belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

90 éves a Stiebel Eltron Kft. anyavállalata

Egy csodálatos eseményen vehettek részt azok, akiket a XIII. kerületi Dráva utcai kikötőből induló hajós rendezvényre invitáltak a szervezők, hogy a Stiebel Eltron Kft. partnereivel együtt ünnepeljék a cég 90. születésnapját. Az eseményen történteket Győző Miklóssal, a hazai leányvállalat marketing vezetőjével taglaljuk.

 

Kilencven év tiszteletre méltó időtartam! Adnál egy rövid ismertetőt az anyavállalat fejlődéséről?

Ez valóban nagyon hosszú múlt, majdnem egy évszázad. 1924-ben kezdődött a történet, amikor a Theodor Stiebel nevű fiatal mérnök feltalálta a merülő vízforralót. Készített belőle egy próbaszériát, bemutatta egy vásáron és tekintettel az ott elért nagy sikerre, alapított egy vállalkozást, Eltron dr. Stiebel néven. A furcsa, kacifántos neve ellenére a vállalat gyors fejlődésen ment keresztül. Az akkoriban kicsinek, de hatékonynak mondható merülő forraló üzletág ugyanis nagyon sikeres lett. A legfontosabb sarokpont az életükben, amiről mindenképpen meg kell emlékeznünk az, hogy a 60-as évek végén Theodor Stiebeltől a fiai átvették a cég irányítását. A fiúk közül Ulrich Stiebel volt az aktívabb, aki itt Európában ma is gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A 70-es években döntött úgy, hogy a megújuló energiaforrások hasznosítása felé fog fordulni és Európában szinte elsőként, már 1976-ban sorozatgyártásban állítottak elő napkollektort és hőszivatytyút. Ezt a lépését a szakma akkor szabályosan kinevette. Ez egészen a 90- es évekig így volt, amikor először Nyugat-Európában történt egy robbanásszerű fordulat és a Stiebel Eltron hirtelen felkerült a térképre, mint hőszivattyú gyártó. 2004-2005 óta pedig már Magyarországon is, mint első számú hőszivattyú gyártók vagyunk jelen. De ebben az országban már 1992 óta van jelen a cégünk, úgyhogy nem csak a 90. születésnapot ünnepeljük, hanem a magyarországi 22 éves jelenlétet is.

Egy hajón ünnepelni – ha az égiek is kedveznek – igen jó dolog, mert amikor a hajó elindul, a vendégsereg akarva, akaratlanul együtt marad! Ezért választottátok ezt a módját az ünneplésnek?

Valóban volt ilyen tervünk, hogy ne engedjük elmenekülni a vendégeket, de minden szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy nem is akart senki idő előtt távozni. Meglepően sokan jöttek el, több mint 100-an érkeztek, úgyhogy éppen csak, hogy elfértünk a hajón.

Az elmúlt sok-sok év alatt gondolom öröm és bánat is ért benneteket. Mondanál néhány eseményt?

Nehéz kiragadni egy-egy történést. Hatalmas változás ment végbe a cég életében és egyszerre volt ez trauma és örömünnep is, amikor Magyarországon a Stiebel Eltron végleg leszámolt a fosszilis energiahordozókkal és megszüntettük a gázkészülékek forgalmazását, azaz végérvényesen a megújuló energiaforrások felé fordultunk. Nagyon bátor lépés volt ez akkor a cég részéről és nehéz volt elérni, hogy ma a hőszivattyúk területén meghatározó gyártónak számítsunk. Hasonlóan rendkívül nagy öröm és feladat volt számunkra, hogy néhány éve belekezdtünk a napelemek gyártásába és forgalmazásába, ami egyértelmű sikereket hozott nekünk. A piac meghatározó, prémium szegmens képviselői lettünk.

Hogyan éltétek meg az elmúlt évek – gazdasági válsággal terhelt – megpróbáltatásait? Büszke-e rátok a 90 éves anyukátok?

Igen. Az elmúlt évek építőipari mélyrepülését erős stagnálással és nulla közeli eredménnyel sikerült túlélnünk. Ezt mi – ismerve a körülményeket – szinte sikernek könyveltük el, és az anyavállalat is elfogadhatónak tartotta. Viszont a 2014. év egyértelműen a fordulat éve volt, most jelentős növekedésben vagyunk, amiért természetesen nagyon megdolgoztunk, úgyhogy meg is dicsért minket a németországi vezetés. Magyarország nekünk most egyértelműen a fejlődést jelenti.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam