belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

A Gázmúzeum védetté nyilvánítása Nyíregyházán

A múzeum környékén lévő szakiskolák tanulói, épületgépész szerelői és az Épületgépész Múzeum meghívott vendégei szép számmal érkeztek a különleges eseményre november 13-án.

 

Az eseményt Csók István, a Gázmúzeum egyik tulajdonosa a következő kedves szavakkal nyitotta meg:

„44 évig dolgoztam az épületgépészet területén, majd amikor elmentem nyugdíjba, akkor jött az ötletem, hogy régi készülékeket gyűjtsek. Egy helyen megláttam azt a régi készüléket, amit 17 évesen még én üzemeltem be. Majd egy kollégám is csatlakozott hozzánk, aki könyveket gyűjtött, így teljesedett ki ez a múzeum, amely már 6 éve működik.

A múzeumot az ország minden részéről meg szokták látogatni. Főleg, amikor a diplomamunkájukat olyan témákról írják, mint pl. a száraz gázmérők vagy karbidgázos hegesztés. Ilyenkor eljönnek ebbe a múzeumba, megnézik a tárgyakat, illetve az 500 kötetes szakkönyveink között keresgélnek a könyvtárunkban. Ez nekik nagy segítség. Nyíregyházán, ha van a gázszerelőknek továbbképzés, akkor ide is ellátogatnak a résztvevők, illetve itt teszik le a mestervizsgát.”

Ezt követően Dr. Chappon Miklós, az Épületgépészeti Múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket: „nagy öröm, hogy ennyi fiatal arcot látunk egy múzeumban, mert ez sajnos nem megszokott látvány.” Majd így folytatta: „az épületgépészeti múzeum 2002 október 1-jén alakult, és nagyon sok örömet nyújt elsősorban azért, ahogy azt mondani szoktam, hogy minden héten legalább kétszer van karácsony, hiszen mindig kapok valamit. Az Épületgépészeti Múzeum Csepelen van, és tavaly októberben, vagyis a 14. születésnapunkon avattuk fel az első állandó kiállításunkat.

Azért vagyunk ma itt, mert azt találtuk ki, hogy abban az esetben, ha van egy régi termék, legyen ez egy radiátor vagy radiátorszelep és a saját helyén még kiválóan üzemel, de már muzeális értékű, akkor elhelyezünk rajta egy bronz plakettet, amelyre az van ráírva, hogy „az Épületgépészeti Múzeum által védetté nyilvánítva”. Ez ugyan csak egy erkölcsi védettség, de arra mindenképpen jó, hogy ha egy jó érzésű szerelő le akarja bontani a védett tárgyat és meglátja ott a bronz plaketten lévő telefonszámot, e-mail címet, és jelzi nekünk, akkor megmenthetőek lesznek a tárgyak. Hogy hova kerültek eddig a plakettek? Érdekességként az első a Parlament épületében lévő 6. számú liftkabinban van, de kihelyeztünk még a szegedi víztoronyba és a Fővárosi Csatornázási Művek szivattyútelepén is egy plakettet. Úgyhogy nagyon szép és gazdag társulat ez, ahova most már ez a Gázmúzeum is bekerül. Örülünk, mert látszik, hogy itt szívvel-lélekkel gyűjtik a tárgyakat és a fiatalok így kerülhetnek még közelebb a szakmához.

Az itt lévő tárgyak még nem a fogyasztói társadalom részére készültek. Ezeknél a tárgyaknál nem csak az volt a fontos, hogy a régi helyükön üzemeljenek, hanem az is, hogy szépek legyenek. Nézzük csak meg az Ulrich katalógust, amit 1914-ben adtak ki! 1300 oldalas és rézkarc minőségű ábrákkal, magyar és német nyelven íródott. Érdemes forgatni, mert hihetetlen szép tárgyak vannak benne.”

Hoffmann László, az Épületgépész Múzeum munkatársa is elismerően nyilatkozott: „Mindenki büszke lehet arra, hogy Nyíregyházán egy ilyen Gázmúzeum működik, és ha a jövődőbeli épületgépészek találkoznak ilyen régi tárgyakkal, akkor kérem, hogy ők is gyarapítsák a múzeum gyűjteményét!”

Nyíregyházán a Gázmúzeum egyik tulajdonosát, Csók Istvánt sikerült mikrofonvégre kapni

Mióta van ez a kiállítás? Mióta tartod múzeumnak a gyűjteményt?

2010-ben mentem nyugdíjba, és 2011 óta működik ez a múzeum. Ahogy a megnyitó beszédemben is említettem, elmentem egy helyre szerelni, és egy falikaron lévő hősugárzóval találkoztam, amire akkorát dobbant a szívem, mintha az első szerelmemet láttam volna meg. Azonnal elkértem azt a készüléket. Ez volt az első tárgyam, és ettől kezdve kezdtem el gyűjteni a régi tárgyakat.

Most hány tárgyat lehet itt megtekinteni?

Egészen pontosan nem tudom, de kb. 1500 darabot. Ezek főleg alkatrészek, készülékek és szerszámok. De van még egy kb. 500 kötetes könyvtárunk is, ahol különleges darabok, jegyzetek, költségvetések is megtalálhatók. Ha egy fiatal ellátogat hozzánk, megtapasztalhatja a szakma múltját, és abból tud építkezni a mostani modern készülékek felé.

Hogyan jut el hozzád az információ, ha egy tárgyat el lehet hozni vagy meg lehet vásárolni?

A Gáziparosok Ország Szövetségének az alelnöke is vagyok és rengeteg gázszerelő ismer, tudják, hogy ez a hobbim, ezért, ha látnak egy érdekességet, akkor már hívnak is.

Honnan jött a kapcsolat az Épületgépészeti Múzeummal?

Egy nyíregyházi kolléga, Nagylucskay László épületgépészmérnök is benne van az Épületgépész Múzeum igazgatóságában, vele vettem fel először a kapcsolatot, majd Chappon Miklóssal, akivel szép lassan megismerkedtünk.

Hogyan néz ki a jövő? Egymás termékeivel közösen tudtok majd kiállításokat rendezni?

Igen, egymást is ki tudjuk segíteni tárgyakkal. Ha nekem van olyan készülékem vagy szerszámom, ami ott nincs, akkor azt szeretettel átadom nekik és ugyanúgy ők is ezt teszik. Éppen most Hoffmann László is felajánlott nekem egy-két tárgyat, így a csere lassan beindul. A múzeum jövőjével kapcsolatban pedig azt tudom mondani, hogy ha én már megöregedtem, akkor fel fogom ajánlani a gyűjteményemet a városnak. Nyíregyházán van egy falumúzeum, ahol minden szakmának van egy helyiség biztosítva (kalapos, fodrász, fényképész), ha a város igényt tart rá, egy-két tárgyat átadnék nekik.

Nagyon sokan vannak most itt. Gondoltál arra, hogy ennyi érdeklődő jelenik meg ezen az eseményen?

Nem. Amióta működik a múzeum, járnak ide diákok, hallgatók. Hárman, négyen is megfordulnak naponta, különösen, ha vizsgáztatás zajlik, akkor akár 15-en is megjelennek, de valóban, egyszerre ennyi ember még nem járt itt.

Vársz valamit a várostól?

Azt, hogy ismerjék el ők is ezt a gyűjteményt. A megnyitóra ugyan eljött az alpolgármester asszony, úgyhogy erkölcsileg elismerik, de most már jó lenne kicsit továbblépni, hiszen ez a város hasznára is van, hiszen idegenforgalmi látványosság lehetne belőle.

 

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam