belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

A 120 éves Herz, olyan termékpalettát és műszaki megoldásokat tud nyújtani, amit szinte senki más

Az az újságíró, aki Önnel készít interjút, igencsak nehéz helyzetben van, mert sehol egy botrány, a hírek a Herz-cel kapcsolatban mindig csak a munkáról, a termelésről, a sikeres cégfelvásárlásokról szólnak. Viszont éppen az utóbbi témában az idén egyelőre nagy a csend, még nem kaptunk meghívót sajtótájékoztatóra, ahol újabb cégvásárlást jelentenének be. Mi történt az elmúlt egy évben? Nem bővült a Herz-csoport egy újabb vállalattal? – kérdezem Dr. Gerhard Glinzerer urat, a Herz Csoport ügyvezető igazgatóját.

 

A Herz Csoport fejlődése az elmúlt évben is örömteli módon folytatódott. Bár 2016-ban még valóban nem vettünk át céget, de annál nagyobb volt a növekedés 2014-ben és 2015-ben, amikor is a Feniks (Nis/Szerbia), a Binder Energietechnik (Bärnbach/ Steiermark), az Universa (Aigen/ Salzburg) és természetesen a Hirsch Servo AG (Glanegg/Kärnten) is csoportunk tagja lett. Különösen a Hirsch Servo megvásárlására vagyunk büszkék, hiszen ezáltal 3 magyarországi gyáregység Sárváron, Jászfényszarun és Nyíregyházán is a tulajdonunkba került, így 120 év után immár magyarországi gyártónak is vallhatjuk magunkat.

Hogyan működnek az említett üzemek és milyen évet zárt a HERZ összességében? Sikerült átlépni a bűvös, sokat emlegetett határt, és lett 3000 dolgozója és 300 millió eurós bevétele a cégnek?

Üzleti évünket március végén szoktuk zárni. Bár a végleges számok még nem állnak rendelkezésre, már most elmondhatjuk, hogy üzletileg sikeres évet zártunk, még ha nem is értük el a kérdéses mérföldkövet.

Magyarország kormánya különböző kezdeményezésekkel próbálja újra beindítani a magyar építőipart: a több gyereket vállaló családok például jelentős lakásépítési kedvezményekhez juthatnak. Mit gondol, mindez a Herz forgalmára is kedvező hatással lehet?

Mi minden törekvést üdvözlünk, ami az építőiparba pozitív impulzust hoz. Ezeknek nagyon komoly gazdasági hatásai vannak az energiahatékony újépítésű épületek és még inkább a felújítások révén, ahol korszerű fűtéstechnológiával jelentős költségmegtakarítás érhető el. Marosi Balázs, a magyarországi ügyvezetőnk természetesen folyamatosan tájékoztat minket, és ő is optimista az elkövetkezendő időszak forgalmát illetően. Egyébként igen nagyfokú önállóságot élvez a magyar Herz, Marosi úr legtöbbször a bécsi központ beavatkozása nélkül hozza meg a döntéseket.

A legutóbbi interjúban az arab országokat, illetve Vietnámot említette, mint a fejlődés további lehetséges irányait. Mi a helyzet most? Még mindig ebben a térségben gondolkodnak?

Kelet-Ázsia és az arab térség a cégünknek jelenleg elsősorban mint értékesítési piac fontos. Ez érvényes a hidegvizes termékeinkre, de a klimatizálás és a légkondicionálás területére is. A Herz itt az utóbbi évtizedben remek pozíciót szerzett magának ezekben az országokban. Elsősorban a műszaki tanácsadás és a termékek magas minőségével sikerült meggyőzni az ügyfeleinket.

Az építőiparban és az épületgépészetben fellendülés tapasztalható. A kereslet megvan, a szükséges gyártókapacitás megvan, milyen tervekkel vágtak neki a 2016-os évnek?

A 2016-os év mindenképpen az új cégek integrációjának jegyében telik. Ezek az egységek kapcsolódnak az energiahatékonysághoz a szabályozás révén, az energiabiztosításhoz a hőszivattyúk és kazánok révén, valamint az energiahatékonyság növeléséhez például a Hirsch szigetelőanyagai révén. Az említett elemek egymáshoz illeszkednek, így ügyfeleinknek még teljesebb, még összetettebb megoldásokat tudunk nyújtani.

Eddig minden beszélgetésünk alkalmával udvarias, de elutasító választ kaptam a magánéletét firtató kérdésemre. Ha most feltenném a kérdést, mit válaszolna? A beszélgetés megint a paradicsompalántáira terelődik? Egyébként megvolt az ez évi betakarítás? Kaptak a kollégák is a saját terméséből?

Ahogy helyesen megállapította, nincsen olyan magánéleti történés, amiről érdemes lenne beszámolni. A kollégákat viszont valóban érdekli a paradicsompalánták sorsa, az első szemek pedig valamikor július második felében meg is érkeztek az irodába.

Legutóbb a milánói szakkiállításon találkoztunk, ahova a Herz több újdonságot is hozott. Mondana pár szót a legfontosabbakról? És mivel készülnek a következő jelentős szakkiállításra, a frankfurti ISH-ra?

A milánói MCE kiállításon különböző termékcsoportok újdonságait mutattuk be. A kínálat az F4007-es nyomáskülönbség-szabályozóval, valamint az F4006-os térfogatáramkorlátozó karimás szeleppel bővült és így jelentős előrelépés történt abba az irányba, hogy a hűtőalkalmazások piacán is jelen lehessünk. A nyomáskülönbség-szabályozó most már DN150-ig, három különböző működési tartománnyal – 10- 40kPa, 20-80kPa és 50-150kPa – kapható. Az F4006-os sorozat pedig DN200-ig, normál és emelt térfogatáramú kivitelben készül. Ezt a termékcsaládot a 2017-es ISH-ra tovább bővítjük.

A fan coil-oknál alkalmazható, előszerelt csatlakozócsoport, a Connect 4 sorozatunk két újítást is kapott. Egyrészt mindegyik kivitel elérhető már szigetelt dobozzal, ami jelentősen lecsökkenti a beszerelésnél a munkaigényt. Másrészt mérnökeinknek még kompaktabb, még kisebb kivitelben sikerült elkészíteni, így az új Compact Connect 4 már nagyon kis helyen is elfér.

Az ETKF+, a rádió távvezérlésű elektronikus termosztatikus fejünk szintén új fejlesztés, egyenesen a „Smart Home” szegmensbe. A fémből készült csatlakozó hollandija által ráadásul kiemelkedik a legtöbbször műanyagot használó versenytársak közül. Az ablaknyitás-érzékelő, a helyiségtermosztát és az opcionális internetes csatlakozási felület segítségével a kívánt hőmérséklet akár távolból is beállítható.

Az ivóvíz szegmensben bemutattuk az új nyomáscsökkentőt DN50-ig, aminek a hidegvizes mellett most már réz szűrőházas melegvizes változata is van.

A 2017-es ISH-n bemutatandó termékeink a karimás szelepek kínálatának további bővítését szolgálják, illetve a fűtővíz minőséggel kapcsolatosak. És természetesen az új trend, a fűtőtesteknél és padlófűtés-osztógyűjtőknél használatos dinamikus szelepek – térfogatáram- korlátozók – térnyerése mellett sem megyünk el szó nélkül.

Hogyan teleltek az enduro motorok? Van már útiterv idénre? Tudja már, melyik partnereket hívja meg a túrára? Lesz köztük újra magyar is?

A motorok jól átvészelték a telet és már voltunk is partnerekkel kirándulni. Az enduro motorokkal az aszfalt helyett hegyen-völgyön át megyünk, ami különösen nyáron izzasztó, és nem mindenki birkózik meg zökkenőmentesen a szűk erdei ösvényekkel, járatlan utakkal. Javaslom, a szerkesztő úr és Marosi úr is tartsanak egyszer velem és akkor lehet beszámolót készíteni az élményekről. Természetesen a magyar partnereink előtt is nyitva az ajtó, ha felveszik velünk a kapcsolatot, szívesen szervezünk nekik is egy hétvégi kirándulást.

Kicsit most Marosi Balázs nevében is érdeklődöm: mikor tervezi a legközelebbi magyarországi látogatását? Van-e mostanában erre valamilyen apropója?

Be kell vallanom, nem sűrűn vagyok Magyarországon, egyszerűen azért, mert inkább oda utazom, ahol segítségre van szükség, ahol meg kell oldani valamilyen problémát. Emiatt Magyarország ritka úti cél. Ha kérik, természetesen szívesen megyek, mert a látogatás egy leányvállalatnál, ahol minden rendben működik, mindig örömteli.

Ezek szerint elégedett a magyar Herz eredményeivel?

Magyarországon a Herz egy, a kereskedők és az egész iparág által megbecsült partner. A kollégák, Marosi Balázs vezetésével, mindig készséggel rendelkezésre állnak, ha az ügyfélnek tanácsra, segítségre van szüksége.

Melyek a rövid- és a hosszú távú tervei? Soroljon fel, kérem, néhányat!

Meggyőződésem, hogy egy olyan cégnek, mint a Herz, mindig mozgásban kell lennie. Szerintem ugyanis az a vállalat, amelyik nem növekszik, bukásra van ítélve. Mi ma olyan termékpalettát és műszaki megoldásokat tudunk nyújtani, amilyet szinte senki más: biomassza kazánokat 20 megawattig gőz és forróvizes rendszerekhez, szerelvényeket és szabályozószelepeket fűtés-, hűtés-, ívóvíz- és gázrendszerekhez, termékeket felületfűtéshez, felülethűtéshez a Hirsch Servo-tól és az Universa-tól és még rengeteg minden mást. A cégcsoportunk célja, hogy megoldásainkkal a világ minden pontján jelen legyünk. A kelet-ázsiai, afrikai, latin-amerikai térségben még komoly potenciált látok. Szeretnénk még olyan újabb cégeket is a cégcsoportban tudni, akik termékeikkel vagy piacaikkal további erősítést jelentenek számunkra. Mindezt persze a realitások talaján maradva, kerülve a kalandokat, hogy az 1896 óta, vagyis idén éppen 120 éve íródó történetünk további sikeres évekkel folytatódjon.

 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam