belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

1 Megawatt fölötti fűtési teljesítmények az Aristontól

Az Ariston Thermo Hungária Kft. 2003 óta forgalmaz Magyarországon kondenzációs technológiát. A hazai gyártó után elsőként kezdte meg a kondenzációs kazánok forgalmazását háztartási és ipari méretekben.

 

Hazánkban, 45 kW felett, szinte kizárólag kondenzációs gázkészülék kapható mindenhol, hiszen az ipari teljesítmény igényekben egyáltalán nem gazdaságos a hagyományos atmoszférikus készülékek használata. Pedig itthon az ipari létesítmények kondenzációs technológiával történő fűtése a mai napig nem éri el a 15%-ot. A Genus Premium HP EVO ipari készülékcsalád 45-65-85-100-115 és 150 kW-os teljesítményben kapható, ami a Genus Premium HP 45-100 továbbfejlesztett változata. Modulációs tartományuk 1:4,5-hez közelít. Az éves átlagos hatásfok alacsony fűtési rendszernél elérheti a 110%-ot is. Villamos védettségük IPX4D 100 kW-ig e fölött IP20. Maximum nyolc készülék köthető kaszkádba, soros kapcsolásban vagy hátfalas ikerrendszerben, hat fűtőkör vezérelhető, akár négy kevert körrel. A vezérlés (Siemens RVS 63) külön tudja figyelni és vezérelni a használati melegvízkészítést indirekt tárolóval, vagy pufferrel, ahol a legionella funkció külön programozható. Meghatározható az előnykapcsolás, attól függően, hogy a használati melegvíz készítés, vagy a fűtés élvez előnyt. Külön érzékelő figyeli a hidraulikus váltó hőmérsékletét. A készülékek sorrendkapcsolása előprogramozott, de változtatható. A 45 és 65kW-os készülék beépített modulációs keringető szivattyút tartalmaz, ezen felül a keringető szivattyúk tartozékként rendelhetők modulációs, vagy fokozatszám szabályozott formában. Tapasztalatok mutatják, hogy sokkal hosszabb egy fűtési rendszerben a kazán hőcserélőjének élettartama, ha a hozzá kapcsolódó keringető szivattyú maximális fix sebességen működik, akár szembe menve az új hatályos keringető szivattyú normatívákkal. A hőcserélő korrózióálló acélból készül, monó vagy duó rendszerű kialakításban. Az ipari rendszerekben szinte kivétel nélkül használnak hidraulikus váltót, a kazánok és a fűtési rendszerek között ekkor ajánlott a teljes moduláció kiiktatása, hogy az előállított energiát minél előbb ki tudjuk juttatni a fűtési rendszerbe.

Amennyiben a készüléket szólóban telepítjük, abban az esetben az Ariston háztartási készülékeinek tartozékai csatlakoztathatók hozzá bus, vagy kontakt csatlakoztatással, mint például a központi szabályzó egység a Sensys, fűtőmodul, vagy a multifunkciós kit.

A kisebb teljesítményű készülékek égéstermék-elvezetése 80/125-ös átmérőjű koncentrikus és az osztható 80/80-as átmérőre 85 kilométer fölött 100/110-es elválasztott égéstermék elvezetést alkalmazunk. Ugyan ekkor van lehetőség 100/150-es koncentrikus égéstermék elvezetésre is, de ezt nagy teljesítményű kondenzációs technológia esetén nem javasoljuk, a magas ventilátor fordulatszám és a zajszint miatt. A megengedhető maximális égéstermék elvezetési hossz meghaladhatja akár a 49+49 métert elválasztott elvezetés esetén egyaránt. A termékcsalád rendelkezik természetesen a manapság oly „divatos” de teljesen felesleges C6-os minősítéssel is. Az értékesítést segítendő a forgalmazó a kazánok telepítéséhez ingyenes kéményméretezést biztosít, egyedi és kaszkád telepítésekhez is.

A készülék mellett megtalálható a gyors beüzemelést segítő műszaki segédkönyv. A kazán műszerfala és a kaszkádvezérlő kijelzője magyar nyelvű és a kazánban megtalálható a beüzemelést segítő programsor, amely a beüzemelés során folyamatosan kijelzi a szervizpartner számára a tanácsolt következő lépést. Beüzemeléskor fontos funkció a légtelenítés aktiválása, amely a gyorsabb kilégtelenítés érdekében percenkénti időszakaszonként kapcsolgatja a szivattyúkat.

A készülékekre a gyártó 1+1 év garanciát biztosít, amennyiben valamennyi garanciális feltétel teljesül. Az épületgépészet mai helyzetében az egyetlen piaci szegmens az ipari kondenzációs technológia, amely a közeljövőben biztató képet mutat. Erősen ajánlott élni a lehetőséggel.


A szerzõ egyéb cikkei:

  A kazánfejlesztés trendjei manapság
  Fent maradt a Titanic
  Ariston Kapcsoltam

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam