belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

700 milliárd forintos támogatást kaphat az energetikai szektor

Évente 100 milliárd, 2020-ig összességében 700 milliárd forint áramolhat az energetikai szektorba, jelentette be Glattfelder Béla, a HIGH SIX TEAM Kft. energetikai fórumán. Ennek köszönhetően cserélődhetnek elavult energiaforrásaink, nőhet a hazai vállalkozások versenyképessége, és egyúttal csökkenhet hazánk energiafüggősége is.

 

A napjainkban bejelentett, vállalkozásösztönző pályázati pénzek mellett jelentős uniós, illetve állami támogatás érkezhet a megújuló energetikai szektorba is, tájékoztatott a HIGH SIX TEAM Kft. budapesti szakmai fórumán Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. Glattfelder elmondta, hogy évente várhatóan 100 milliárd, a következő hét évben pedig összesen 700 milliárd forintra lehet majd pályázni. Emellett a széndioxid kvóta eladásából származó évi 10 milliárd forint is e területre áramolhat, így – a két forrásnak köszönhetően – a következő időszakban hétszer annyi támogatásra lehet majd számítani, mint az előző ciklusban. Az államtitkár szerint a pályázati pénzek jó lehetőséget fognak nyújtani azoknak, akik forrás hiányában nem nyúltak a megújuló energiához, hiszen a vállalkozások csak akkor tudnak tartósan versenyképesek maradni, ha korszerű energetikai megoldásokat használnak a gyártás során.

Az új forrásoknak köszönhetően újabb munkahelyek születhetnek, cserélődhetnek az elavult energiaforrások, másrészt pedig ezáltal is csökken Magyarország energiafüggősége. Ez a jelenség egyébként Európa szerte is ismert és ennek fényében dolgozta ki az Unió a 2020-as cselekvési tervet, ami 20 százalékos energiahatékonysági javulást ír elő, 20 százalékkal növekvő megújuló energiatermelés mellett, aminek köszönhetően pedig 20 százalékos CO2 kibocsátás csökkenést is elvárnak. Hazánkban is ennek tükrében alakították ki a következő bő öt év tervezetét, amiben a geotermikus energia és a biomassza felhasználás nagyobb szerephez jutna.

Átalakulás várható a villamosenergia- termelő kapacitásban is: 2008- ban 9000 megawattot termelt országunk, 2025-re várhatóan már 10000 megawattra lesz szükségünk a növekvő villamos energia felhasználásnak köszönhetően. A jelenlegi termelő egységek azonban nagyon elavultak, tehát cserére érettek. Az új igényeket nagyrészt atomenergiával láthatjuk el, illetve a közeljövőben nagyjából 1500 megawattnyi újonnan megjelenő megújuló energiával is kalkulálhatunk.

A HIGH SIX TEAM Kft. szakmai rendezvényén Borsi László az ingatlanpiaccal kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy hosszú idő után élénkülés tapasztalható e területen. A szakember elmondta: amíg tavaly egész évben 84.000 lakás cserélt gazdát, addig idén fél év alatt már 54.000 lakás került új tulajdonoshoz. Az új lakásépítések továbbra is történelmi mélyponton vannak, azonban a használt lakások értékesítési adatai hosszú távon bizakodásra adhatnak okot. Emellett a hitelpiaccal kapcsolatosan is növekedésről számolt be Borsi: amíg tavaly 63,4 milliárd forintot helyeztek ki a bankok, addig idén már 96,5 milliárd forintot hiteleztek a pénzintézetek, ami többek között a töretlen népszerűségű lakástakarékoknak is köszönhető.

„A hazai lakások minősége az energiahatékonyságban is megjelenik. Amíg itthon 250 kWh\m2 az átlagosan felhasznált energiamennyiség évente, addig Európában ez a szám 30 kW órával kevesebb” - vette át a szót Ádám Béla, a Nemzeti Megújuló Energia Platform elnökségi tagja. Ádám Béla azt is elmondta, hogy véleménye szerint a lakosság ösztönzése alapvető feladata a mindenkori kormánynak, amire a most megjelenő források megfelelőek lehetnek. Ezáltal pedig a vállalkozói szegmens mellett a magánszemélyek is korszerűbb megoldásokkal biztosíthatják az energiaellátásukat.

Az előadók sorát Ádám Zsolt, a HIGH SIX TEAM Kft. ügyvezetője zárta, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalkozók mellett a magánemberek esetében is paradigmaváltásra van szükség: a megújuló energia kapcsán nem szabad ugyanis megtérülésről gondolkodni. Sokkal inkább érdemes annak tudatában belekezdeni a beruházásokba, felújításokba, hogy az új rendszerek segítségével hosszú távra, fix áron, előre megvehetjük a villanyszámlánkat.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam