belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

10 javaslat a csendesebb lefolyórendszerért

Gondos tervezéssel, kivitelezéssel és hangcsillapított lefolyórendszer beszerelésével jelentősen csökkenthetők a szennyvíz okozta zajproblémák. A Valsir lefolyórendszerek idén megújult tervezési segédletének akusztikai tervezésre vonatkozó fejezetéből ki kell emelni 10 megfontolandó ajánlást.

 

  1. Hangcsillapított csőrendszer: közös tulajdonság az ásványi anyaggal történő dúsítás, ami által nagyobb lesz a sűrűség és a szilárdság, valamint a növelt falvastagság; jellemzően a közbenső réteg dúsított, kívül-belül PP réteggel bevonva, ami jó extrudálhatósága révén különösen sima felületet képez.
  2. Hangcsillapított idomok: gyártónként változó az idomok anyaga: vagy egyszerű PP (nem hangcsillapított), vagy teljes egészében a közbenső hangcsillapító, ásványi anyaggal dúsított PP-ből készülnek (pl.: Valsir Triplus). Az irányváltások a legnagyobb zajforrások, így mindenképpen hangcsillapított javasolt.
  3. Helyes nyomvonalvezetés: kerülendő bármely komforttér falazata, ugyanakkor nehéz falazathoz legyen rögzítve az ejtő (a fal kg/m2 fajlagos tömegével négyzetesen arányos a zajcsillapítása), lehetőleg elhúzások nélkül (ami akár +8,5 dB zajnövekedést is okozhat).
  4. Zajcsillapított csőrögzítés: a csúszó megfogások laza gumis bilincsekkel, a fixek csúszó megfogásra lazán ráültetett gumis szorítóbilinccsel készítendők (ejtők esetén).
  5. Kevesebb bilincs: ha a szintenként minimálisan szükséges egyre csökkentjük az ejtő megfogások számát, 2-3 dB nyerhető függetlenül az alapanyagtól (-3 dB = fele hangteljesítmény).
  6. Megfelelő szellőztetés: elengedhetetlen az ejtővezeték kiszellőztetése, ezzel elkerülhető a bűzzárak „szürcsögése”. 3-4 emelettől párhuzamos szellőzővezeték szükséges, 7-8 felett pedig szellőző ágidomos ejtővezeték ajánlott (csak a Valsir gyárt zajcsillapított kivitelben is). Magas épületeknél különösen fontos ez, mivel a magassággal arányosan, 3 méterenként 1 dB-el nő az ejtő zajszintje egészen 12 méterig.
  7. Megfelelő iránytörések: 87,5°-os ágidomok, 2 db 45°-os ív 2 DN hosszú egyenessel az ejtő talppontjánál (a rendszer legzajosabb pontja).
  8. Szigetelt átvezetések: a födém- és falátvezetéseknél az érintkezés elkerülése végett rugalmas szigetelőanyagot ajánlott használni.
  9. Kerülendő az ejtővezeték túlméretezése: függetlenül a cső típusától, az 1. ábrán látható mértékben növeli a zajt azonos terhelés (3 l/s) mellett. Viszonyításképp: +3 dB matematikailag dupla zajszintet jelent.
  10. Tapasztalat: már az ejtővezeték hangszigeteltre cseréjével és megfelelő csőrögzítéssel is nagyfokú javulást érhetünk el!

A DIN 4109 szerint tanúsított eredmények (LIN értékek az alagsori fal mögötti helyiségben) összehasonlító diagramja látható a 3. ábrán. A szabvány szerinti mérés során egy vakolt Porotherm 25 falazathoz hasonló falra (220 kg/m2) szintenként két db zajcsillapított bilinccsel (pl.: Bismat 1000) rögzített ejtőcsövet vizsgálnak különböző térfogatáramok mellett. Az ábrázolt zajszintek az emeleti WC öblítésekor, az alagsori szerelőfal túloldalán mért értékek.

A Valsir Triplus 1,8 kg/dm3 sűrűségű ásványi anyaggal dúsított közbenső rétege és 3,4 mm-es (∅ 110) falvastagsága magyarázza a jó eredményt, továbbá -25 °C-ig szerelhető és szállítható, lángálló, a méretválaszték pedig ∅ 32- től egészen ∅ 250 mm-ig terjed (2. ábra).

***

1. ábra. Zajszint változása növekvő csőméret és azonos terhelés mellett
2. ábra. Valsier Triplus hangcsillapított lefolyórendszer (∅32-∅250)
3. ábra. Fraunhofer Intézet tanúsítványai alapján készült összehasonlítás hangszigetelt bilincsezéssel


A szerzõ egyéb cikkei:

  Fondital rendszerkialakítási segédlet

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam