belépés / regisztráció
2018. július 22. vasárnap
Aktuális lapszám

 

Főgáz: biztonságos a fővárosi gázelosztó hálózat
2016-12-06

A Főgáz Földgázelosztási Kft. 5860 kilométernyi jó állapotú, tervszerűen karbantartott gázhálózatot üzemeltet, a társaság évente mintegy 30 kilométer vezetéket korszerűsít, amire 2,5-3 milliárd forintot fordít, mondta Berze György ügyvezető igazgató a cég szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén.

A sajtóeseményen elhangzott, hogy a Főgáz csoport biztosítja a 3,4 millió lakossági fogyasztó földgázellátását, az elosztási tevékenységet azonban nem országosan végzi. A Főgáz Zrt. 100 százalékos tulajdonában lévő Főgáz Földgázelosztási Kft. a fővárosban és 18 közeli településen végez földgázelosztási tevékenységet, ennek keretében 810 ezer ügyfélhez juttatja el a földgázt, ez mintegy 2 millió embert érint.

Berze György kiemelte: a hálózatrekonstrukciós munkák során folyamatosan, hónapokkal a kivitelezés előtt felhívják a gázfelhasználók, tulajdonosok figyelmét a saját gázrendszereik műszaki-biztonsági felülvizsgálatának szükségességére. A csatlakozó vezeték nem megfelelő műszaki állapota ugyanis azt eredményezheti, hogy az ingatlant kikapcsolják szolgáltatásból.

A gázrendszerek biztonságos üzemeltetése nem csak a Főgáz és a többi elosztó társaság kötelessége, a telekhatáron vagy az épületen belüli gázvezetékek üzemképes és biztonságos állapotban tartása a jogszabályok szerint az ingatlan tulajdonosának kötelessége, hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató.

Téli gáztartalékunk

A téli időszakra Magyarország bőven elég földgázzal rendelkezik, télen a lakosság gázfogyasztása 2,33 milliárd köbméter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslatára kidolgozott új szabályozás révén viszont a fűtési szezon kezdetén 3,7 milliárd köbméter földgáz volt a magyar gáztárolókban, az országban 3,2 millió háztartás fogyaszt gázt – mondta Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője szerdán. Hozzátette, hogy Ukrajna felől és nyugatról is folyamatosan érkezik az orosz eredetű gáz Magyarországra a vezetékrendszeren keresztül.

Az új szabályozás szerint a tárolókban annak a gáznak a 60 százalékát kell elhelyezni, amennyit az elmúlt 10 év legnehezebb telén fogyasztott a lakosság. Közölte, a hivatal számításai szerint ez 2 milliárd köbméter, és ehhez képest van még egy biztonsági tároló, amelyben közel 1 milliárd köbméter földgáz található.

Forrás: MTI


 
Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam