belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

A fürdőszobában főszerepben a víz

(alcím: Biztosan a megfelelő zuhanyfolyókát választottam?)

A fürdőszobával és fürdő helyiségekkel szembeni elvárásaink az elmúlt évtizedben jelentősen megváltoztak. A fürdőszobai berendezések fejlődése és a burkolatok sokfélesége lehetőséget teremtett akár az egyedi fürdőszobák, akár a wellness és fürdőkomplexumok újragondolására.

 

A zuhanyfejek számának és méretének szaporodása arra késztette a gyártókat és tervezőket, hogy új megoldásokat keressenek a megváltozott kihívásokra.

A fürdő és zuhanyozó vizek elvezetését az épülő helyiségekben, a fürdőkád és a zuhanytálca mellett mind gyakrabban épített zuhanyozó kialakításával oldjuk meg, amely akadálymentes felület kialakítást és számtalan egyedi lehetőséget kínál.

A zuhanyfolyóka választás alapelvei

Amennyiben épített zuhanyozó kialakításában gondolkodunk, a hagyományos padlóösszefolyók helyett a vonal menti vízelvezetők – zuhanyfolyókák – sokféleségéből választhatunk.

De valóban tudjuk, hogy a választáskor előnyben részesített „olcsóság” a használat során nem fog mindennapos bosszúságot vagy akár balesetet okozni?

A beépítés helye

Első lépésként határozzuk meg a beépítés helyét a zuhanyterületen belül, hiszen ennek tudatában a megfelelő szigetelő peremmel ellátott zuhanyfolyókát kell alkalmaznunk.

A közvetlen fal melletti elhelyezés esetén elegendő egyetlen lejtésirány kialakítása, illetve nem kell megtörni a gondosan kiválasztott, esetleg extrém méretű burkolattal borított felületet. A falhoz zárt beépítésre a függőleges szigetelő peremmel ellátott zuhanyfolyóka ad lehetőséget amellett, hogy a vízelvezetés szempontjából az egyik leghatékonyabb elhelyezési mód (1. ábra).

A zuhanyterület más részén való beépítéskor egy, vagy legfeljebb két lejtésirányt kell kialakítani. Amenynyiben közvetlenül a bejárathoz kerül a zuhanyfolyóka, az ajtó alsó élét szilikon vagy gumi peremmel szükséges ellátni az átbukó víz elfolyásának megakadályozására.

Az elhelyezés mellett a fürdőhelyiség és zuhanyterület aljzat vastagsága a következő kiválasztási szempont. Új építés esetén lehetőség szerint a normál magasságú (92 mm) zuhanyfolyókát használjuk, amely a működés során előnyösebb. Egyrészt a bűzzárban lévő víz mennyisége magasabb, ami gátolja a kiszáradást, másrészt a hajfogó betét is ritkábban szorul takarításra.

Abban az esetben, ha átépítjük a zuhanyozót vagy födémben szeretnénk épített zuhanyozót, az alacsony (65 mm) zuhanyfolyóka a megfelelő választás.

A zuhanyfej mérete, típusa és a keletkező víz mennyisége

Normál kézi zuhanyfej vízhozamának (0,15 l/s) elvezetését akadálytalanul megoldja egy átlagos folyóka, azonban egy esőztető zuhany, vagy több fúvókás zuhanypanel esetén minél magasabb vízelvezetési teljesítményű (0,95 l/s) zuhanyfolyókát válasszunk!

Az igényesen kialakított zuhanyfolyóka minden részletében a tökéletes és gyors vízelvezetést szolgálja. A folyókatest tökéletes fenék kialakítása „V” profilú, ez a víz minél gyorsabb kiürülését segíti, ami a szennyeződések lerakódását is megakadályozza.

A használat során a vízzel együtt haj és egyéb szennyeződések is a zuhanyfolyóka bűzzárába kerülnek és nem megfelelő tisztítás esetén a lefolyó eldugulását is okozhatják.

Az egyszerű és gyors tisztítás érdekében fontos a megfelelő bűzzár kialakítású folyóka választása, amely közvetlen lehetőséget ad a lefolyóhoz való hozzáférésre (2. ábra).

A folyóka anyaga

A zuhanyfolyóka alapanyagának helyes megválasztása meghatározza a termék beépítéskori sérülékenységét, a folyóka tisztítását és ezzel a higiénia érzetünket is. A készre szerelt rozsdamentes alapanyag és a részletek alapos kidolgozottsága megbízható és meghibásodásmentes működést biztosít és számos, a használat során előforduló bosszúságtól kímélheti meg a használót.

A kelleténél vékonyabb anyag, vagy egy eldolgozatlan vágás és sorjás felület a komfortérzet hiánya mellett akár sérülést is okozhat. Vásárláskor győződjünk meg róla, hogy a rozsdamentes felsőrész megfelelő anyagvastagságú, a mintázatok kivágása és a felület tökéletes simaságú (elektropolírozott) (3. ábra).

Funkció vagy design? Nem szükséges választani!

A magas fényű rozsdamentes design rácsok tökéletesen harmonizálhatnak a burkolattal. A felsőrész mintázata legtöbbször nincs összefüggésben a víz elvezetésével, ezért az a fürdőszoba látványához igazítható. Amennyiben a mintás rácsok nem nyerik el a használó tetszését, egy burkolt felsőrésszel szinte teljesen elrejthető a zuhanyfolyóka.

A választáskor mindenképpen hosszútávra gondolkodjunk! Ne kockáztassunk, hiszen a kiválasztott és beépített terméket naponta fogjuk használni és annak örömünkre kell szolgálnia nem pedig állandó problémaforrásként! Figyeljünk a részletekre, hiszen a magasabb ár a minőséget is tükrözi, így lehetőségünk van a megfelelő ár/érték arányú terméket választani!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Zuhanyfolyókák beépítése és karbantartása

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam