belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

A balatonedericsi baráti társaság télbúcsúztatója

Nem kell várni a meleg nyári ünnepi napokra, mert a barátságot fel lehet melegíteni télen, hűvösebb időben is. Kell hozzá finom étel, különböző, kellemes, zamatos borok kóstolgatása, de a legfontosabb, az a hosszú évek óta kitartó, egymást segítő baráti társaság, amely azonnal jelentkezett a hívó szóra. Nos, Neszmélyen a Hilltop Pincészet különösen alkalmasnak tűnt a barátság ápolására, szakmai vélemények, nézetek egyeztetésére, sőt a szőlészettel és annak nedvével kapcsolatos információk begyűjtésére.

 

Amíg a társaság „mozgásképes” volt, meglátogattuk a pincészet azon helyeit, ahol a borkészítés alapjaival ismerkedhettünk.

„Amikor megtörténik a szőlő préselése (tehát a héj megsérül), utána a mustot átvezetjük egy hűtőn, hogy ne induljon meg az erjedés, mert még visszanyomjuk a héjára, hogy gyümölcsösebb, zamatosabb legyen a szőlőlé.” – árulta el a kezdeti lépések titkát a kedves idegenvezetőnk. Továbbsétálva azután ugyancsak meglepődtünk, hiszen egy komplett „csillogó-villogó” laboratóriumban találtuk magunkat. Aki még nem tudta, itt megtapasztalhatta, hogy a borkészítés igazán tudománnyá nőtte ki magát és itt minden eszköz azt a célt szolgálta, hogy jó alapanyagból, jó bort is készítsenek.

Az épület következő szintjén lefelé további meglepetés várt ránk, ugyanis itt történik a palackozás. Egy műszak alatt 50.000 palackot töltenek meg. Ennek előkészítésére vannak a vákuum dobszűrők, amelyek tökéletesen megszűrik a friss mustot, ami ebből kikerül, az már kristálytiszta, mint a bor. Ezt még 8-10 cm perlit rétegen keresztül vákuummal átszívatják és a perlit minden lebegő részecskét leköt. Az igazi érdekesség csak most következett, mert itt többféle, 10.000, 30.000, 50.000, 80.000 és 100.000 literes rozsdamentes lemezből készült tartály látványa tárult elénk. Minden tartály dupla falú, hogy hűteni és fűteni lehessen, mert irányítani kell, hogy milyen hőmérsékletű legyen a tartályok a belső hőmérséklete. A leghidegebbre, azaz –4 °C-ra, közvetlenül a palackozás előtt hűtik le a borokat, mert ezen a hőfokon csapódik ki a borkősavból a borkő, ami ugyan nem mérgező, de nem elegáns (le tud ülepedni az üveg aljára), ezért lehűtik, hogy a tartály aljára ülepedjen le és így már a tiszta bor palackozható. A borkő azután elkerül a konzerviparba, a gyógyszeriparba, sőt, még a kozmetikumgyártók is használják, mert pl. ez az arcradír alapanyaga. A fajtától is függő felmelegítésre pedig akkor van szükség, ha a borok elég savasak, de kevés napsütést kaptak. Ilyenkor az újbort felmelegítve el lehet érni azt, hogy elinduljon a borban a tejsavas erjedés, melynek az eredménye egy kellemes, „bájos” ízű bor lesz, ahogy a szakemberek fogalmaznak.

Tovább „bajlódva” a szintekkel, lefelé menet a pincében először a 13, majd 24 és végül a 160 éves pincébe jutottunk el, ahol egy – évtizedek óta érintetlennek tűnő – bortrezor tartalmát csodálhattuk meg. Kiélvezve a múlt látványát, szinte érezve annak súlyát, kezdtük el a 8-9 fajta bor kóstolását. Minden fajtához kellő – néha őszintének, máskor humorosnak tűnő – történeteket fűzve ízlelgettük a borászat munkájának eredményét, így hallottunk az Irsai Olivér, az Olaszrizling, a Sauvignon Blanc, a Rajnai Rizling, a Cserszegi Fűszeres és a Chardonnay borok igaz és kevésbé igaz, de jól hangzó történeteiről.

Bocsásson meg a Kedves Olvasó, ha itt most a finom, illatos borok vitték a főszerepet és nem a szakmai események, de higgyék el, néha erre is nagy szükség van! A többiről talán majd máskor.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam