belépés / regisztráció
2021. augusztus 3. kedd
Aktuális lapszám

17. Magyar Épületgépészek Napja

Ismét új körülmények között, új helyszínen rendezték meg szakmánk egyik legnagyobb, legnevesebb rendezvényét. A tavalyi kiállítás hangulatát megalapozó műszaki egyetem központi épületének díszes auláját és ódon falait többen hiányolták is, mondván, hogy a mostani Corinthia Hotel modern csillogása, csodálatos környezete ugyan minden igényt kielégít, de az almamáter atmoszféráját semmi sem pótolhatja.

Az Épületgépészek Napja rendezvény kétnapos esemény volt, a kiállítást megelőző, nulladik napon kaptak a Diplomadíj és a tervpályázat résztvevői lehetőséget, hogy beadott pályaműveiket a jelenlévőkkel megismertethessék. (A tervpályázat eredményét a következőkben Virág Zoltán kollegánk foglalja össze.) A nyertesek kihirdetését követően két kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. Az első az ún. ODOO Ház épületgépészeti rendszerének bemutatása, amelyre minden – a műszaki egyetemen végzett – szakember nagyon büszke, hiszen a Madridban megrendezett nemzetközi verseny arról szólt, hogy melyik ország pályázói tudnak ún. nullenergiás épületet a lehető legmagasabb komfortszint mellett felépíteni, üzemeltetni. Nos, a mi ifjú csapatunk a mérnöki munka és kivitelezés kategóriájában egy 2., energiahatékonyságban 3., míg a komfortkörülmények kialakításában 2. helyezést ért el. Mindenkinek gratulálunk, aki ennek a kiváló eredménynek az elérésében közreműködött. Az ott felépített lakóépületet állították ki a műegyetem kertjében okulásul és tanulságként mindazoknak, akik érdeklődnek az energiatakarékos jövőt illetően.

A másik bemutató az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnikai Tanszék Légtechnikai Laboratóriumának megújult méréstechnikai rendszerét mutatta be, ahol az új mérőeszközök, adatgyűjtő rendszerek mellett a már 15-20 éves berendezéseket is láthattunk. Mosolygást váltott ki egyik épületgépész kollegánk őszinte felkiáltása: „Ezen mértem 20 évvel ezelőtt!”

Kissé szorongva érkeztünk a rendezvény napján a kiállításra, hogy vajon hányan állítanak ki ezekben a válságos időkben. Aztán megnyugodtunk, mert majdnem mindenki, aki számít itt volt! A szervezők szellemesen utcákat alakítottak ki és neveztek el, így volt a Szövetségeknek, a Médiának is utcája, ahol egymás mellett állítottak ki az azonos területen dolgozó, tevékenykedő társaságok. Meg- 2 Magyar Installateur 2013/1. MI-2013-01a.qxd 2013.01.22. 14:35 Page 2 2013/1. Magyar Installateur 3 könnyítették ezzel az érdeklődők dolgát, akik mindössze pár lépést téve már beszélgethettek is a műszaki média, vagy az épületgépész csoport szakmapolitika képviselőivel. Összegezve a kiállítást: gyakran erősen látogatott, jó hangulatú, nem hivalkodó rendezvényt sikerült szervezni. Érdemes volt eljönni!

A várva várt fő attrakció azonban a bál volt! Hihetetlen gyorsasággal lebontották a kiállítói standokat, berendezték a báltermet, a színpad környékét és már jöhettek is mulatni szakmánk fiatalabb, idősebb képviselői. Az urak elegáns fekete ruhákban, a hölgyek szebbnél szebb alkalmi csodákban, megtisztelve az est hangulatát és egymást, lelkileg felszabadultan, táncra várva, egymást köszöngetve és barátságban beszélgetve érkeztek. Nos így indult az esti program és izgalommal vártuk a hivatalos bejelentéseket a díjazottakról, a legnépszerűbb kollegákról. Hamarosan következett is az eredményhirdetés. Lássuk a nyerteseket:

  • Az Év Épületgépész Oktatója: dr. Kajtár László, BME
  • Az Év Épületgépész Tervezője: Németh Balázs
  • KONDICAD Az Év Épületgépész Kivitelezője: Varga Pál, Naplopó Kft.
  • Az Év Épületgépész Márkakereskedője: Illés Zoltán, SCHAKO Kft.
  • Épületgépészetért díjat kapott: az ODOO csapat.
  • A Macskásy Díj és egyúttal a REHVA Fellow díj nyertese: Mészáros Ferenc.

A gratulációk áradatát könyvelhették el a győztesek, akiket néha egy kicsit a környezetük enyhe irigysége lengett körül, bár többnyire a „megérdemelte” kifejezést lehetett hallani, de azért ettől eltérő vélemény is megjelent szórványosan. Szerkesztőségünk nevében mi a gratulálók táborát erősítettük!

A kimerítő és igazán bőséges vacsora után, amikor a zenekaré lett a főszerep és felcsendült az első rock&roll szívmelengető üteme, már mindenki csak a zenére, a ritmusra koncentrált. Így ment ez hajnalhasadásig! Nagyon jó volt, jól éreztük magunkat, köszönet a szervezőknek! 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam