belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

10. Intelligens Épület és Épületautomatika Konferencia

Mint arra a cím is utal, a rendezvény és annak előzményei, valamint szervezése, már több mint 10 évet ölel fel. Ennyi ideje fogalmazódott meg az a gondolat, amely a konferencia indítását motiválta, hogy olyan újdonságokat, műszaki megoldásokat mutasson be, amelyek az intelligensen gondolkodó, az emberi és környezeti értékeket fontosnak tartó szakemberek számára elsődlegesek.

 

A téma - az intelligens épület megalkotása - sok-sok önálló részterületből tevődik össze, amelyek összessége egységes egészet alkot. Alapja egy újszerű gondolkodási modellnek, amelyben a felhasználó és a különböző szakági tervezők együtt munkálkodnak, és öszszehangoltan cselekszenek.

Az első rendezvény szervezése 2002-ben az Intelligens épület szaklap és az EIB Felhasználói Klub szervezésében indult, majd a későbbiekben további támogatók segítették a munkát, így például a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, a Magyar Épületgépészek Szövetsége, az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége, az Építéstudományi Egyesület és a KNX Épületautomatizálási Egyesület.

Az évek során nagyon sokat fejlődött a műszaki tudomány és az igények, amelyek az intelligens épület megalkotásának alapelemeivé váltak. Ezeket próbálták a szervezők folyamatosan figyelemmel kísérni, és egy-egy konferencia előadásain keresztül bemutatni.

A meghívott előadók különböző szakterületeket képviseltek: építészek, gépészek, villamos tervezők, vagy éppen gyártó és fejlesztő cégek képviselői voltak.

A 10., azaz a jubileumi év alkalmából ismertetett visszapillantás után következzenek az idei rendezvény részletei.

A rendezvény szervezői ez évben az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Automatika Intézete és az Elektroinstallateur szaklap voltak. A konferencia helyszínéül az Óbudai Egyetem szolgált.

Az előadók irányadó témái között az energiahatékonyság, a "zöld energia" és a "zöld épületek" szerepeltek fő témakörökként.

Az egyes előadások kitértek a környezettudatosság, a megújuló energiák (zöld energia), az energiahatékonyság és a környezetvédelem kérdéseire, valamint az épülettechnika komplex rendszereinek ismertetésére.

A jubileumi konferencia résztvevőit dr. Turmezei Péter, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar dékánja üdvözölte. Az ünnepi alkalomból megnyitójában dr. Nagy Lóránt főiskolai docens, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Automatika Intézetének igazgatója foglalta össze a tíz év konferenciáinak rövid történetét. Az esemény rangját emelte, hogy a megnyitó előadást dr. Kroó Norbert akadémikus, MTA tartotta. A rendezvényen ismét részt vett, és "Mennyire zöld az energiaváltás" címmel előadást is tartott Peter Respondek, a Bussysteme főszerkesztője, a Dehn+Söhne cég korábbi munkatársa, aki a kezdetektől támogatta a konferencia ügyét.

Az előadássorozatot a hagyományokhoz híven kiállítás kísérte. A kiállítók között több épületgépész cég is képviseltette magát.

A konferencia minden résztvevője a kiállítók szakmai anyagaiból összeállított csomagot kapott, és 3 kreditponttal is gazdagodhatott. Az előadások közötti szünetekben lehetőség nyílt az előadókkal és a kiállítókkal való konzultációra, az újdonságok, a szakmai információk részletesebb megismerésére. A képek a konferencia néhány mozzanatát mutatják be.


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam