belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

48. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállítás

„A gázkonferencia hagyományosan a hazai földgázipar legjelentősebb eseménye, ezért ebben az évben is a szakmai program összeállításánál olyan témákat szerettünk volna idehozni, ami az iparági szervezetek számára aktuális és fontos.” – mondta megnyitó ünnepi beszédében Fazekas László levezető elnök, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. vezérigazgatója. És a számok is őt igazolták, mert 10 kiállító céggel és 545 regisztrált résztvevővel indult november 15-én a siófoki Hotel Azúrban a konferencia.

 

Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár asszony az alábbi gondolatokkal nyitotta meg a rendezvényt: „Az elmúlt időszakban a globális földgázpiac átalakulásának lehetünk tanúi. A kőolaj piaci ára meredeken, kb. 60%-ot zuhant, ezért az olaj- és gázipari vállalatok drasztikusan csökkentették a kutatásra, fejlesztésre szánt beruházási költségeiket. Ugyanakkor a földgáz árak is, a nemzetközi gáztőzsdén 20-25%-kal mérséklődtek. A másik jelentős esemény, hogy 2016. november 4-én életbe lépett a 195 ország által elfogadott, és már több mint 100 ország által ratifikált párizsi globális klímavédelmi keretmegállapodás. Az egyezmény betartásával elérhető károsanyag- kibocsátás csökkentésének legfontosabb eszközei azok a karbonmentes technológiák, amelyekkel garantálni lehet a fogyasztási szükségleteket amellett, hogy biztosítjuk a gazdaság versenyképességét és a környezet védelmét. Ilyen, a nemzetközi klímapolitikai célkitűzéseket is támogató energiatermelési nyersanyag az atomenergia, a megújuló energiaforrások és természetesen a földgáz. Mindez azt is jelenti számunkra, hogy lehetőségünk van arra, hogy további lépéseket tegyünk a 2011-ben elfogadott Magyar Nemzeti Energiastratégia céljainak elérése felé.”

Ezt követően Bally Attila, az MVM Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese ismertette gondolatait: „Az energiapiac az elmúlt időszakban igencsak megváltozott, jelentősen beszűkült és a villamosenergia piac ugyanezt az utat járja be. A megújuló energiák térnyerése vitathatatlan, viszont jó hír a földgáz piacnak, hogy a földgázra és a földgáztüzelésre a jövőben is szükség lesz. Magyarország megkerülhetetlen mind a villamosenergia, mind a földgáz tekintetében, olyan lehetőségeink vannak a régiós tárolásra, akár egy észak-déli folyosóban való részvételre, ami egyedülálló. Ezzel a lehetőséggel élnünk kell! Az Oroszországból érkező földgáz még mindig Magyarországi földgázellátásnak az alapja, de mi is keressük a lehetőséget, hogy hogy tudjuk ezt a portfóliót diverzifikálni. Persze még nincs készen hozzá a kellő infrastruktúra, de bízom benne, hogy előbb-utóbb ezt is tudjuk pótolni. Az MVM elsődleges feladata, hogy garantálni tudja minden magyarországi fogyasztónak, hogy akármilyen hideg-meleg tél van, gázzal el lesz látva az ország.”

Ezután három szekcióban (infrastruktúra, földgáz-kereskedelem, gázipari szabályozások) folytatódott a munka. A szekcióülések, a kávészünetek és természetesen az esti gálavacsora és szórakoztató műsor is lehetőséget nyújtott a földgáz piac szakembereinek a kellemes körülmények közötti véleménycserére, szakmai konzultációkra, ezért bátran állíthatjuk, hogy a 48. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállítás is célját szolgálta.


Csallóközi Zoltán, a FŐGÁZ Zrt. ny. igazgatója, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület alelnöke, a Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozatának elnöke.

Hányadik gázkonferenciát kíséred figyelemmel?

1976 óta veszek részt gázkonferenciákon, és az elmúlt 20 évben mindegyiken vagy előadó, vagy szekcióvezető voltam. Az idén pedig mindkettő vagyok. Itt mindig olyan információk hangzanak el először, amelyek másutt meg sem jelennek. Nem véletlen, hogy mindig 450-500 résztvevő van jelen, vagyis minden évben a gázipar egyik legfontosabb eseménye ez az őszi konferencia.

Évről-évre milyen változást látsz a gázkonferencia programjaiban?

Minden évben van valami újdonság. Valamikor a kereskedelmi szekciónak van nagyobb jelentősége, valamikor a műszaki szekcióban vannak újdonságok. A gázipar mindig hoz olyan jogszabályi változásokat, amelyek a konferencia előadásaiban visszatükröződnek. Ezek a változások akár kereskedelmi, akár műszaki jellegűek, az engedélyesek szempontjából más megítélést kapnak. A konferencia keretei között pedig mindig nagyon jól lehet ütköztetni a véleményeket.

Közvetlen területem a műszaki szekció, amely minden évben szerepel a konferencia programján. Most is ennek a vezetője vagyok és a bevezető előadást tartom. Olyan kiemelt témaköröket tárgyalunk meg, mint a hálózati veszteség, vagy az ún. kondenzációs kazános rendelet hatálybalépése. Mit jelent ez tervjóváhagyás szempontjából az elosztóknál, mit jelent ez a forgalmazó, vagy a kereskedő szempontjából? Előadás lesz a kéményseprő ipar jelenlegi nagyon nehéz helyzetéről is, valamint az EU egységes mértékrendszerének hazai bevezetéséről.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam