belépés / regisztráció
2021. augusztus 3. kedd
Aktuális lapszám

„Tökéletes víz” biztosítja a modern fűtési rendszerek hatékonyságát és rendelkezésre állását II.

A cikk első részében leszögeztük, hogy a fűtési rendszerek tervezőinek a rendszerek feltöltésétől kezdve, a víz valamennyi fizikai és kémiai buktatóját ismerniük kell, és tudniuk kell, hogyan kell azokat kezelni. Ezért tehát bemutattuk a víz alap tulajdonságait és ismertettük, hogy a vízkő miért és hogyan akadályozza a hővezető képességet, illetve elkezdtük boncolgatni a pH-érték kérdését, melyet ebben részben fejtünk ki teljesen.

 

A „tökéletes víz” azt jelenti tehát, hogy nem keletkeznek miatta zavaró lerakódások. Fontos, hogy tudjuk: minden egyes anyag rendelkezik olyan pH-tartománnyal, amelyben az anyag védett (1. ábra).

A fűtővíz előkészítése pH-értékre gyakorolt hatása a 2. ábrán bemutatott jelenségben figyelhető meg. Valamenynyi változás a fűtővízben megy végbe, ez az oka annak, amiért a VDI 2035-ös előírás 2. része a pH-érték mérését kb. 8 hét után kéri. A pH-értékek, amelyek az alumínium számára nem veszélyesek (például 6,5 - 8,5 közötti értékek), az acél és a rézalkatrészekre vonatkozóan is kritikusak lehetnek. Az oldott réz (rézionok) az alumíniumkomponenseknél fokozott rézindukálta alumíniumkorrózióhoz vezethet, és mint ismert, acél alkatrészek sem alkalmazhatók 6,6- os pH-érték esetén.

Az érvényes VDI 2035-ös előírás 2. része, akárcsak annak jogelődje, a minimális pH-értéknek a 8,2-t határozta meg. Ennél a pH-értéknél alig van szén-dioxid a vízben. Ez megakadályozza a teljes fűtési rendszerben a korróziós anyagok (a szén-dioxid által oldott fémek, kivéve az alumínium) fűtési felületekhez való áramlását (ott a vízkőhöz hasonló kiválását).

A tökéletes víz a teljes rendszer tekintetében (beleértve az alumínium alkatrészeket is) a tiszta, ásványi anyagoktól és gázoktól mentes víz. Fontos, hogy az oldott gázokat (oxigén, nitrogén és szén-dioxid) is eltávolítsák, vagyis üzemi hőmérsékleten (tehát fűtési hőmérsékleten) légtelenítsék, de ez természetes dolog minden egyes üzembe helyezéskor.

A tényt, hogy az ásványi anyag tartalom jelentősen befolyásolja a korróziót, illetve a korróziós sebességet, a 3. ábra mutatja. A VDI 2035-ös előírás 2. része (valamennyi lényeges adattal) foglalkozik a hőhordozó közeggel, ezért az anyagok védelme érdekében alacsony sótartalmú vizet javasol (4. ábra). Az alacsony oxigénkoncentráció tolerálható a modern kondenzációs kazánok kötelező karbantartásakor. (Bízza ezt az üzemeltetőre, a fűtési szakembernek egy megfelelő ajánlatot kell készítenie!). Nem csak a füstgázoldalt és a kondenzvíz elvezetést kell kitisztítani, hanem a tágulási tartályt is, illetve a nyomást kontrollálni és használhatóságát biztosítani kell.

Összefoglalva: A fűtési kivitelezők fontos szerepet játszanak abban, hogy a fűtés energiahatékony és fenntartható legyen, ehhez pedig a fűtővíz jó minősége elengedhetetlen. Annak érdekében, hogy elkerüljük az energiaveszteséget okozó lerakódásokat és a korróziós problémákat, szükség van a megfelelő vízminőségre és a félévente elvégzendő vízkémiai ellenőrzésekre.

Az alacsony sótartalmú víz minden rendszer számára megfelelő, alumínium alkatrészeket tartalmazó rendszer esetén pedig szükséges.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a vízre és hőre szakosodott cégeknek alapvetően pozitívak a kilátásai. „Tökéletes vízzel” és karbantartási szerződésekkel ezek a vállalkozások a helyes és biztonságos oldalon állnak.


1. ábra. „Védett” pH-területek különböző anyagok esetén

2. ábra. A pH-érték változásai fűtővíz kezeléstől függően

3. ábra. Korróziós nehézségek a sótartalom függvényében

4. ábra. A korróziós folyamat áramköre


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam