belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

49. Nemzetközi Gázkonferencia

A 49. Nemzetközi Gázkonferenciára és Szakkiállításra 2017. november 7-8-án került sor a siófoki Hotel Azúrban. Az esemény főszervezője a Magyar Földgázkereskedő Zrt. volt. Az 542 résztvevő a gázipar különböző területéről érkezett. A konferenciához csatlakozó kiállításon 9 szakcég mutatta be újdonságait.

 

Fazekas László, a Magyar Földgáz-kereskedő Zrt. vezérigazgatója

A rendezvényt Fazekas László, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. Ezt követően Kádár Andrea Beatrix, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős helyettes államtitkára az infrastruktúra fejlesztésekről, illetve az EU energetikai szabályozásairól tartott előadást.

Csiba Péter, az MVM Igazgatósági elnöke az MVM stratégiai feladatait és nemzeti közműszolgáltatáson belüli szerepvállalását ismertette.

Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója a nemzeti közműszolgáltatás kialakításában elért eredményekről, a jövőbeni tervekről, és az ún. okos közműmodell bevezetéséről tartott előadást.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnökhelyettese, Dr. Grabner Péter előadásában a független szabályozó fontosságát és a tervezett hivatali feladatokat ismertette. Kiemelte, hogy az Üzemi és Kereskedelmi Szabályzatot a MKEH irányítása mellett átdolgozzák és 2019. január 1-jével hatályba léptetik.

Az FGSz Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója, Terhes Kristóf kiemelte, a hazai földgáztermelés csökkenése miatt az importhányad a következő években tovább fog növekedni, és elérheti a 90-95%-ot. A konferencia második napján került sor „A gázipari szabályozások aktuális műszaki kérdései” szekció ülésre, amelynek vezetője, Csallóközi Zoltán, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület elnökhelyettese, a Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozatának elnöke volt, aki bevezető előadásában a hazai gázipar legfontosabb eseményeit és változásait ismertette. Ezek közül kiemelhető:

A 2017. év az első olyan év, amikor az egyetemes szolgáltatásra jogosult 3,4 millió fogyasztót egy szolgáltató, a FŐGÁZ lát el. A gáz csatlakozóvezeték és felhasználói berendezések kiviteli tervét – 2017. július 1-jétől – az eddigi 15 nap helyett 8 munkanapon belül kell az elosztói engedélyeseknek felülvizsgálni.

Szintén július 1-jétől lakossági célú felhasználás esetén az elosztóvezeték építése 250 fm-ig díjmentes. Az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSz) neve Nemzeti Közművek Zrt.-re változott. A Nemzeti Közművek Zrt. 2017. októberében megvásárolta az ÉGÁZDÉGÁZ Földgázelosztó Zrt.-t, amely hat megyében 23.125 km elosztóhálózatot üzemeltet. 2017. november 6-ától a FŐGÁZ neve NKM Földgázszolgáltató Zrt.-re, az elosztói engedélyes neve NKM Földgázhálózati Kft.-re változott.

A gázfogyasztók száma kismértékben növekedett: 2016. december 31- én 3.453.000 volt; a földgázfelhasználás szintén növekvő tendenciát mutatott, 2016-ban 8,98 milliárd m3 volt.

A szekcióülés keretében Dr. Szunyogh István, a Miskolci Egyetem tanszékvezetője, és Dr. Szilágyi Zsombor gázipari szakértő, az LNG előállítás és szállítás műszaki-technológiai folyamatairól tartott előadást. Az LNG egyre nagyobb szerepet kap a földgázfelhasználásban (az EU országokban 2016-ban meghaladta a 10%-ot). Az LNG ellátási folyamata összetett: kitermelés, cseppfolyósítás, tisztítás, hűtés, szállítóhajókba való töltés, szállítás, majd visszagázosítás. Az előadás ezen technológiai folyamatokat részletesen bemutatta.

Kerekes Ferenc, a Gázelosztó Szakági Műszaki Bizottság elnöke „10 év a gázszolgáltatás biztonságáért” címmel tartott előadást. Többek között ismertette a Gázelosztó Vezetékek Biztonsági Szabályzatának változásait, a minőségirányítási rendszerek bevezetését, és a PE rendszerek élettartam vizsgálatának eredményeit.

2017. július 1-jétől a tervezői közműegyeztetést csak ún. elektronikus közműrendszeren keresztül lehet indítani. Ez jelentős változás az évtizedek óta fennálló személyes ügyintézéssel szemben. A közmű-üzemeltetőknek 8 napon belül kell az érintettségről nyilatkozni, és további 22 napon belül az e-közmű rendszerben a nyilatkozatot kiadni. Az eddigi tapasztalatokat és a működési nehézségeket mutatta be Berkes Gábor, az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó műszaki igazgatója.

A 70 kW hő-teljesítményű helyiségfűtő berendezésekre vonatkozó EU és hazai szabályozás 2016. július 1-jével lépett hatályba. A készülékpiac közel másfél éves tapasztalatait mutatta be Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. Ismertette továbbá a 2018-ban hatályba lépő szabályozásokat, amelyek a konvektorokra, illetve a károsanyag- kibocsátás (NOX) értékére vonatkozik.

A szekcióülés záró előadását Blazsovszky László, a Gázipari Szakági Műszaki Bizottság elnöke tartotta. A Gázipari Biztonsági Szabályzat átdolgozása során bevezették az égéstermék-vezető fogalmát megkülönböztetve a kéményseprő-ipari törvény szerinti égéstermék-elvezető fogalomtól. A két iparágnak közösen kell megoldania a fennálló problémát, a vonatkozó szabályozások átdolgozásával.

Összességében megállapítható, hogy a 49. Nemzetközi Gázkonferencia sikeresen lezárult, több kiváló szakmai előadás hangzott el. Több előadó is megerősítette, hogy ellátás-biztonsági szempontból megnyugtató a helyzet, így várhatóan problémamentes lesz a 2017/18. évi téli időszak.


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam