belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

A forgalmi célokat mindig el kell érni, bármilyen rossz is a piaci környezet

„Előttem egy fiatal, határozott, tettre kész épületgépész szakember ül, aki számára magas pozíció nyílt meg” fordulok Szebellédi Tamáshoz, a REHAU cég frissen kinevezett üzletág vezetőjéhez, akivel a Pollack Expo kiállításon találkoztam.

 

Számítottál erre a kinevezésre?

Zalai származású vagyok, ott dolgoztam kivitelezésben és tervezésben. Akkortájt beszűkültek számunkra a lehetőségek, hogy a terveinket megvalósítsuk, így elhatároztuk a feleségemmel, hogy váltanunk kell. Ekkor jött a REHAU ajánlata, amit megpályáztam. Tudtam, hogy csak akkor leszünk képesek hosszútávon a fővárosban boldogulni, ha egyszer vezető beosztásba kerülök, hiszen elsőgenerációs értelmiségiként a családban csak magamra számíthattam. Az új cégnél a feladatok teljesen kielégítették mind a szakmai mind a pozícióbeli ambícióimat, hiszen olyan munkákban vehettem részt, amelyek teljesen megfeleltek az igényeimnek. 2012 végén azonban született egy nehéz, de bátor döntés a vállalat részéről, hogy a REHAU kivonul a megújuló energiák piacáról. Felmerült a kérdés, hogy most akkor hogyan tovább. Szerencsére a REHAU vezetősége részéről pozitív támogatást kaptam, biztattak, hogy maradjak a vállalatnál, számítanak rám a jövőben is és beneveztek egy úgynevezett utódképző programba. Tavaly év végével gyorsultak fel az események és egy vállalati döntés után megbízást kaptam az épületgépészeti üzletág vezetésére.

Jelenleg még mindig a pénzügyi gazdasági válság következményeit „élvezzük”. Nem félsz ebben a légkörben egy felelősségteljes pozíciót elvállalni?

Szó se róla, lehetett volna jobb időben is átvenni ezt a pozíciót, akkor, amikor a gazdasági, piaci környezet kedvezőbb. De úgy érzem, hogy az elmúlt 6 évben már megszoktam a nyomást, mert a mindennapok részévé vált. A forgalmi célokat pedig mindig el kell érni, bármilyen rossz is a piaci környezet. Ilyen tekintetben nincs bennem félsz.

Hogyan fogadták a kollégák a kinevezésedet?

Jó értelemben véve, a könnyektől az örömig minden volt. Nem egy kintről jövő valaki vagyok, akit nem ismertek, hiszen együtt dolgozunk már egy ideje. De amikor egy kollegából lesz vezető, az új helyzetet teremt mindenki számára. Az jó, hogy a változás nem átmenet nélküli, hiszen Géza továbbra is támogatja az üzletágat tanácsaival, így a folytonosság meg tudott maradni.

Mit szólt a családod a cég döntéséhez?

Természetesen örülnek a sikeremnek és a messzemenőkig támogatnak, de látják az érem másik oldalát is, amikor későn érkezem haza, vagy ha a hétvége is munkával telik. Szerencsére harmonikus házasságban élek, a családom támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy a munkámban sikereket tudjak elérni.

Milyen elképzelésekkel, tervekkel indulsz neki az új feladatnak? Mit szeretnél másképpen csinálni?

Nehéz a kérdés. Biztosan hatással lesz rám az, hogy évekig együtt dolgoztam Gézával és ő volt a főnököm. De nem vagyunk azonosak. Sok dolog van, amit másképp szeretnék csinálni, de talán ez az eltérő korosztályunkból is adódik. Újra szeretném építeni a társaságot. Nekem más a filozófiám, szellemiségem, amivel egybe tudom tartani a csapatot, hogy még eredményesebb legyen a munka.

Jövőbeli terveid a munkádban, a magánéletben?

Azt gondolom, hogy az épületgépész piacon a REHAU trendformáló szerepet is tölt be. Így van ez most is, amikor az ivóvíz higiéniája, az akusztikai komfort és a felületfűtési rendszermegoldások a téma. A múlt év végén szigorodtak meg az ivóvízminőséggel kapcsolatos Európai Uniós előírások, amelyeknek termékeinkkel messzemenőkig eleget teszünk. A másik fontos terület, ahol még sok a tennivalónk, a komfort terek akusztikai kérdéskörei. Itt is szeretnénk a téma fontosságát a szakma számára megfogalmazni. A hangvédelem ma a komfort és biztonság mellett döntő minőségi jellemzője a lakásoknak és épületeknek. A jó hangvédelem az épület, illetve a lakás értékállóságát is meghatározza. A 90-es években a REHAU-t, mint a padlófűtések szakértőjét tartotta számon az épületgépész szakma, ezt a szemléletet szeretnénk tovább fejleszteni, korszerűsíteni. Számomra mindig is fontos volt a képzés. Én Pécsett, a Pollackon végeztem, kötődöm a városhoz, az egyetemhez is. Szakmérnöki végzettségem, tervezői, felelős műszaki vezetői jogosultságom van, most pedig egy új fába vágtam a fejszémet. Van egy új tudományág, a klímadesign-energiadesign, ahol az építészet és az épületgépészet szinergiája jön létre, úgyhogy elhatároztam, hogy építész diplomát is szerzek. Van egy két éves kislányom, akivel szeretnék minél több időt eltölteni, hiszen ezek azok az együttlétek, amelyek segítenek újból energiával feltöltődni.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam