belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

110 éve született Macskásy Árpád

Február 29-én, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „D” épületének aulájában gyűltek össze Macskásy Árpád rokonai és volt kollégái, hogy a tiszteletére elhelyezett mellszobor koszorúzásánál részt vegyenek. 

 

Igen, ő egy igazi egyetemi tanár volt, tudásával, mintaértékű viselkedésével és oktatási stílusával vívta ki kollégái és hallgatói elismerését, múlni nem akaró szeretetét. Mi, akik büszkék vagyunk épületgépész szakmánkra, néha már nem is gondolunk arra, hogy az épületgépész kifejezés az ő találmánya volt. Ő alapította azt a tanszéket is, ahol sok-sok éven át oktatták, tanították azt a generációt, akik ma is képviselik, művelik a szakmát.

Bajban is vagyunk néha, ha az épületgépész szót röviden szeretnénk valamely idegen nyelvre lefordítani, gyakran ezt csak a körülírásával magyarázhatjuk el. Igen, ő volt az első, a szó legszorosabb értelmében, aki a jövőnek alkotott, írt számos szakkönyvet, nevéhez fűződik az épületgépészet tudományos szintre történő emelése. Alapított tanszéket, írt tankönyveket, szakkönyveket, készített alapműveket, tudományos elemzéseket stb., amelyek még napjainkban sem vesztették el aktualitásukat. Sikeres tevékenységét világszerte elismerték, vendégprofesszorként még Drezdába is meghívták, ahol egy, a hazaihoz hasonló épületgépészeti oktatás beindításával bízták meg.

A 110 éves jubileumi koszorúzási ünnepségen dr. Kajtár László dékán helyettes, egyetemi docens a következőképpen emlékezett sokunk „Árpád bácsijára”:

„Az elmúlt két generációnyi idő elég ahhoz, hogy kiderüljön, méltóképpen volt egyetemi tanár és nem véletlen, hogy az épületgépészek megemlékeznek róla és példaként állítják a fiatal generáció elé. Kigyűjtöttem néhány nevet, akik az ő kortársaik voltak, és ugyanabban az időben a gépészmérnöki karon akár tanszékvezető, akár „egyszerű” egyetemi tanárként dolgoztak: Zsilmó László, Grúber József, Heller László, Lévai András stb. A felsoroltak közül többüknek szobra is van az egyetemen. Ez azt bizonyítja, hogy amikor Macskásy Árpád tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott, akkor a gépészmérnöki kar nagyon erős volt. Ha ezek az elődök most ránk tekintenének, azt látnák, hogy a dolgok jó irányban haladnak, hiszen egy olyan fiatal professzori gárda dolgozik most a falaink között, akik méltán viszik tovább a hagyományt és őrzik a gépészmérnöki kar jó hírnevét. Macskásy Árpád egy olyan úton indult el, amelynek volt múltja, van jelene és egészen biztosan lesz jövője.”

Dr. Láng Péter professzor tanszékvezető köszöntő beszédében pedig az alábbiak szerint fogalmazott:

„Macskásy professzor urat személyesen nem ismerhettem, de az évek során megtapasztaltam, hogy a szakmában mindenütt nagy tisztelet övezte, övezi a mai napig is. A professzor úr iránti tiszteletünket jelzi az is, hogy a tanszékünk legnagyobb oktatási helyiségét és a megújított klímatechnikai és komfort laboratóriumot is róla neveztük el. Továbbra is ápolni kívánjuk a profeszszor úr emlékét és az ő szellemében, a jövőben is szeretnénk magas színvonalon végezni oktató és kutató munkánkat.”

Dr. Chappon Miklós épületgépész mérnök, a MMKÉgT elnöke, a volt diákjai nevében, vele kapcsolatos történeteket mesélt:

„A sors kegyelméből mi 1974-ben végzettek vagyunk azok, akiket a professzor úr utoljára tanított. Amikor pedig a tanszékére kerültem, még közelebbi lett a kapcsolatunk. A professzor úr műszaki vállalata egyszer elvállalta egy nagy csarnok sugárzó fűtését, szerelését, de a megbízó nem ismerte őt és a szerelőknek panaszkodott, hogy nem hisz a rendszerben, mondván, hogyan fog az a hő onnan lejönni. Ekkor a professzor úr belekarolt, kivitte őt az udvarra, „nézzen oda föl, ott van a nap, egy pár ezer éve elég jól működik!”

Zárszóként dr. Csoknyai István egyetemi tanár emlékezett azokra az évekre, amiket fiatal egyetemi oktatóként együtt töltött Árpád bácsival, hiszen az a megtiszteltetés érte, hogy ő lehetett a professzor úr gyakorlatvezető társa. Az ünnepi megemlékezéseket követően a jelenlévők megkoszorúzták Macskásy professzor mellszobrát.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam