belépés / regisztráció
2021. április 20. kedd
Aktuális lapszám

34. Construma – 8. Hungarotherm kiállítás

Gyönyörű napsütéses időben indult régiónk egyik jelentős kiállítása, melyet ez évben különösen nagy érdeklődéssel vártunk. Tettük ezt azért is, mert egy hónappal ezelőtt ért véget az épületgépészek legnagyobb seregszemléje, az ISH vásár Frankfurtban és természetesen azt mindenki tudta, hogy azt felülmúlni sem termékkínálattal, sem látogatói számmal nem lehet.

 

Kíváncsian vártuk, hogy ugyan lényegesen kisebb léptékben, de meg tudja- e nyerni a hazai kiállítás a szakmában jelen lévő cégek érdeklődését, azaz lesz-e elég kiállító, és ami még fontosabb, hogy mekkora lesz az esemény látogatottsága.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója a kiállítást megelőző sajtótájékoztatón már mosolyogva és optimistán nyilatkozott:

„Idén is közel 50 000 látogatóra számítunk, mint az elmúlt években. Ezt alapozzuk arra is, hogy egy nagyon sikeres első negyedévet tudhatunk magunk mögött. A Construma 2015, az otthon zöld szigete, a régió piacvezető építőipari szakvására. Azt szoktam mondani, hogy egy kiállítás tulajdonképpen leképezi az adott szektor helyzetét, egy tükröt tart elénk. Ez pedig azt mutatja, hogy élénkül az érdeklődés az idei Construma kiállítás iránt, vagyis úgy tűnik, elindult ez az iparág is előre, és hál’ Istennek töretlenül növekszik az előző évekhez képest. Több nagy kiállító fog visszatérni és így nagyobb létszámmal is büszkélkedhetünk most, mint korábban. Nettó 18 200 m2-en 550 kiállító, 14 országból fog érkezni. A beharangozott 50 000 érdeklődőből pedig 70%-ban szakmai látogatót várunk, ez is azt mutatja, hogy a Construma szakmai kiállítás és nem csak a nagyközönségnek szól. Idén először köszönthetjük társrendezvényként a Lakásvásárt, aminek szintén nagyon örülünk.”

A hivatalos kiállítási megnyitón pedig az előzőeket az alábbiak szerint egészítette ki:

„A kiállítók száma, a szakmai programok iránti érdeklődés mértéke, az elővételben elkelt jegyek mennyisége, egyszóval az idei pezsgés azt jelzi, hogy az építőipar és így Magyarország előtt is igen szép kilátások vannak. Az innováció különösen fontos az építészetben, hiszen egy épületet nem egy-két szezonra tervezünk, az épület, amelyben dolgozunk, vagy lakunk évtizedekig kell, hogy szolgáljon bennünket. Ezért tölt el büszkeséggel, hogy a kiállítás a szakma igazi tudásközpontjává nőtte ki magát. Köszönet ezért a szakmai szervezeteknek, kamaráknak, szövetségeknek.”

A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár, Glattfelder Béla nyitotta meg hivatalosan az idei Construma építőipari szakkiállítást a Hungexpo vásárközpontban és a már elmondottakat statisztikai adatokkal támasztotta alá:

„Szerencsés egybeesés, hogy a KSH éppen ma tette közzé a legújabb statisztikai adatokat és ebből kiderül, hogy az építőipar teljesítménye februárban 5,1%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Az építőipar teljesítményének bővülése 2014-ben 18 000 új munkahelyet hozott létre. A kormány fontos célkitűzése, hogy elősegítse az építőipar további növekedését és új munkahelyek létrejöttét. Az új EU-s pályázatok mielőbbi kiírásával szeretnénk előmozdítani, hogy az építőipar megrendelés-állománya bővüljön. Fontos eleme lesz ezeknek az új EU-s pályázatoknak, hogy a következő időszakban már a magánlakások felújításához is lehet támogatást kapni. Ennek keretében terveink szerint a következő években 400 000 lakást újítanánk fel és ez a munka megközelítőleg 40 000 új munkahelyet teremthet az építőiparban. Tehát az új lakások, a középületek építése és felújítása mellett most már a támogatott magánlakás felújítások is hozzájárulhatnak az építőipar további bővüléséhez.”

Az ünnepélyes megnyitót követően a Hungarotherm 2015 díjak átadására került sor. A boldog nyertesek ebben az évben:

  • Rosenberg Hungária Kft. Roofbox tetőlégkezelő gépe,
  • Daikin Hungary Kft. Altherma Hibrid hőszivattyúja és az EWAP TZ folyadékhűtője,
  • NILAN Légtechnikai Kft. Combi 300 polar EM szellőztető készüléke.

Az optimista, bizakodó megnyitó előadásokat és a megtisztelő díjátadásokat követően elindult a látogatók özöne, szinte azonnal igazolva a kormány és a kiállítást szerzők képviselőinek óhaját és állításait. A kellemes, majdnem nyárias időjárás is segítette mindazokat, akik ezeken a napokon felkeresték a kiállító cégeket, és valóban a megjelentek száma is megerősítette azt a tényt, hogy érdemes volt, remélhetően sokaknak értékes is volt kilátogatni erre a jelentős kiállításra. Találkozunk 2016-ban!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam