belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

A globális napelemes piac előző éve és a kilátások I.

A krízisek miatt megrázkódott 2012-es év után ismét jobb lett a 2013-as eredménykimutatás a napelemes ipar nemzetközi piacán.

 

2012-ben kezdődött el a három kontinensre kiható, napelemeket érintő kereskedelmi vita, a fotovoltaik teljes értékteremtő láncában megmozdultak az árak, és világszerte, de leginkább Európában egyre több vállalkozás sodródott a csőd szélére.

2013-ban megváltozott minden: az EU és Kína közötti kereskedelmi vitát lezárták, és ha az új állapot ugyan nem is minden résztvevő számára lett a legjobb konstrukció, de visszaállt egy bizonyos stabilitás és kiszámíthatóság a napelemes iparban.

Most már más képet mutat a globális napelemes ipar, mint a 2013-as év elején, de a konszolidáció továbbra is tart. 2013-ban kimagasló volt a kereslet eltolódása az ázsiai piacok felvirágzása miatt. Kijelenthetjük, hogy majdnem az egyik napról a másikra Kína és Japán lett a világ két legnagyobb napelemes piaca, míg az európai piacok szinte leálltak. Így tehát megváltozott a napelemes szektor és annak üzleti modellje.

Kína elfoglalja vezető szerepét

Kínát arról ismerjük, hogy igen ambiciózus napenergiás célokat tud kitűzni és azokat el is éri, így vagy úgy. A világszerte ellene folytatott kereskedelmi háború és a külföldi kereslet csökkenése miatt a saját belföldi napelemes piacára koncentrál, és azt hajtja előre. Ennek az eredménye az lett, hogy Kína a 2012-es, alig 4 gigawattos piaci részesedését 2013-ban 8 gigawattra duplázta meg. Így Kína, a globális világpiacon az eddigi vezető helyet beöltő USA-t és Németországot váltotta le.

2011-ben bevezették Kínában a szoláráram betáplálási támogatást. A nemzetközi összehasonlításban ugyan alacsony a támogatási nagyság, de az előállítási költségek is alacsonyak. Azonban nem csak ez az egyedüli támogatás és hajtóerő, ugyanis a kínai kormány nemcsak a napelemek előállítását támogatja, hanem többek között az állami bankok által biztosított hitelekkel és kedvező áron kínált építési területekkel is ösztönzi a kiépítéseket.

Elég nehéz korrekt statisztikai adatokhoz jutni Kínával kapcsolatban. Mindenesetre 2013-ban nagyon sok napelemes erőművet állított fel és jelentettek be az északnyugati területeken. Itt kell megemlíteni többek között azt az említésre méltó 320 megawattos nagyerőművet, amelyet az Oinghai-i tartományban egy meglévő vízerőmű mellé építettek fel és 2013 decemberében adták át.

Japán gyors növekvése

Japán is szinte megduplázta napelemes piacát: 2013-ban kereken 7 gigawatt nagyságot ért el. A mechanizmus igen egyszerű: a fukushimai katasztrófa után bevezették a világ eddigi legnagyobb napelemes betáplálási támogatását. Miután beindult a kereslet, már alig lehetett azt leállítani. Az alig 378 ezer km2-es területű országban közel 20 MW-nyi névleges teljesítményt telepítettek naponta!

Nem csak magáncélra telepítettek rengeteg napelemes rendszert, hanem kereskedelmi célú rendszerek és nagy napelemes erőművek is nagy számban épültek. A kereskedelmi célú napelemes erőművek értékesítési mennyisége meghétszereződött az előző évhez viszonyítva, a nagy napelemes erőművek száma pedig megtízszereződött az elmúlt év harmadik negyedévétől számítva. A nagyléptékű növekedés miatt így megnyílt az eddig csak hazai gyártók és szolgáltatók által uralt japán napelemes piac a külföldi gyártók előtt is. A 2013-as év második és harmadik negyedévétől a japán keresletnek már több mint a felét a különböző fotovoltaik termékimportok fedezték.

Átalakulóban az európai napelemes piacok

Míg az ázsiai napelemes piacok tovább növekedtek, addig a világviszonylathoz képest egyre inkább csökkent az európai piacok jelentősége. A korábbi német (CDU és FDP) koalíciós kormány úgy határozott, hogy a nemzeti napelemes telepítések piacát a betáplálási támogatások havi megvágásával kell korlátozni. Az előző német környezetvédelmi miniszter, Peter Altmaier 3-3,5 GW éves kiépítési határt igyekezett elérni Németországban.

Olaszország eközben megközelítette a 6,7 milliárd eurós támogatási nagyság felső határát és történetében először lekorlátozta a támogatások hozzáférhetőségét, majd 2013 nyarán be is zárta ezt a programot. A saját célú felhasználás és a Net Metering sem tudták eddig ezt a hiányt kiegyenlíteni. Így aztán az olasz napelemes piac sokat zsugorodott az utóbbi időben.

Évek óta megfigyelhető, hogy az európai napelemes piac súlypontja állandóan más és más országokra helyezkedik, ez a betáplálási nagyságtól függ.

2012-ben több mint 70 terawattóra szoláráramot termeltek ki Európában a napelemes rendszerek által. 2013-ban kontinensünk továbbra is fontos súlypontja marad a napelemes szektornak a további több mint 10 GW-os kiépítési nagyságával. Ez időtől fogva azonban, területileg nézve, egyre jobban szétszóródott az európai piac koncentrált jellege. De a piac minősége is megváltozott. Az eddig megszokott nagyobb kereskedelmi célú napelemes erőműveket egyre inkább leváltja, illetve kiegészíti a decentrált telepítésű, saját célra termelő és tározós jellegű napelemes rendszerek térnyerésének fontossága.

Az egyéb napelemes piacokon történő pozitív és negatív irányú fejlődés

Az amerikai piac tovább növekszik, ott mindenekelőtt a nagy erőművek szerződési állománya mutatkozik rendkívül ígéretesnek. Ide tartozik az amerikai energiaügyek minisztériuma által kezdeményezett néhány nagy projekt a Loan-Guarantee program keretén belül. Az USA elnöke, Barack Obama, a jelenlegi konjunktúrát kívánja megerősíteni és továbbvinni. Ezzel a programmal 2013 végére már közel 500 MW teljesítménnyel állítottak üzembe PV- és CPV-rendszereket.

Egyéb, köztük igen sok szegényebb ország egyre nagyobb piaci részesedést élveznek. Ez azonban országról országra változik. A 2013-as évnek nagy reményekkel indult neki India és Chile, de Indiában a National Solar Mission első fázisa és a szövetségi napelemes projektek óta majdnem, hogy semmi sem történt. Az egész tavalyi évben mindössze 1 GW-nyi névleges teljesítményt telepítettek, ez közel az előző év nagysága. Chilében 5 GW-ról szólt a kormányzat általi engedélyeztetés, de az év végére csak 128 MW lett belőle és mindössze 7 MW van teljesen készen.

Mindenekelőtt Dél-Afrika, mint új piac szerzett nagy benyomást. Több száz megawatt teljesítményű napelemes modult és analóg invertert szállítottak az országba. Az engedélyezett erőművek építései megkezdődtek és további kiírásokat is közzétettek már. 2013-ban épült itt a déli félteke eddigi legnagyobb napelemes erőműve, 75 MW nagyságban.

(Folytatjuk)


A szerzõ egyéb cikkei:

  Napelemes rendszerrel ellátott épületek villámvédelme I.
  A modern napelemes cellák versenyképessége I.
  A napelemes modulok potenciál által indukált degradációja
  Növényházak energiaellátása – megújuló energia rásegítésével
  A globális napelemes piac előző éve és a kilátások II.
  Újabb kihívások elõtt az energiafordulat

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam