belépés / regisztráció
2021. április 19. hétfő
Aktuális lapszám

10 éves az Épületgépészeti Múzeum (Alapítva 2002.10.01.)

Az Épületgépészeti Múzeum megalakulásának 10. évfordulója  alkalmából rendezett ünnepség helyszínének a szervezõk a  Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévõ Mezõberény, Hosszúfok 1., valamint Hosszúfok 3. szivattyútelepét választották.

 

A telep épülete, tégla kéménye és gépészeti berendezése eredeti állapotában megmaradt ipari műemlék. 1974-ben a Bodoky Károly Vízügyi Múzeum kapott itt helyet, amely bemutatja a korabeli vízgazdálkodás emlékeit, valamint a régen használt vízgépészeti eszközöket. A múzeumban látható a Láng Gépgyár síktolatytyús gőzgépe és egy 1898-ban készült hullámcsöves égőterű Cornwall rendszerű Schlick kazán, valamint egy Schlick típusú, vízszintes tengelyű centrifugált szivattyú.

Az ünnepség 2012. október 6-án, 10 órakor kezdődött. Hoffmann László az Épületgépészeti Múzeum igazgatóságának tagja köszöntötte a megjelent vendégeket. A megemlékezés díszvendége Schlick András úr, Schlick Ignác vasöntő gyáros dédunokája volt, akinek a gyárában készültek ezek a felbecsülhetetlen értékű műszaki gépcsodák. Dr. Horváth Péterné is elfogadta a meghívást, aki a Schlick gyár történetéről írt könyvet.

A köszöntő után Józsa István nyugalmazott főmérnök előadása következett, aki a korabeli vízgépészet és a Schlick gépek egyik legtekintélyesebb ismerője. A különösen jól sikerült szakmai előadás után került sor az ünnepség fénypontjaként a védettségi plakettek elhelyezésére. A plaketteket Dr. Chappon Miklós, az Épületgépészeti Múzeum megalapítója és Schlick András helyezte el egy Cornwall rendszerű Schlick kazán homlokzatán.

A megható esemény után, a közel 40 főből álló csapat átsétált a Hosszúfok 3. számú szivattyútelepre, ahol Sas Sándor főgépész tartott ismertetőt a Schlick-Nicolson kettős beömlésű centrifugál szivattyúkról, valamint Cornwall rendszerű kazánokról, gőzgépekről. Mesélt az 1980-as gátszakadásról, amikor másfél méteres víz állt a szivattyútelepen, és egy hét múlva, a víz visszahúzódása után újra működő nagyszerű gépekről. Az előadás után Dr. Chappon Miklós, Bak Sándor és Siklósi István polgármester úr újabb védettségi plaketteket helyezett el nemzeti színű szalaggal átkötve, jelezvén az Épületgépészeti Múzeum erkölcsi védettségét, amellyel óvja, védi és hírét viszi ezeknek a csodálatos szakmatörténeti berendezéseknek.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Tudósítás Göteborgból
  Dombiratosi kutak
  Mérőműszerek ajándékba

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam