1,325 GW nagyságú energiatározókat kötelesek – vagy hálózatos vagy decentrális – építeni és üzemképesen készenlétbe helyezni.

2013-ban visszatértek a szolártermikus (CSP) erőművek

Ebben az évben három kontinensen épültek szolártermikus erőművek, amelyeket üzembe is állítottak. Ezek közül az első, a 100 MW névleges teljesítményű CSP, a Shams 1 Abu Dhabiban épült meg. Röviddel ezután üzemeltette be az Abengoa Solana a 280 MW nagyságú erőművét Arizónában. Ennek már 6 órára elegendő termikus tározója van. Nem messze innen Kaliforniában pedig idén üzemelték be az eddigi legnagyobb, 370 MW-os naptornyos erőművet, amelynek három darab, 140 méteres naptornyára a 14 km2-es területen szabályosan elosztott, összesen 300 000 tükör fókuszálja a Nap fényenergiáját. Jelen pillanatban Dél-Afrikában is építenek három nagyméretü CSP-erőművet.

2014: mindenhol a világon erősödni fognak a napelemes piacok

A globális napelemes ipari ágazatnak remek a kilátása, mert az egész világon növekednek a napelemes piacok. Kínában és Amerikában stabilizálódnak, mert Kínában megbízható támogatási programok léteznek, Amerikában pedig tele vannak a megrendelési könyvek. Csökkennek a költségek és az árak emelkedése nyugvópontra jut, ezért ez az ipari ágazat ismét nyereségesebb lesz 2014-ben.

2013-ban 14,20%-kal csökkent a napelemes rendszerek ára Németországban. A kulcsrakész tetőre telepített rendszerek átlagos nettó ára 1.510€/kWp egészen 100 kWp-ig. 2012-ben ez még 1.760€/kWp és 2006-ban 5.000€/kWp volt.

2012-ben a kulcsrakészen telepített napelemes rendszerek átlagos ára Ausztriában 2.299€/kWp volt, Svájcban pedig 2.947,18 CHF/kWp volt.

A 2013-as év eredményei igencsak változóak: néhány napelemgyártó arról adott hírt, hogy gyártósorait jobban ki fogja használni, vagy ezentúl kedvezőbb helyen fog termelni. A japán kilátások pedig nem annyira jók a 2014-es évre. Nagyon komplikáltak a regionális áramszolgáltatók struktúrái (lsd.: 50 és 60 Hz is), hiányzik az egységes koordináció a rohamosan telepített napelemes rendszerek által szükséges hálózati infrastruktúra átalakításához.

Amikor éppen vége lett a Kínát érintő kereskedelmi háborúnak, a SolarWorld benyújtotta keresetét egy másik technológiát gyártó és exportáló ország, Taiwan ellen. Így mindkét ország vállalkozásai erős nyomás alá kerülhetnek majd. Az elkövetkező években azonban egyes piaci szereplők elveszítik majd jelentőségüket. A napelemes piac egyre jobban szét fog szóródni a világ minden tájára. Az európai, az észak-amerikai, a kínai és a japán mellett feltörekvőben vannak a szaúd-arábiai, thaiföldi, mexikói, brazíliai és több más ország piacai is.

Az egész világon növekedni fog ez az ipari ágazat, mivel a napelemek gazdaságosabbak, így sokak számára vonzóbbak lesznek. Az utóbbi évek áresései megmutatták, hogy egyre több régióban és piaci szegmensben kedvezőbb árú a szoláráram, mint a hálózati atom/fosszilis áram. Emiatt fog növekedni a megújuló és leginkább a napelemes szakma jelentősége, hiszen így már támogatás nélkül is versenyképesebb lesz, mint eddig volt.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Napelemes rendszerrel ellátott épületek villámvédelme I.
  A modern napelemes cellák versenyképessége I.
  A napelemes modulok potenciál által indukált degradációja
  Növényházak energiaellátása – megújuló energia rásegítésével
  A globális napelemes piac előző éve és a kilátások I.
  Újabb kihívások elõtt az energiafordulat

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam