belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

100% biztonság, nem marad préseletlen kötés

„Negyed év után elázott, árukészlet ment tönkre, irodák váltak használhatatlanná, jelentős kár keletkezett, anyagilag és hírnevében is sokba került az épületgépész vállalkozásnak az a néhány préseletlenül hagyott kötés” – ilyen és ehhez hasonló híradások kerülnek napvilágra néhány apró, nehezen észrevehető hiba miatt, még akár a mindig precíz és gondos cégek munkái után is. Ezen a területen nyújt megoldást a gyorscsatlakozók egy új generációja, a Ke Kelit Protec fittingje, amely 100% biztonságot teremt a csőcsatlakozásoknál.

 

A korábbi rossz tapasztalatok miatt sokan idegenkednek a gyorscsatlakozóktól. Ez teljesen érthető, hiszen például olyan technikai fejlesztések is, mint a mobiltelefonok akkumulátorai, az első években sok problémát okoztak a felhasználóknak, mára viszont az egyik legjobb alkatrészei ezeknek a termékeknek. Hasonló példák egész sorát említhetnénk, a repülőgépek fejlesztésével létrejött repülésbiztonságtól sok más technikai újítás esetéig.

A gyorscsatlakozók első generációi és ezek gyenge minőségű olcsó mai másolatai a következő jelentős felhasználói problémákkal rendelkeznek: egyrészt a cső kalibrálását alapfeltételként írták elő a gyártók számára, de a fittingbe kalibrálás nélkül is beerőszakolható volt a cső. Nem derült ki a hibás kötés, csak gyorsaságot eredményezett a termék, kötésbiztonságot nem. Ma már elérhető a Ke Kelit gyorsfittingje, amelybe egy sárga védőgyűrű (protector) miatt nem lehet a csövet kalibrálás nélkül betolni. A védőgyűrű erőszakkal beletörhető a fittingbe kalibrálás nélküli csővéggel, de a teljesen átlátszó külső védőhüvelyen tisztán látszik, hogy a cső nem tolható be végig a csatlakozóba, mert a beletört sárga biztonsági gyűrű darabjai ezt meggátolják. Az új rendszerű gyorscsatlakozó család csak kalibrált csővel szerelhető, azzal szakszerűen összetolva bonthatatlan (85 bar nyomást bír a kapcsolat) kötést képez. A biztonság 100%. Egy másik típus korábbi problémája az volt, hogy összetolása a csővéggel egy kézzel való préselés erejét igényelte. Sokan megutálták azt a terméket, amivel a nevét meghazudtolva „vért izzadva”, lassan haladtak. Az új generációjú Ke Kelit Protec fittingek megfelelő kalibrálás után két ujjal fogva is összetolhatók. A fejlesztésekhez tartozik, hogy a külső védőhüvely teljesen átlátszó a korábbi típusok kicsi ellenőrző lyukához képest, így rossz fényviszonyok és nehezen hozzáférhető helyek esetén is könnyű és 100% biztonságú a kötés szerelése. Az átlátszó külső védőhüvely előnyös tulajdonsága mellett nehezen törhető, strapabíró és kifejezetten az építkezések igénybevételére tervezett, miközben karcsú kialakítása miatt az előszi-  getelt cső csőhéja könnyen ráhúzható. A Protec gyorscsatlakozóknál a két cső bekötése után egy bármikor elforgatható kapcsolat jön létre, segítve ezzel a szerelést, a cső irányának módosítását .

A Ke Kelit új gyorscsatlakozók fejlesztéssel együttjáró előnyei párosultak a korábban már kedvelt tulajdonságokkal. Azt már korábban is mindenki pozitívan értékelte, hogy nincs szükség a szerelésnél drága présszerszámra, költséges, méretenként és gyártóként változó préspofákra. Ezekbe a szerszámokba nem kell beruházni, ezeket nem lopják el az építkezésen, és pótolni se kell a kopások miatt. Ez a költségmegtakarítás fontos lehet a kisvállalkozóknál, akik nem tudnak vagy akarnak présszerszámra költeni, esetleg időszakonként kölcsönzik azt. Érdekes lehet közepes és nagy létszámú cégeknél, ahol gyakran több munkaterületen vannak jelen, vagy alvállakozókkal szereltetnek, és így sok présszerszámra lenne szükségük egyszerre (az idegeneknek kiadott szerszámok eltűnésének, tönkretételének problémája is ide tartozik). A termék nevében szereplő gyors szó is régóta közkedvelt, hiszen a hiányzó présművelet miatt itt időt lehet megtakarítani: a cső méretre vágása, kalibrálása, betolása a fittingbe és kész.

Összefoglalva az eddig leírtakat: az új fejlesztésű gyorsfitting az összes ötrétegű csőkötéshez kitűnően használható, mert 100% biztonságot nyújt, csak kalibrátor a szerszámigénye, nehezen hozzáférhető, sötét helyeken is könnyen alkalmazható, összetolás után elforgatható, bírja az építkezéseken fellépő kemény igénybevételt és természetesen rövid idő alatt szerelhető.

***

A fejlesztésekhez tartozik, hogy a külső védőhüvely teljesen átlátszó a korábbi típusok kicsi ellenőrző lyukához képest, így rossz fényviszonyok és nehezen hozzáférhető helyek esetén is könnyű és 100% biztonságú a kötés szerelése

Biztonságos, csak kalibráltan szerelhető

Nehezen hozzáférhető helyen is egyszerű szerelés

Nem oldható kötés

Átlátszó külső burkolat, végig látható betolás 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Tiszta vizet a pohárba!
  Biztos, hogy mindet lepréselte? Soha nem maradt préseletlen fittingje, ami hónapokkal később okozott jelentős kárt?
  Ke Kelit: jobbat, azonnal, kedvező áron
  Ketrix csőrendszer sűrített levegős hálózatokhoz és hűtési technológiákhoz ÉME engedéllyel, a Ke Kelittől

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam