belépés / regisztráció
2021. augusztus 3. kedd
Aktuális lapszám

„Magyar Épületgépészek Napja 2012” tervpályázat

Ebben az évben is – a 2006-ban indított hagyományoknak megfelelően – a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség a „Magyar Épületgépészek Napja 2012” rendezvényhez kapcsolódó nyilvános tervpályázatot hirdetett, amelyen igen aktív részvétel volt a jellemző. Most már elmondhatjuk, amit ez az év is igazol, hogy a tervezők körében sikerült felkelteni az érdeklődést az épületgépészeti tervpályázaton való részvételre.

 

 A pályázat célja minden évben az épületgépészet területén megkezdett, vagy megvalósult korszerű rendszerek, berendezések figyelemmel kisérése, a kiemelkedő tervezői munka elismerése és megismertetése. Fő feladatunknak tartjuk megkeresni az utóbbi években megvalósult, illetve tervezett munkák közül a legjobb tervmegoldást és tervezőt, aki az adott feladat tervezésére a mai kornak megfelelően alkotta meg mérnöki munkáját.

Az idei Épületgépész Naphoz kapcsolódva is több pályázó nyújtott be anyagot. A benyújtott pályaművek alapján is látszik, hogy a mai gazdasági viszonyok között az épületgépész tervező mérnökök aktívan veszik ki részüket a gazdaság fellendítésében.

A beérkezett pályaművek gondos és alapos műszaki munkákról tettek tanúságot. A Magyar Mérnöki Kamara Minősítő Bizottsága döntését a díjazottak tekintetében egyhangú szavazással hozta meg. A pályázaton az első díjat a Mangel Zoárd nevével fémjelzett tervezői csoport által benyújtott pályamű nyerte el, amely röviden összefoglalva a következőről szólt:

Az Agóra Szeged Pólus intézmény gépészeti tervezése

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízása alapján a város központjában egy olyan létesítmény tervezését kellett megvalósítani, amely kiállításoknak (főleg fiatalok esetében interaktív módon) ad teret, kulturális rendezvények megtartására alkalmas, a belváros ékességeként, akár egy – ahogy a neve is jelzi – görög agóra üzemel. Lehetővé teszi a szórakozással egybekötött tudás és tapasztalat megszerzését. A megbízó kihangsúlyozta, hogy az épület energiatakarékos üzemeltetése miatt is igen fontos a tervezők „energetikai szemlélete, felfogása”.

A tervezett gépészeti rendszerek

Fűtés/hűtés megoldás erőforrása a függőleges talajkollektoros hőszivatytyús rendszer, amely az épületen belül egy alacsony hőmérsékletű (Uponor) hűtő/fűtő fal- és mennyezeti fűtést szolgál ki. Azokon a helyeken, ahol ez valamely okból nem lehetséges, ott fan-coil készülékeket szereltek fel. Az épület légtechnikai rendszerét különböző zónákra osztották fel (előadó- és konferenciaterem, átrium frisslevegő és a mellékhelyiségek elszívó rendszere, valamint az éjszakai átszellőztető rendszerek), amelyekben eltérő módon oldották meg a frisslevegő igény pótlását és a szükséges hőigények ellátását. A létesítmény gépészeti rendszereinek összhangjáról, optimális működéséről egy szabadon programozható épületfelügyeleti rendszer gondoskodik. A pályamű bíráló bizottsága külön értékelte, hogy a tervezők mérlegelték és kihasználták a ma rendelkezésre álló műszaki lehetőségeket és a munkájukat a többi szakág együttes szemléletével végezték. A feladat magas szintű megoldásával méltán nyerték el az első helyezést. Ezúton is szeretnénk megköszönni a pályázaton résztvevő kiváló mérnökök aktivitását és a szakmához való hozzáállását, amely példamutató a mérnöki társadalom számára.

(A tervpályázat szerzője: Virág Zoltán)


A szerzõ egyéb cikkei:

  Technológiai és komfortkövetelmények megvalósítása a Szegedi ELI Lézer Kutató Intézet tervezése során
  Közintézmények energetikai helyzete Magyarországon
  7D tervezési eljárás az épületgépészetben

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam