belépés / regisztráció
2021. február 26. péntek
Aktuális lapszám

 

Duális rendszerű MSc mérnökképzés indulhat
2016-04-07

Magyarországon elsőként tervez mesterszintű, duális rendszerű műszaki képzést indítani a Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). Az erről szóló szándéknyilatkozatot 2016. április 5-én írták alá. Az egyetem és a vállalat ezzel egy időben tovább bővíti együttműködését a kutatás-fejlesztés területén, a Siemens pedig idén is számos formában támogatja a hallgatók szakmai előmenetelét.

Támogatási szerződést írt alá a Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, melynek értelmében tovább mélyítik a 18 éve tartó együttműködésüket. Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója és Józsa János rektor külön nyilatkozatban erősítette meg, hogy az intézmény duális rendszerű, műszaki mesterképzés indítását tervezi a Siemensszel közösen, melynek keretében a hallgatók az erőművi folyamatirányítás, valamint a villamos- és irányítástechnikai üzembe helyezés területeit ismerhetik meg. Az országban elsőként indulhat ilyen jellegű képzés, amely a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara villamosmérnöki MSc szakára épül majd.

„A BME képzéséből kikerülő fiatalok kiváló elméleti alapokkal rendelkeznek. Abban az esetben ugyanakkor, ha például egy erőmű tervezési, fejlesztési, vagy karbantartási munkálatait kell majd végezniük, hasznos lesz számukra, hogy nálunk gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek az erőművi környezetet bemutató szimulátorainkban, sőt, akár valós projektekben is” – mondta el Papp Dávid, a Siemens Zrt. erőmű-installációs részlegének vezetője.


Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója és Józsa János, BME rektor támogatási szerződést írtak alá egy duális rendszerű MSc mérnökképzésről

A duális mesterképzés 2017 februárjában indul, és már idén szeptembertől lehet jelentkezni rá. A fiatalok a kétéves elméleti oktatás mellett 22 hetet töltenek el a Siemensnél, melynek során iparági ismeretekkel és gyakorlati tapasztalattal egészíthetik ki tudásukat. A hallgatóknak a vállalat ösztöndíjat is biztosít.

A Siemens az idei együttműködés keretein belül az új specializáció indítása mellett hallgatói TDK és diplomadolgozatokat ismer el, anyagi támogatással ösztönzi a hallgatók tudományos diákköri munkáját, és külföldi részképzést is támogat. A vállalat ezen kívül szakmai gyakorlatok szervezését és lebonyolítását segíti, valamint a duális szakképzést szolgáló Siemens Képzési Központ kapacitásait is elérhetővé teszi a BME hallgatói számára. A BME oktatói és diákjai a szerződés értelmében piaci megrendelések kutatás-fejlesztési munkálataiba is bekapcsolódhatnak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Siemens között 1999 óta tart az együttműködés.


 
Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam