belépés / regisztráció
2021. április 20. kedd
Aktuális lapszám

A BVSC Zugló Sportuszoda bővítése és felújítása

Vízi nagyhatalom vagyunk nemcsak az úszósportban elért eredményeink miatt, de az azt kiszolgáló létesítmények építésében is, mondta a miniszterelnök a napokban. Jó hír ez nekünk, az úszósport szerelmeseinek és az építőknek, tervezőknek egyaránt. Így nem csak stadionok épülnek hazánkban, hanem egyre több uszoda létesítése is megvalósul, illetve megvalósult az elmúlt évtizedben.

 

Így történt most is a nemrég átadott BVSC Zugló Uszoda felújításával és bővítésével, amely szervesen fog bekapcsolódni a Budapesten rendezendő 2017-es vizes világbajnokság eseményeibe.

Az uszoda vezetősége 2013 őszén döntötte el, hogy a több évtizede parlagon heverő és már erősen tönkrement nyitott medencéit felújítja, és egy 25 méteres medence, valamint bemelegítő medence kialakításával fedett uszodacsarnokkal bővíti létesítményét.

A bővítésen kívül a meglévő uszodaépület gépészeti rendszere is felújításra került, ezen belül a kazánház, a hőközpont és a szellőzőgépház lett korszerűbb. A régi kazánházban a 2x10 db FÉG-VESTALE AF-120 fűtőmodulból álló kazántelep összes hőteljesítménye 2,4 MW volt. Az öreg kazánok kb. 70%-a volt üzemképes, így a meglévő épületet 1,7 MW teljesítménnyel ki lehetett szolgálni. A kb. 30 éves kazánház tele volt szabálytalansággal, mint pl. a hasadó/hasadó-nyíló felület hiánya, a gázkoncentráció-érzékelő hiánya, a vész-szellőzés hiánya, az áramtalanító főkapcsoló hiánya, valamint a kazánházi ajtó befelé nyílt és az egyetlen kézi poroltó is a kazánházban kapott helyet.

A felújított kazánházból kellett biztosítani a tervezett új medencecsarnok teljes (transzmissziós, szellőzési, medencevizek fűtési és HMV) hőigényét. Az első problémát az érvényben lévő GMbSz előírások és a bürokrácia okozta. Nyilvánvaló, hogy egy meglévő épületszerkezetet nem lehet átalakítani, és egy ekkora kazánházban lehetetlen kialakítani a hasadó vagy hasadó- nyíló felületet. Ezt pedig kiváltani nem lehet, hiszen rendezvények alkalmával a létesítmény nagy tömegek befogadására kell, hogy alkalmas legyen.

Felmentést a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) adhat, pontosabban a jogszabályi előírások az ő kezüket is megkötik. Így elvetettük annak lehetőségét, hogy két korszerű, nagyobb teljesítményű gázkazán beépítésével oldjuk meg a régi és az új medencecsarnokok hőellátását. Maradt a kis kazános változat, azonban az 1400 kW összes hőteljesítmény határát is be kellett tartani azért, hogy a robbanófelület kialakításától mentesüljünk. Ezért a régi kazánház fel lett osztva egy „A” és egy „B” jelű kazánházra, hőközpontra és bojler helyiségre.

A két kazánházban nem fért el több mint 8-8 db REMEHA QUINTA-PRO 120 típusú kondenzációs falikazán, amelyek összhőteljesítménye 1,7 MW. Ezzel a teljesítménnyel kellett kiszolgálni az új medencecsarnokot is.

Azonban a régi épület megtakarításából szolgáló nyereséget (a szimpla üvegszerkezetek helyett új nyílászárók kerültek beépítésre, a szellőzőgépházban az összes légkezelő cseréje megtörtént, melyek jó hatásfokú hőcserélővel rendelkeznek) használhattuk fel az új uszoda hőellátására. Hőnyereségként lehetett még figyelembe venni az eddigi rendszer szabályozatlanságát is. A régi fűtési rendszernél két szabályozókör volt, az egyik a radiátoros fűtőkör, a másik egyéb célokra.

Az egyéb kategóriába tartozott a padlófűtés, a medencevizek fűtése, a légkezelők fűtése és a használati melegvíz. Nehezen elképzelhető, hogy egy ilyen komplex kapcsolati rendszerben ne legyen tartalék! Amire ezután is szükségünk lesz, mert tervbe van véve egy újabb nyitott, télen sátras medence építése is. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy a meglévő medencék használaton kívül borítást kapnak, így lesz lehetőségünk miből gazdálkodni.

Az új fűtőköröket a lehető legtakarékosabb rendszerben terveztük és kiviteleztük:

  • a medencevizek hőcserélőinek fűtési szivattyúja Grundfos Magna- 3D típusúak, melyeknél az egyik a felfűtési tömegáram vízmennyiségére lett beállítva, a másik pedig a hőntartási tömegáramra,
  • a légkezelők változó tömegáramú szabályozást kaptak, amivel jelentős mennyiségű villamos áramot lehet megspórolni,
  • a padlófűtési rendszerek a korábbi 20(!) darab szivattyú helyett már csak 2 darabbal működnek,
  • az új medencecsarnok padlófűtését a már több uszodában és fürdőben is jól bevált Tichelmann rendszerben alakítottuk ki.

Külön öröm volt, hogy a beépített, összesen 10 darab légkezelő az igen magas, jó minőségű, magyar gyártmányú Eco-Line típusú lett, ezzel a magyarországi gyártást, termelést segítettük.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Az igazság pillanata II.
  Egy szolárrendszer felülvizsgálata
  Keresd az olcsót és meglátod, hogy milyen drága lesz, avagy a felelősségi viszonyok

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam