belépés / regisztráció
2021. május 8. szombat
Aktuális lapszám

39. Mostra Convegno kiállítás

Egy olasz kiállítás mindig tartalmaz meglepetéseket a látogatók számára és ez most sem történt másként. Leszálláskor ugyanis bejelentették, hogy nem a milánói Bergamo repülőterén szállunk le, hanem Genovában, ami testvérek között is 200 km távolságra volt az eredeti célunktól. Mindez állítólag a sűrű köd miatt volt, amiből mi természetesen semmit sem érzékeltünk. Számunkra tehát így kezdődött az idei, 39. Mostra Convegno kiállítás, Milánóban.

 

Leszállás után kitereltek bennünket egy parkolóba és három – kizárólag olaszul beszélő – alkalmazott próbálta a tömeget sorba állítani, hogy a folyamatosan érkező autóbuszokra felrakjon mindenkit. Mivel hat repülőgép szállt le úgy, mint mi, ezért kb. 5-600-an voltunk a buszokra. A kialakult helyzetre az a kifejezés, hogy káosz, csak gyenge kísérlet, a valóságot meg sem közelíti. Végül, ha nem is az eredetileg beígért reggel 8 órakor, de délután 15 órakor el is kezdődhetett számunkra a szakvásár.

A bosszúságokat kárpótolta az a csodálatos látvány, amely a belépő és központi „űrállomás-szerű” mozgólépcső sorról tárult elénk. Ez a mozgólépcső sor kb. egy km hosszban szelte át a kiállítás területét, a 20- 21 hatalmas méretű kiállító csarnokot. Nos, nem részletezve, az elkövetkező napokban szinte ez lett a lakóhelyünk, fel és alá mozgólépcsőztünk, hogy elérjük a kívánt csarnokokat, hogy időben ott legyünk egy tárgyaláson, egy konferencia megnyitóján.

A kétévente megrendezett Mostra Convegno kiállítás valóban hatalmas, sok kiállítót és látogatót vonzó rendezvény. A szervező Reed Exhibition adatai szerint vezető pozíciót tölt be a fűtés, légtechnika, hűtés, szelepek, csatlakozók, szaniter technika területén és mindezt az energiamegtakarítás, a megújuló energiák kihasználása szem előtt tartásával. A kiállítás nagyságára jellemző, hogy 2 042 kiállító vett rajta részt, amelynek 43%-a külföldről érkezett, a maradék 53% pedig az eddig recesszióban lévő olasz piac cégei közül került ki.

A „Globál Comfort Technology” szlogennel megrendezett kiállítás legtöbb külföldi kiállítója Törökországból, Lengyelországból, a kelet-európai országokból és Spanyolországból érkezett. No, és ami a legfontosabb, ez a nagyszabású esemény 156 000 látogatót vonzott, ami 3%-kal több, mint 2012-ben volt.

Ha szabad a saját véleményemet is elmondani, némelyik olasz cég félelmetes „erődemonstrációt” mutatott be, ezer négyzetméteres területet bérelve, ilyen volt pl. az UNICAL, amely egy komplett csarnokot töltött meg, vagy az ARISTON és az Immergas cég, ahol egy séta a standjának egyik végétől a másikig komoly turisztikai teljesítmény volt. Végigtekintve a nevesebb olasz cégek listáján, gyakorlatilag mindegyik hazai képviselet anyavállalata jelen volt, talán bizonyítva ezzel azt is, hogy a pénzügyi, gazdasági válság véget ért és egy újabb időszak következik, ami remélhetőleg már nem a régi folytatása, hanem valami újat fog hozni azzal, hogy az energiatakarékosság kimeríthetetlen forrásait figyelembe veszi. Hihetetlen ötletek megvalósítását lehetett látni. Érdekesség volt még továbbá, hogy ismét jellemző volt a cégeknél a túlzott vendéglátás, a nagyvonalú ajándékozás és a korlátlan kocsmázás. Mindez már olyan méreteket öltött, hogy nem biztos, hogy jó érzéseket keltett az emberben.

Összegezve a tapasztalatokat, bátran állíthatjuk, hogy aki megtehette és meglátogatta a kiállítást, az biztosan nem csalódott, mert látni, érzékelni lehetett az elkövetkező időszak változásait és mindezt egy olaszos könnyed, laza környezetben. Azért, hogy azokat az olvasóinkat is, akik nem tudtak részt venni ezen az eseményen, bevonjuk egy kicsit a kiállítás hangulatába, megpróbálunk néhány itt látott érdekesebb új terméket összegyűjteni és bemutatni.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam