belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

„Svájci pontosság, német precizitás”

Thermo vadonatúj autóbuszával vágtunk neki a nagy utazásnak 2014. május 4-én, hogy megnézzünk egy modern hőszivattyú gyárat. Mindenki elfoglalta a helyét, és megkezdődött az utunk Kasendorfba, a svájci-német gyártó céghez. Mivel több hőszivattyú gyár egyesült, így a cég új nevet kapott: „AIT Deutschland”.

 

Ez talán a világ legkorszerűbb olyan gyára, ahol csak hőszivattyúkat készítenek, 2 kW-tól 2 MW-ig. Nincs egyéb termék, a szerelősorokon csak hőszivattyú készül. Érezni, hogy számukra nem csak a profit, hanem a műszaki tartalom, a minőség az elsődleges.

A címben is szereplő „Svájci pontosság, német precizitás” kifejezés, a gyönyörű, ultramodern gyár dolgozóinak a szlogenje.

Az AlphainnoTec hőszivattyú gyár 4 nagy egységből áll:

1. A 3 szintes irodaépület, amelynek a falai üvegből vannak. Kintről, az utcáról látni lehet, hogy ki van a helyén, ki dolgozik, és mit csinál. Nem mintha szeretnék üvegfalak mögött dolgozni, de a látvány lenyűgöző.

2. A 2 szintes, szintén rendkívül modern, sok-sok oktatótermet magába foglaló oktató ház.

Az alsó szinten, több száz négyzetméteren beszerelt és működő hőszivattyúkat helyeztek el, ahol jól látható, mit és hogyan kell beépíteni. Itt található egy terem, ahol ezek a csodálatos gépek el vannak fűrészelve, hogy a látogató megismerje a berendezések működését, szerkezetét, a hőszivattyú belsejét.

Az emeleten több nyelvű oktató termek vannak, a legkorszerűbb technikával felszerelve. A világ minden sarkából jönnek ide szerelők, mérnökök, hogy tanuljanak, megismerjék a legjobbat, a világ egyik piacvezető gyárának hőszivattyúit.

3. A szintén 3 szintes, több ezer négyzetméteres laborépület.

Itt sok-sok mérnök dolgozik azon, hogy évről-évre egyre halkabb és egyre jobb COP-vel rendelkező AlphainnoTec hőszivattyúk kerülhessenek ki a piacra. Szintén egy ultramodern épület, ahol nagyon sok, nagyon okos ember dolgozik. A világ talán minden részéről jöttek ide fejlesztőmérnökök. Nekem ebben az épületben mindig az jut eszembe, hogy ez egy „észkaptár”. Nagyon jó érzés köztük sétálni, nézelődni.

4. Utoljára, de nem utolsó sorban a több tízezer négyzetméteres gyár.

Nem egy lepusztult, piszkos épületet, hanem szintén rendkívül modern, kívülről is gyönyörű gyáróriást láthattunk. Körben sok-sok kapu, ahová a kaminonok állnak: hozzák az alkatrészeket, viszik a kész hőszivatytyúkat. Itt is, hasonlóan a Mercedeshez, már másodperc pontossággal, időre érkeznek az alkatrészek. Nem raktárról dolgoznak. Nem semmi ez a német logisztika!

Néhány szó a programunkról: délelőtt oktatás (a cég fejlődése, termékei, közel százféle hőszivattyú), majd finom ebéd a gyárban. Természetesen a gyár saját konyháján készül az ebéd is. A futurisztikusnak mondható étteremben minden, ami szemszájnak ingere, kapható. Nem kell mást tennem: a nyakamban lógó, a recepciónál kapott plasztik kártyát hozzá kell érintenem az automatához és máris kipottyan elém, amit szeretnék. Utána vissza az előadóterembe, ahol folytatódik az oktatás. Mindenki jól érzi magát. A szünetben, az előadótermek előtti kávézóban, ki vannak rakva a sütemények, ásványvizek, üdítők, s akár hiszik, akár nem, még masszírozó fotelek is. Bal kezemben kávé, jobb kezemmel majszolom a süteményeket és hátradőlök a masszírozó fotelben, ami a fejem búbjától a kis lábam ujjáig mindent megmasszíroz. Tökéletes felfrissülés, maximális élvezet.

Ennek is vége van egyszer, megyünk vissza a terembe. Így is lehet tanulni, minden az emberért, minden a tudásért. Bevezethetnék ezt nálunk is! Lehet, hogy több kedve lenne az embereknek iskolába járni?

Az este, a nap fénypontja. Elmentünk Kulmbachba, Németország egyik leghíresebb étteremszerűségébe. Már az ajtóban lehet látni a nagy rézkondérokat. Itt készítik a sört, amit a rendkívül finom vacsorához szolgálnak fel.

Vacsora után beültünk a jó kis buszunkba, mellyel visszatértünk a szállodába.

Pár nap élvezet, pár óra tanulás, a világ és a szemléletünk egy kicsit megváltozott. Lehet békében, nem acsarkodva, sok okos emberrel együtt dolgozni, csodálatos gépeket, termékeket megalkotni.

Hazafelé is volt miről beszélnünk, és gyakran hangzott el az az óhaj, hogy jó lenne itthon is, ilyen gyárban, ilyen alkotó közösségben dolgozni, talán még az üvegfalak sem zavarnának.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Érdekes szakértések I.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam