belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

25 éves a KNX rendszer

A KNX technológia nemzetközi szervezete 2015. október 20-ra hirdette meg a szervezetéhez csatlakozott nemzeti csoportok számára jubileumi rendezvények szervezését és lebonyolítását. A hazai szervezet is, élve az alkalommal, erre a napra hirdette meg szakmai találkozóját a budapesti Lurdy-Ház rendezvényközpontjában.

 

A házigazda, a KNX Hungary Épületautomatizálási Egyesület igyekezett barátságos környezetet és fogadtatást biztosítani a mintegy 100 fő szakembernek, cégeknek, a szaksajtó képviselőinek, akik a KNX technológia iránt elkötelezettek mind az épületvillamosság, mind az épületgépészet területén.

A KNX technológia hazai felhasználását támogató cégek is külön bemutatókkal és konzultációt biztosító szakembereik részvételével emelték a rendezvény szakmai színvonalát.

Balogh Zoltán, a KNX Magyarország szervezet vezetője bevezető előadásában „történelmi visszatekintés” keretében ismertette a technológia előzményeit az előd – EIB Europäischer Installations Bus – kialakulásának körülményeit, és az 1990-es évben a technológia nemzetközivé válásával a névváltoztatásra vonatkozó tudnivalókat.

Napjainkban világszerte 400 gyártó több mint 7000, a KNX szabványnak megfelelő és a szervezet által tanúsított terméket gyárt és 48000 azon személyek és vállalkozások száma, amelyek regisztráltatták magukat tervezőként, vagy létesítőként. Magyarország ezen a területen csak szerény számokkal rendelkezik, de Pécsett felsőfokú, akkreditált képzés folyik a jövőbeni KNX szakemberek számára.

A létesítéshez elengedhetetlen szabványos szerelési anyagokat forgalmazó WAGO Hungaria Kft. bemutató előadásában a buszkábelek kötőelemei, valamint a bonyolultabb hálózati konfigurációk felépítését szolgáló WAGO-I/O-SYSTEM 750 – szerepeltek.

Az épületfelügyelet legnagyobb területét képviselő épületgépészet és ezek berendezései telepítési problémáira hívta fel a figyelmet előadásában Bóka Gergely a Planning & Trading Kft. képviseletében. Több olyan elkerülendő létesítési hibára is rámutatott, amelyek nehezíthetik a KNX épületfelügyeleti rendszer optimális működését.

A legszélesebb körű hazai tervezési és létesítési referenciával rendelkező Elektro-Kamleithner Kft. projekt menedzsere, Erdősi Dávid a KNX rendszer által nyújtott lehetőségeket, előnyöket, energiamegtakarítási lehetőségeket mutatta be a hallgatóságnak.

Balogh Zoltán a hazai egyesület vezetője a KNX szervezet által újonnan feltárt és kidolgozás alatt lévő technológiai lehetőségeket ismertette a KNX jövője előadásában. A KNX City program bemutatásával városrészekre, városokra kiterjedő integrált rendszerek létrehozásának vízióját vetítette le.

A hallgatóságban helyet foglaló épületgépész tervező-kivitelező szakemberek számára érdekes intelligens szellőztetési megoldásokat és ezek készülékeit mutatta be a Helios Kft.

Az MSZ EN 15232 szabvány szorzótényezőinek segítségével bemutatták, hogy az épületekben alkalmazandó automatizálás milyen fokon befolyásolja az energiafelhasználást és hogyan segíti a gyengébb, D, C energiahatékonyságú épületek magasabb, B, A besorolásra javítását.

Bár a hazai KNX alkalmazási kör, a megvalósult létesítmények száma viszonylag csekély, mégis vannak jó példák ilyen épületekre, ahogy ezt a KNX Épületautomatizálási Egyesület egyik alapító tagja ismertetette.

A résztvevők a KNX szervezettől szoftvervásárlási kedvezményre jogosító „bónt” is kaptak, amellyel lehetőségük lesz az új ETS5 szoftver beszerzésére. A szoftver alkalmas KNX rendszerek tervezésére, készülékek kiválasztására, valamint a rendszerek helyszíni beüzemelésére.

A szakmai rendezvény azzal zárult, hogy nagy lehetőségek vannak a hazai szakemberek számára a KNX technológia alkalmazásával a gazdaságos, környezetkímélő energiafelhasználás területén. Ebben az épületgépész szakágnak vezető szerepe lenne.

Részletes információk megtalálhatók a www.knxhungary.eu és a www.knx.org honlapokon.

***

Balogh Zoltán, a KNX Hungary Épületautomatizálási Egyesület vezetőjének megnyitó beszéde


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam